Heit sommer?

692460366_8eee7645df_b.jpg
En ekte varm sommer i Portland, OR, USA (Foto: Black Dog Photography / Flickr)

Dagbladet går ut med krigstyper og melder at sommeren skal bli «heit». Vi ser her at dette er syltynn suppe på spiker.


La oss anta at sesongprognoser har en viss verdi. (Som dere skjønner har jeg liten tro på dem, til det har de i for liten grad levert varene tidligere, men la gå.) Vi antar videre at de prognosene som ble oppgitt i Dagbladet på lørdag vil slå til: sommertemperaturen skal bli omtrent en halv grad varmere enn normalen.

Dessverre er det vi kaller «normal» temperatur og nedbør regnet ut for lenge siden. Normalperioden er mellom 1961 og 1990. Og som mange har fått med seg:

Vi er inne i en periode med ekstrem oppvarming. Ikke bare globalt, men også her i Norge.

Dette ser vi veldig tydelig dersom vi regner ut ny gjennomsnittlig temperatur basert på en for oss langt mer relevant periode: de siste 30 årene.

Tallene for Oslo, Bergen og Tromsø finner dere i forrige innlegg, men her er essensen:

Sommertemperaturen i Oslo og Tromsø de siste 30 årene har vært nesten en halv grad varmere enn den offisielle normalen. I Bergen har somrene vært mer enn en halv grad varmere.

Årets sommer blir altså, i følge prognosene i Dagbladet, akkurat som en vanlig sommer. Spot on som forventet.

Vi kan også sammenligne med somrene de siste ti årene. Da nærmer vi oss en mer folkelig versjon av hva som er «normalt». Problemet rent vitenskapelig er at tilfeldighetene rår dersom man velger en så kort periode. Vi har liten statistisk signifikans, som det heter. Likevel, her er en sammenligning med normalen:

De ti siste somrene i alle de tre byene — Oslo, Bergen og Tromsø — har i gjennomsnitt vært 0,8 grader over normalen.

Dersom prognosene i Dagbladet slår til blir det altså en kaldere sommer enn det vi er vant med de siste ti årene! Dette står det selvfølgelig ingenting om i avisen.

Jeg forslår derfor følgende alternative overskrift:

Sommer’n blir helt vanlig eller litt kaldere

Det spørs om det hadde solgt like mange lørdagsaviser.

Dette innlegget ble publisert i Eriks innlegg. Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Heit sommer?

 1. Simen sier:

  hehe, godt poeng. Men litt dumt og, for jeg har den lengste sommeren hvilkensomhelst normal.

 2. Håkon Lorentzen sier:

  Godt poeng, klart og enkelt framstilt ! Så kan vi vanlige dødelige bare spekulere over hvordan vår forståelse av andre vær-fenomener påvirkes av tabloidenes behov for dramatiske oppslag ..

 3. Jan sier:

  God poæng, men sesongsvarslet fra ecmwf (som dette vel grundar sig på) viser vel avvik fra et 15 års middel og ikke det «Skandinaviska» 30-års normalen? En annan poæng i debatten er vel heller att middelstemperaturen tenderar å bli høyere hvis det er mye gråvær dersom temperaturen om natta da blir høyere, særlig på de nordlige breddegradene?

 4. erik kolstad sier:

  Hei, Jan. Det ble ikke oppgitt hvilken sesongvarsel som ble brukt. Jeg finner heller ingen referanser til dette hverken på Storm eller ECMWF (det europeiske regnesenteret, som leverer værvarslingsprodukter til mange land) sine nettsider. Ordet «normal» ble brukt gjentatte ganger i Dagbladets artikkel.

  Poenget ditt med nattemperatur er godt. Om natten er det drivhuseffekten som gjør at det ikke blir like kaldt når det er overskyet som når det er stjerneklart. Dersom forskjellen mellom dag og natt skrumper inn, vil det være en av de viktigste konsekvensene av den globale oppvarmingen. Man har imidlertid ikke kunnet påvise en slik nedgang globalt. Her er et sitat fra den nyeste rapporten fra FNs klimapanel:

  «A decrease in diurnal temperature range (DTR) was reported in the TAR, but the data available then extended only from 1950 to 1993. Updated observations reveal that DTR has not changed from 1979 to 2004 as both day- and night-time temperature have risen at about the same rate. The trends are highly variable from one region to another.»

  TAR er den tredje rapporten som kom i 2001.

  Erik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *