Skolevalgene: Dit hvor vinden blåser

Ap-leder Jens Stoltenberg kunne tirsdag inkassere den største skolevalgseieren for et enkelt parti siden skolevalgene ble innført i 1989. Tendensen er klar: Unge velgere samles om de store partiene på høyre- og venstresiden. Foto: Marius Knutsen/Scanpix

Resultatene fra skolevalget gir vanligvis intet godt bilde på hvor store eller små partiene blir på valgdagen. Men det er ofte en god indikator på hvilken retning den politiske vinden blåser.

I går kom resultatene fra årets skolevalg. Arbeiderpartiet er den store vinneren – men også Høyre gjør et svært godt valg.

Med en oppslutning på 29,7 prosent, setter Arbeiderpartiet ny rekord siden skolevalgene begynte i 1989. Fremskrittspartiets rekord fra 2003, hvor partiet fikk 25,7 prosent, ble altså slått med god margin.

Vi kan oppsummere skolevalget med å peke på tre relativt klare tendenser:

Et rollebytte

For det første har det funnet sted et rollebytte på både venstre- og høyresiden, særlig på høyresiden.

Arbeiderpartiet fortsetter sin fremgang blant de unge, en tendens som begynte allerede ved valget for 6 år siden. Både SV og Rødt blir mer eller mindre halvert sammenlignet med 2007.

Også i Sverige har SVs søsterparti – Vänsterpartiet – mistet grepet om de unge. Når svenske skoleelever skal protestere, velger de Miljöpartiet og Sverigedemokraterna.

På høyresiden fosser Høyre frem og Fremskrittspartiet går kraftig tilbake.

Hvis vi sammenligner med lokalvalget for 8 år siden, er forholdet mellom disse to partiene nesten snudd helt opp ned. Mens Høyre har gått frem fra 12,9 prosent i 2003 til 24,3 prosent i 2011, har Fremskrittspartiet gått ned fra 25,7 prosent i 2003 til 16,4 i 2011.

Sentrum = stabilitet

For det andre er det stabilitet i sentrum. De tre sentrumspartiene – Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre – fikk 16 prosent i 2007 og 15,3 prosent nå i 2011. Dette er en svært begrenset nedgang. Venstre og Senterpartiet har imidlertid byttet plass som storebror i sentrum, til fordel for førstnevnte.

En avpolarisering

For det tredje ser det ut som det har funnet sted en avpolarisering blant norske skoleelever.

Arbeiderpartiet og Høyre går begge kraftig frem, og over halvparten – 54 prosent – av elevene stemmer nå på disse to partiene. I 2003 var det bare 26,3 prosent av elevene som foretrakk disse to partiene.

At skoledebattene ble avlyst, kan ha vært et hinder for både Fremskrittspartiet og Rødt. Disse to partiene vil nok tjene på å få presentert sine ideologiske budskap gjennom intense skoledebatter, snarere enn på valgtorg.

På den annen side: Tendensen til å søke til de to store partiene på henholdsvis høyre- og venstresiden ser vi også ved sist skolevalg i Sverige: Moderaterna og Socialdemokraterna fikk til sammen 44,3 prosent.

Denne avpolariseringen gjør at elevene nærmer seg partipreferansene til befolkningen for øvrig. Kanskje vil skolevalget ikke bare bli en indikator på valgvinden, men også på det endelige valgresultatet 12. september.

Om Anders Ravik Jupskås

Anders Ravik Jupskås er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo i 2008, og skriver doktogradsavhandling om nye høyrepopulistiske og grønne partier i Skandinavia.

Dette innlegget ble publisert i Valg 2011 og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Skolevalgene: Dit hvor vinden blåser

 1. Felix Haave sier:

  Skolevalget 2011 er historisk. Partiet Venstre har vist at de er på vei opp og om ikke lenge vil miste status som et småparti til fordel for en plass blant de store partiene.
  Sosialistisk Venstreparti sin politikk appellerer ikke lenger til folket og Venstre har tatt over som det nye, store miljøpartiet.
  Det er lenge siden norsk politikk har vært så spennende som dette.

 2. ben borgen sier:

  Å TRU at Venstre er et miljøparti er vel litt drøyt. De ER for OSLOPAKKE 3 der 60% går til VEI. De er Både For og Mot Ekebergskogen. de stemte for Industri på et bystyremøte jeg var ved Alna , Deres stemmer var utslagsgivende for at det IKKE ble Grøntområde. De Stemmer mot Gratis Kollektivtransport i Oslo. OSV: Er dette miljøvennelig? Avslør V ved å studere Praksis! De ville også ha lambada til å stenge utsikten i bjørvika!!!!!!

 3. Bla bla sier:

  Jeg syns Stoltenberg har fått mye mer taletid enn Jensen gang på gang. Han er flink og snakker tydelig og betryggende, men likevel. Så jeg tok tiden på NRKs ungdomspartilederdebatt.

  AUF (Pedersen): 693 sekunder
  FPU (Vanebo): 313 sekunder
  Unge Høyre (Aasheim): 290 sekunder

  AUF fikk altså et og et halvt minutt mer taletid enn FPU og Unge Høyre TILSAMMEN! I et godt demokrati bør vel sittende makt få mest kritisk søkelys, og opposisjonen få slippe til mest med sine alternativer. Jeg har gitt ros til NRK flere ganger. Og jeg deler ikke ut verstingpris. Men det mangler virkelig en høyresideavis, stor mediekilde for høyreside-alternativer? Noen som kan tipse meg hvem jeg evt ikke vet om?

 4. Anders hvis du ser detta kan du gärna maila mig ett svar, jag förstår inte alls vad du menar med att svenska ungdomar proteststemmer på Miljöpartiet i Sverige.
  Det är inte alls riktigt, i Sverige tycker ungdomar att Miljöpartiet är framtiden. Vi står för en god miljöpolitik, vi är acceptanta mot alla människor och vi för en human flyktingpolitik och välfärd. I Sverige är Sverigedemokraterna ett missnöjesparti, men Miljöpartiet? Jag tycker att du kan kontakta svenskar och höra om saken innan du skriver okunnigt skit som inte är riktigt 🙂

Det er stengt for kommentarer.