Grønn eller svart kløver for Sp?

Ola Borten Moe utenfor NRK-huset

Olje- og energiminister Ola Borten Moe forlater NRK Marienlyst etter nye sammenstøt med miljøbevegelsen torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Etter kommunevalget for fire år siden byttet daværende Senterparti- leder Åslaug Haga jobb. Selvsagt var vi i media der da hun tok over nøkkelen som olje- og energiminister.

Det uvanlige var at vi også var der på dag to. Da hadde Haga invitert samtlige miljøorganisasjoner til kontoret. På den tiden var det SV som slet med forholdet til miljøbevegelsen, mens organisasjonene var svært så positive til Senterpartiet.

Den splitter nye oljeministeren gjorde stor lykke da hun signaliserte en langt mer offensiv satsing på miljø. Stikkord var fornybar energi. Alle ble bedt om å delta i den store dugnaden som skulle få landet over i mer bærekraftig utvikling etter oljealderen.

Fire år etterpå er det dårlige klimaet mellom oljeminister og miljøbevegelse blitt en sak i valgkampen. Dagens olje- og energiminister Ola Borten Moe gikk fra studio til studio for å svare på anklager i hele går.

– Han har knapt hatt noen møter med miljøbevegelsen, ble det sagt. – Han har bedt om krig, og krig skal han få, sa Frederic Hauge. – Han er den mest fossile ministeren Norge har hatt, sa Nina Jensen i WWF.

Hvor var det det skar seg?

Ola Borten Moe mener han er vel så opptatt av fornybar energi som sine forgjengere. Men han snakker ikke bare om det. Han vil ha olje også. Og kull, hvis det kan gi billigere strøm.

Han er til og med positiv til nye atomkraftverk i våre naboland, for det kan jo også få strømprisen ned her hjemme. – Den mannen sier ja til alt! sier Naturvernforbundets Lars Haltbrekken.

Mot dette svarer Ola Borten Moe at organisasjoner som Naturvernforbundet og WWF sier NEI til alt. De vil gjerne ha fornybar energi, men ikke monstermaster som skal sikre miljøvennlig energiforsyning. Vindkraft er bra, men ikke hvis det ser for stygt ut i naturen.

Da Borten Moe besøkte Naturvernforbundets landsmøte sist helg, anklaget han dem for å trenere arbeidet med miljøvennlig energi. Det var ikke veldig populært. Det hjalp ikke at han dro rett etter talen, uten særlig mye tid til dialog. – Han bare leverte gørra si og dro, sier en av dem som var på møtet.

Miljøbevegelsen har vært vant å ha et svært tett forhold til den rødgrønne regjeringen. Frederic Hauge liker å framstille hele renseprosjektet på Mongstad som sin egen idé.

Naturvernforbundets leder er gift med SVs partisekretær, og SVs miljøpolitikk har lignet svært mye på Naturvernforbundets program. Når Borten Moe nå har lagt seg ut med miljøbevegelsen – inkludert Bellona, som han egentlig er ganske enig med – er det naturlig at ikke bare SV, men også mange i Senterpartiet blir bekymra.

I tiden som kommer er det ikke mest spennende om Bellona-Frederic velger å snakke med Borten Moe igjen. Frederic Hauge har brutt all kontakt med regjeringen før, og jeg er ikke så sikker på at hele regjeringen har stått og skrapt på døra hans for å få kontakt.

Det store spørsmålet er hvilken del av partiet som vinner fram; Borten Moes blågrønne, eller Åslaug Hagas rødgrønne Senterparti.

Den næringsvennlige og konservative trønderen har ett mål; tilstrekkelig strøm til lavest mulig pris. Han har lagt seg til en stil der han går rett på, samme hvem han støter på. Den rødgrønne østlendingen i Ås mente det var viktigere å sikre at strømmen ble mer miljøvennlig.

Ola Borten Moe er i gang med den lange maktkampen. Den handler om klimameldingen, som skal legges fram av regjeringen til våren, om den ikke blir utsatt enda en gang. Da skal han få en tøff kamp mot SV i regjeringen. Men først må han ta kampen internt i Senterpartiet.

Da jeg prøvde å ringe Åslaug Haga i går, tok hun ikke telefonen. Selvsagt.

Det finnes neppe en nyhetsredaksjon i landet som ikke har prøvd å få Haga utpå for å snakke om sin etterfølger. Vi lurer alle på hva Haga tenker om det som nå rører seg i partiet.

Men så langt har Haga altså latt være å svare. Hun satser nok på at andre i partiet tar opp den grønne tråden.

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.

Dette innlegget ble publisert i Valg 2011 og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

27 kommentarer til Grønn eller svart kløver for Sp?

 1. Lasse sier:

  Ola Borten Moe er rett mann til rett tid. Det er på tide at noe tør å stå opp mot de selvbestaltede miljøorganisasjonene. Måtte han lykkes!
  I undersøkelser som er gjort, har miljøbevegelsen liten oppslutning i folket. Det er i pressen og i enkelte politiske kretser de finner sin støtte (og sine generøse økonomiske tilskudd). De har in, absolutt ingen empirisk forskning som støtter deres mange påstander. Kun forskning a la «ting kan tyde på..» «man kan ikke se bort fra..» osv.
  Måtte Borten Moe få seg en lang, god prat med Jens, og få tatt makten tilbake fra ideologene.

  • Knut sier:

   Hvilke undersøkelser viser du til og hva er resultatet i dem?
   Det finnes nok av undersøkelser som viser nettopp det motsatte.
   Dette handler ikke om man skal tro på miljøbevegelse eller Borten Moe, men om man ønsker å bekjempe miljøutfordringene på alvor eller om det er lommeboka og strømprisen som er det viktigste.

 2. Jon sier:

  Miljøhensyn bør gå foran å pisse opp etter Bellona og WWF – det er ingen som har enerett på en grønn fremtidsvisjon. Og i dag er det like mye kapitalisme blant idealistene som alt annet. Monstermastene er klin lik alle andre master som går på kryss og tvers i Norge i dag. Hvilken traseer man skal gå for er noe helt annet. Ja takk begge deler er nok forbeholdt eventyrbøker.

 3. sig sier:

  Borten Moe forholder seg til miljøorganisasjonene som rasister forholder seg til andre enn seg selv. Burde forvente av en «minister» å unngå gruppestempling.
  Borten Moe er et maktmenneske som aldri vil representere andre enn seg selv.

  • Eldar Myhre sier:

   Borten-Moe representerer meg og svært mange med meg som jobber med verdiskaping i dette landet. Og han har vunnet fram i valg. I motsetning til i Bellona der Fredrik Hauge har gjort seg til keiser på livstid. I Bellona foregår intet demokrati.

 4. Jan sier:

  Når skal man slutte å kalle Bellona for miljøbevegelse? De er et selskap og er drevet av profitt som alle andre bedrifter.

 5. Farmann sier:

  Å snakke om fiender og krig og opptre som fanatisk eneforvalter av Det Riktige, hører ikke hjemme i demokratiske beslutningsprosesser. Frederic Hauge representerer særinteresser som må avveies mot samlede samfunnsinteresser, på samme måte som Saueavlslaget og Kommuneforbundet. Diskuter heller konkrete saker så argumentene fyker, men slutt med personangrep og denne destruktive nakkestivheten!

 6. Anders sier:

  Stoltenberg utlyste mer åpenhet og demokrati i sommer.
  I løpet av relativt kort tid har en dikterende statsråd i Olje- og energidepartementet kjørt over ikke bare Åslaug Hagas visjoner, men også Stortinget.

  Skal man bygge ut fornybar energi trengs det å oppgradere kraftlinjer innenlands og utelands, men Borten Moe har allerede lagt ned visjonen om «Europas batteri» fordi han mener det er for mye motstand mot utbygging blant miljøvernerne. For å være helt ærlig så er det mye mer motstand i folk og kommunestyrer enn i miljøvernene.

  Jeg oppfatter ikke Borten Moe som konstruktiv da han kun satser på olje og gass. Det kommer riktignok utbygging av energi i forbindelse med det grønne sertifikatsamarbeidet med Sverige. Det blir kun vannkraft og bioenergi (mest i Sverige) Borten Moe har allerede redusert ambisjonene for å føre vindkraft inn i Norge.

  • borger200 sier:

   Du skriver: så er det mye mer motstand i folk og kommunestyrer enn i miljøvernene.
   Vi lever i et demokrati og da er det flertallet som skalbestemme, og grupperingen du nevner er mindretall, skulle vi latt mindretallet bestemme så hadde vi hatt anarki

   • Anders sier:

    Ja, flertallet må bestemme hvor man skal legge kraftlinjer.

    Jeg undrer på hva slags mindretall jeg har nevnt.
    Det er et solid flertall på Stortinget som har bestemt at Norge skal følge opp klimaforliket.

 7. Obba sier:

  Nå er det rett før jeg stemmer SP. Endelig noen som tør å si en Stalinistisk miljøbevegelse midt i mot. Typisk FRP er å feige ut når det drar seg til, Ola Borten Moe er en helt!!! Stå på

  • Terje sier:

   Helt enig!
   Kunne vært troende til å stemme SP, selv. Men med det galimatiaskorpset han skal stå imot, kreves det en svært sterk rygg. Hittil har den heldigvis holdt 🙂

   Stå på, Ola!

 8. borger200 sier:

  Stå på Borten Moe.
  Endelig har Norge fått en politikker som tørr å stå for sine meninger, det er alt for få slike, og særlig i lokalpoletikken. Han tørr å svare disse miljøorganisasjonene selv om han vet det blir bråk, en mann med bein i nesa. Hvorfor skal slike miljøbevegelser ha så stor innflytelse? Det er en dunge små grupperinger som ikke engang kan enes internt om hva virkeligheten er. Hadde de vært MC klubber så hadde de kommet under 1% gruppen. Vi lever i et demokrati hvor folket bestemmer hvem som skal styre landet og det er flertalle som bestemmer. Miljøbevegelsen hadde sin misjon på 80 tallet hvor de fikk satt miljø i fokus, nå er miljøet fått en stor plass i poletikken så behovet for disse aktevistene er mindre, men til tross for det så har det aldrig vært så mange miljøorganisasjoner som nå, med hvær sine selvinteresser, og her ligger det masse penger, så de eer veldig ivrige til å krisemaksimere alt som skjer. Samme hvor kald eller varm vinteren er så er det det menneskeskapte forurensingen som har skylden. Men jeg leste for en stund siden at hvis du la hele Norge Dødt så reduserte du co2 utslippene med 2 promille, så la oss flytte inn i huler og skal vi sleppe en fjært så skynd oss over grensen til Sverge slik at det ikke går utover co2 kvoten vår. En annen ting er at de flinke politikkerne vi har nå har gjort det kunststykket å fått en avtale som sier at vi må selge vår rene co2 frie energi ut av landet slik at vi kan kjøpe forurenset energi til bake, for da får vi anledning til å redusere co2 kvoten vår(luuuurt) Det at vi solgte ut kraften vår til det «private markede» vår var heller ingen glup ide, og det har høyeresiden fått mye kritikk for, men jeg har søkt på nettet for å finne ut hvem som eier disse kraftselskapene og da fant jeg ut at 87 % av selskapene eies av staten og fylkeskommuner og kommuner. Så her er vi blitt lurt igjen, all overskuddet vi forbrukere har betalt inn er gått tilbake til stat og kommunekassene, altså enekstraskatt. Prisen på strøm bør ikke være mer en det det koster å produsere den. Og når vi i Midt-norge har priser helt opp i 18 kr/kwt så er det jo galskap, og grunnen er dårlig politikker arbeid, de bestemte å elektrifisere plattformene i nordsjøen og all kraften henter de fra midt-norge og da får vi selvfølgelig underskudd på kraft samme hvor mye nedbør vi får i året, i tillegg er det ingen begrensning på hvor mye kraftselskapene kan tappe vannmagasinene om sommeren og selge strøm til utlandet til en pris vi forbruker kan bare drømme om. Så vi forbrukere skal ikke ha noen fordeler. Og sist men ikke minst så skal vi nok en gang betale vegutbyggingen vår via bommpenger, veger som er betalt mange ganger, men det er penger vår politikkere har brukt på helt andre ting som veger i frankrige,england, og tvilsome innvesteringer i aksjer og fond i Hellas,Spania, flere tvilsomme land som ikke har noe string på økonomien sin.
  Her ble det masse frustrasjon, men tilbake til Borten moe, jeg kunne godt stemt SP hvis du hadde fått med deg resten av partiet ditt, og at dere kunne se galskapen med at vi bilister må betale bommavgifter pga at staten ikke har gjort jobben sin på 40 år

 9. Jan sier:

  Miljøbevegelsen i dag er offentlig betalte bråkebøtter. Borten Moe har forstått at han ikke nødvendigvis henter bred støtte på å holde seg inne med noen titalls heltids miljøsynsere…

 10. anonoid sier:

  Hvorvidt folket er opptatt av miljø eller ikke spiller ingen rolle. Fortsetter vi som vi gjør vil vi rive i filler planeten og da hjelper det lite med statens pensjonsfond.
  Moder jord er vår diktator, hun kan ikke velges eller velges bort og vi må alltid forholde oss til hennes rettferdige natur.
  Ola Borten Moe ble funnet i Jostedalsbreen. Der hadde han ligget nedfrosset siden 70-tallet. Ekspertene klarte å bringe han tilbake til livet, heldigvis, men dessverre kunne de ikke gjøre noe med hans blinde tro på at olje er fremtiden.
  Bruk statens pensjonsfond til rentefrie lån for nordmenn til å bruke på solcellepanel, vindmøller og andre kraftgeneratorer til sine hjem. Bruk fondet til å gi nordmenn tilnærmet gratis fornybar energi. Teknologien er mye bedre enn vi tror og strømselskapene er mye ondere enn vi tror.
  Hvorfor gjøre ting vanskelig for oss selv?

  • Eldar Myhre sier:

   Jeg forstår at du har oppnevnt deg som talsmann for moder jord. Kan du konsultere Moder Jord og komme opp med prisen på den framtidige krafta du snakker om? Skal vi ha disse utslippsfrie evighetsmaskinene i kjelleren, eller må det master til for å overføre energien? Og ikke lur deg nå unna med å si at prisen på kraft ikke betyr noe.

  • borger200 sier:

   Ja gjør vi dette som du sier så avhjelper vi miljøet med mindre en 2 promille mindre co2 utslipp hurra dette går vi for :-)))))))

 11. martin sier:

  Mange som undervurderer borten her tror jeg, og som mangler kunnskap om sp-velgeren. Jeg mistenker Borten for å sikte seg inn mot motstanden som de fleste sp-velgere og ikke minst potensielle sådanne har overfor miljøbevegelsen. Ny retning i landbruket, rovdyrdebatten, lokalt næringsliv i konflikt med ulike typer vern…

  Skal se Borten her har tatt et første og stort steg mot et nytt SP i retning høyre med han som sjef! Stemmer ap sjøl så jeg ser gjerne at de fortsetter å lene seg til venstre…

 12. FRP velger sier:

  Endelig en politiker som tar til momæle mot Hauge og hans likesinnede.
  Håper at du også vinner kampen mot din bakstreverske partileder som ikke har mot nok til å støtte deg. Makan til dårlig leder skal man lete lenge etter.
  Stå på Borten Moe, du har det vanlige folkets støtte. De som må betale de høye strømregningene.

 13. Jørn sier:

  Sp ønsker å være et grønt parti med bærekraftige løsninger og respekt for naturgrunnlaget. Da blir det et problem å ha en fyr i en slik maktposisjon som blåser i partiprogrammet og vil gi oljeindustrien ALT – til og med matfatet Lofoten! Og forgjengerens satsing på vindkraft blir det også lite igjen av. De fleste nordmenn ønsker seg en politikk hvor miljøet får en sjanse, uansett hva mange «kommentatorer» her uttrykker. Man kan være uenig i en del utspill fra Bellona eller Naturvernforbundet, men de har da sannelig rett i mye også! Da blir utspillet fra Olje-Borten-Moe sørgelig.

  • FRP velger sier:

   De fleste normenn som du referer til utgjør vel ca. 4 % som er SV sin oppslutning.
   Husk at hadde det ikke vært for oljen så hadde landet sett helt annerledes ut, kanskje som Hellas el. og uten oljen så hadde hverken Hauge eller de andre hatt noe å leve av. Da måtte de også ha arbeidet for maten som oss andre.

 14. jens A Atteraas sier:

  Bra, Ola Borten Moe. Du er en politiker med ryggrad. Skjelden vare p.t. Stå på videre.

 15. paaker sier:

  Håper og tror Borten Moe er borte så fort som mulig. Mennesket har aldri hatt så stor påvirkning på kloden som nå, samtidig som mange av dagens miljøproblemer er usynlige for det utrente øyet (eksempelvis spredning av miljøgifter og menneskeskapt global oppvarming). Hvis bilen må repareres går du ikke til en snekker. Av samme grunn spør du ikke Borten Moe om miljøspørsmål!

  Når Borten Moe klager over at «miljøbevegelsen er FOR fornybar energi, men MOT utbygging av vann- og vindkraft når prosjektene skal realiseres» får det meg til å tenke på retorikken til Georg W. Bush og hans «enten er dere med oss, eller mot oss». Selv om man er tilhenger av at det skal bygges ut mer vind- og vannkraft så betyr ikke det at man er enige i alle prosjekter. Bygge ut, ja, men ikke hvor som helst!

  Å snakke om miljøbevegelsen som en ensartet gruppering er dessuten helt feil. Det er ulike organisasjoner med (delvis) ulik agenda, og det skal vi være glade for. Uenighet er viktig innenfor så komplekse problemstillinger som globale miljøspørsmål. Den dagen alle er enige er jeg redd det er begått en grov forenkling av virkeligheten.

  • borger200 sier:

   Jeg skal være enig med deg i en ting, og det er «Uenighet er viktig» Alle må få komme med sine meninger, men i et demokrati er det flertallet som bestemmer, noe annet ville være håpløst, og da må små grupperinger med særinteresser vike hvis flertallet ikke er enig. Den høyst splittede miljøbevegelsen har alt for stor makt i dag, mye mer makt en tilsluttningen skulle tilsi. Det er virkelig at sånne som Borten Moe forteller dem at nok er nok. Stå på Ola Borten Moe

   • paaker sier:

    Hvis vi (les Norge) hadde fulgt opp det vi har forpliktet oss til så hadde det meste av arbeidet de ulike miljøorganisasjonene nå gjør ikke vært nødvendig. Eksempelvis har et solid flertall på Stortinget bestemt at Norge skal følge opp klimaforliket og innen 2010 skulle tapet av biologisk mangfold stoppes. Det er ikke små grupperinger med særinteresser vi snakker her snakker om, men noe vi som demokrati har blitt enige om at burde gjøres. Problemet er bare at disse store målene ikke ser dagens lys når de ikke prioriteres i enkeltsaker. Kortsiktig økonomisk gevinst prioriteres fremfor langsiktige og langt viktigere saker. Flertallet har altså bestemt at vi skal ta langt bedre vare på natur og miljø enn det vi nå gjør, men det er alltid ubehagelig når de faktiske valgene må tas.

 16. Jan Magne Jensen sier:

  Grønn eller svart kløver for SP
  Endelig er det kommet en Statsråd som tør å ta til motmæle mot Bellona og miljøbevegelsen.Det virker som FH tror han er «nest etter vår herre»,når han stiller ultimatum til regjeringen-om å fjerne OLJEMINISTEREN-før han snakker/tar kontakt med våre folktevalgte kvinner og menn-regjeringen. Ole Borten Moe du har min fulle støtte-husk en ting-ordtryllekunsteren Fredrik Hauge startet sin karriere med ulovlige aksjoner mot Norske og utenlanske installasjoner,og «snakket» seg inn i det indre rom hos våre folktevalgte-der han nærmest fremstår som en «fasitt»på allt som har med miljøvern å gjøre. Borten Moe stå «løpet»ut-fortsett kampen -husk du har Norge fra Trøndelag og nordover med deg

 17. Geir sier:

  Sp har aldri hatt noen miljøpolitikk, så dette er vel helt som forventet. De er kun opptatt av å subsidiere bøder for at de bedre skal kunne tyne mer penger ut av naturen de eier på bekostning av alle oss andre, moder jord og det biologisk mangfold. At deres kløver er grønn er kun et ytre skalkeskjul. På innsiden er Sp det svarteste partiet vi har, verre en Frp på mange områder.

Det er stengt for kommentarer.