Skurr i SVs valgbussmotor

Sosialistisk Venstreparti (SV) har leid inn en buss som skal reise rundt i landet for å mobilisere velgere den siste uken før kommunevalget. Bussen ble vist frem for pressen i Sofienbergparken i Oslo søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

SV startet sin valgkampbuss søndag i Oslos gråvær. Uten særlig politisk bagasje.

Les: Busstur skal unngå krisevalg for SV

Saken som var ment å gi Plan B en kickstart – kontantstøtte vekk for 2-åringer – ble presset fram et døgn for tidlig av NRK.

Timingen ble ikke optimal. Inntrykket av et parti i krise var det som festet seg.

Utspill

SV har tidligere greid å snu en negativ valgtrend med stunts i innspurten . Det som likevel gjør det ekstra vanskelig denne gang, er det faktum at det er snakk om et lokalvalg.

Det er ikke nok for usikre SV-velgere å få utspill om partiets nasjonale politikk, når en skal finne fram til sin lokale kandidat.

Det som kunne tenkes å mobilisere er et close-race i de større byene, men her har så langt Arbeiderpartiet dratt de fleste stemmene for venstresiden.

Personangrep

Partiet har forsøkt å snu velgertapet med hyppige utspill de siste dagene. Erik Solheim mot Ola Borten Moe om tempoet for CO2-rensing på Mongstad, og sist Kristin Halvorsen om Siv Jensen, som i følge SV-lederen  ikke er egnet som statsminister etter denne sommeren.

– Det krever et mot hun ikke har, sier Halvorsen til Aftenposten. Som om noen trodde at Kristin Halvorsen noensinne har sett på Siv som en egnet statsminister.

Kristin Halvorsens kritikk handler om ting hun har kritisert Frp for tidligere.  Frp’s retorikk om innvandring under selve valgkampen har også vært avdempet, og gir ikke i seg selv grunn til kraftige angrep.

Spørsmålet om Siv Jensen skal bli statsminister er heller ikke tema for denne valgkampen, og problemstillingen virker konstruert.

Dristig

Kristin Halvorsen hadde ikke fått oppslag om hun hadde kommet med en kjent kritikk av Frp’s retorikk om innvandring.

Det som gjør at hun kommer i mediene, er den personlige brodden mot Siv Jensen.

Det er en velkjent teknikk å gå knallhardt ut med personangrep og rydde seg vei inn i TV-studio, for så å moderere angrepet på lufta, men bruke anledningen til å selge sin egen politikk.

Det er noe alle partier tyr til, og er ikke spesielt. I dette tilfellet kan fokuset like mye bli oppmerksomhet om SVs krise, og bekrefte inntrykket av et desperat parti.

Det var ihvertfall ikke hensikten.

Om Magnus Takvam

Magnus Takvam er mangeårig politisk kommentator i NRK.Han kommenterer kommune- og fylkestingsvalget på NRK.no.

Dette innlegget ble publisert i Valg 2011 og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

7 kommentarer til Skurr i SVs valgbussmotor

 1. Kjersti Lindal, De Grønne på Hitra sier:

  Bård Vegard Solhjell hevder at kontantstøttevedtaket er det viktigste SV har oppnådd i regjering. Man forundres over at han tør å si noe sånt høyt!

  SV og regjeringa gjør med dette vedtaket følgende:
  – tvinger kommunene til å bygge enda flere barnehageplasser, og holder dermed prisnivået i byggenæringa høyt, til skade for alle som bygger seg bolig.
  – mobber innvandrerkvinner/foreldre ved indirekte å si at deres innsats som oppdragere og språklige forbilder for sine småbarn er lite verd.
  – underkjenner det faktum at små barn først og fremst må få lære sitt morsmål, slik at de får et godt fundament for videre språkinnlæring.
  – gjør seg ansvarlige for en assimileringspolitikk ved å verdsette barnehagens norske oppdragerkultur høyere enn innvandrerbarnas hjemmekultur, og påtvinge folk den førstnevnte.
  – underkjenner motivene til de norske kvinnene/foreldrene som heller ikke synes de har satt sine barn inn i verden for å overlate dem til det offentlige så raskt som mulig.

  Å belaste kommuneøkonomiene ytterligere for å tvinge i barnehage de små barna som foreldrene ikke ønsker dit; DET ER VALGKAMPSAKEN SIN DET!

 2. Johannes Tennøy sier:

  SV`s tillit i miljøspørsmål har totalhavarert etter at de har leid inn et vrak av en buss med Euro 2 motor, når det i markedet finnes lett tilgjengelige dobbeltdekkere med bord, strøm og internett og at disse bussene er utstyrt med Euro 5 motor.

  Johannes Tennøy

 3. Valkyrja sier:

  Har ikke noe tro på denne valgbussturen.
  Bussen har gått for lenge siden for SV.

 4. are sier:

  SVadapartiet taper terreng…kanskje de burde ha satset på et terreng-kjøretøy i stedet?

 5. ben borgen sier:

  å prøve å innbille media og velgere at SV ledelsen IKKE skulle drive valgkamp den siste uka er vel litt drøy? Dette er altså plan A. En Tom Buss uten Politiske saker, Kunne de ikke i steden Krevd At Lokalsykehusene skulle leve på møtet i Regjeringen. Hvor er pengene til de fattige? Hvor er kollektivsatsinga Ynkelig SVik . Stem Rødt

 6. Bla bla sier:

  Jeg syns Stoltenberg har fått mye mer taletid enn Jensen gang på gang. Han er flink og snakker tydelig og betryggende, men likevel. Så jeg tok tiden på NRKs ungdomspartilederdebatt.

  AUF (Pedersen): 693 sekunder
  FPU (Vanebo): 313 sekunder
  Unge Høyre (Aasheim): 290 sekunder

  AUF fikk altså et og et halvt minutt mer taletid enn FPU og Unge Høyre TILSAMMEN! I et godt demokrati bør vel sittende makt få mest kritisk søkelys, og opposisjonen få slippe til mest med sine alternativer. Jeg har gitt ros til NRK flere ganger. Og jeg deler ikke ut verstingpris. Men det mangler virkelig en høyresideavis, stor mediekilde for høyreside-alternativer? Noen som kan tipse meg hvem jeg evt ikke vet om?

 7. Frank sier:

  Miljøpartiet … driver valgkamp fra en miljøbombe … mens skolebarna venter på den varme maten de er lovet

Det er stengt for kommentarer.