Gi meg et tall – og du får en sak

SV-leder Kristin Halvorsen under presentasjonen av partiets skolesatsing onsdag 24. august.

GLADSAK: Vi trodde vi skulle lage sak om nedgang for SV. I stedet viste målinga at de har størst oppgang av alle. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

I går var det en diskusjon mellom Dagsrevyen og Dagsnytt hvem som skal få publisere NRKs meningsmåling. Det alle vil vite nå, er jo hvordan det går med disse partiene. Hva skjer med AP etter terroren? Med Høyre, som var så store? Går det fremdeles nedover med FrP og SV?

Mens diskusjonen gikk om det var best å publisere morgen eller kveld, kom målingen. Den var en journalistisk skuffelse. En mulig vinkel på morgenen var at SV ville fortsette tilbakegangen og få nye krisetall. Så går de mest fram av alle. Sympatistemmene til Arbeiderpartiet har det vært mye snakk om, men de går litt tilbake igjen. Småpartienes problemer med å sette dagsorden har også vært diskutert. Men der går de jammen fram alle sammen. Og som om det ikke er nok; alle endringer er innen feilmarginen.

Vi har dog betalt for denne målingen. Flere andre medier har ringt og spurt når vi kringkaster den. Selvsagt må vi bruke den journalistisk. Dagsrevyen –som vant den interne drakampen- valgte å fokusere på trender som har gått igjen på flere målinger, mer enn på enkelttall. Resultatet kan du se her.

Les også: Sympatibølgen avtar for Ap

Noen har åpenbart fortalt organisasjonene at vi er besatt av tall, vi som jobber i media. Nå i valgkampen ringer partier og organisasjoner med drøssevis av målinger de sjøl har tatt opp.

Tilfeldigvis mener alle oppdragsgiverne at akkurat dette spørsmålet bør bli sentralt i debatten. De kan jo bevise at folket er enig. Det gjør de ved å spørre omtrent som dette:

Bør folk som jobber i eldresektoren få rett på heltidsstilling?
Bør kommunene bli flinkere til å tilrettelegge for næringslivet?
Bør kommunene få lov til å bestemme mer sjøl?

Svaret er stort sett ja til alt. For folk flest høres det fornuftig ut at man skal ha rett på heltidsjobb og helst bestemme mer uten at staten overprøver dem. Spørsmål om kommunene ”bør bli flinkere til”, er som regel bankers. Selvsagt mener alle at kommunene kan bli flinkere til det meste.

Svaret fra oss er nei til alt. NRK har en policy på at vi ikke skal gjengi meningsmålinger vi kunne ha gjort sjøl. Verken partier eller interesseorganisasjoner skal kunne kjøpe seg plass i media.

For eksempel: Hvis Politiets Fellesforbund kommer med en måling som viser at folk ønsker seg mer politi i gata, sier vi nei. Men hvis Politiets Fellesforbund spør sine medlemmer om holdning til bruk av våpen, kan vi bruke den. Vi har ikke lister over landets politibetjenter, og kunne ikke laget en lignende måling sjøl.

Mens jeg har skrevet denne bloggen har jeg fått to nye telefoner med tilbud om meningsmålinger. Jeg sier ikke hvem det er, for organisasjonene ringer helt sikkert videre til andre medier. Jeg skal ikke si vi ikke blir frista. Det er lett å sitte i en valgkamp og vrake saker, for i disse ukene vil alle på lufta.

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.

Dette innlegget ble publisert i Valg 2011 og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

11 kommentarer til Gi meg et tall – og du får en sak

 1. Jon Steinar Kjøllesdal sier:

  Interessant å lese refleksjoner «innenfra» mediene på denne måten. Jeg synes dere utviser mye visdom i omgangen med all informasjonen dere får. Det er jo masse stoff som kunne blitt publisert, men ikke alt slipper gjennom nåløyet. Sikkert krevende å skulle sile ut det som er relevant, og det som er etisk rett i forhold til kilder bak politiske saker. Det er ekstra viktig dette valget at selve valget blir et reellt valg, selv om jo alle har sympati med Ap i år. Selve valget dreier seg jo om hvordan de neste fire årene skal styres i ulike konkrete saker, og da er det viktig at valget dreier seg om dette.

 2. Johan sier:

  Når dere får tilbud om å lage sak om «meningsmålinger» med så åpenbart tåpelige spørsmål som
  «Bør kommunene bli flinkere til å tilrettelegge for næringslivet?»
  så synes jeg dere bør lage en sak på det. Ikke om selve resultatet, men om den organisasjonen som har kastet bort ressurser på å lage en så verdiløs meningsmåling og om hvordan organisasjonen prøver å påvirke opinionen gjennom å presentere resultatet av målingen.

 3. Geir Olsen sier:

  Med fare for å virke unødig polemisk i disse nettvett-tider: Det må ha vært en rimelig tanketom redaksjon som på alvor ville legge til grunn at «En mulig vinkel på morgenen var at SV ville fortsette tilbakegangen og få nye krisetall.», med tanke på at SV hadde «tidenes» dårligste måling på NRK forrige gang med 3.6 pst. Det er neppe noen i SV som jubler nevneverdig over 5.1 pst heller, selv om de «går mest fram av alle».

 4. Et fall fra rekordlave 3,6 for SV (som jeg ikke så noe stort oppslag på) var vel neppe særlig trolig. Jeg og flere andre som bruker tid på å analysere målinger håper at dere i NRK (og en del andre mediehus) vil bruke tid og plass på å fortelle hva tallene faktisk viser. Endringene i prosentpoeng sier lite om man ikke oppgir tall om velgervandringer fra matrisene. Meningsmålinger er et godt analyseverktøy. På politisk.no legger vi ut flere bakgrunnstall når vi presenterer målinger. Min utfordring er herved sendt til gode kolleger både på Marienlyst og andre redaksjoner.

  • Kyrre Nakkim sier:

   Hei Kjetil

   Jeg registrerer forespørselen din, men det viktigste er uansett den saken som vi skriver. Der er det viktigste å ikke overvinne tall, men holde seg til de endingene som er innenfor feilmargin. Vi vil se at SV, KrF, Sp og de andre småpartiene bevege seg opp og ned med ett prosentpoeng ganske ofte, uten at det trenger å bety at verden har endret seg. Jeg tror derfor det er viktig å fokusere på trender og unngå å overtolke ulike svingninger som ikke kan forklares med store politiske hendelser. Denne oppfordringen går til alle reaksjoner, men blir ekstra viktig for dere i TV2 som jeg forstår vil publisere nye målinger hver dag i slutten av valgkampen. Da blir det lett slik at endingene blir små, men at man overtolker disse for i det hele tatt hente fram en nyhet.

 5. Som fast lytter på Politisk kvarter på P2 på morgenen og Dagsnytt 18 i samme kanal, har jeg registrert at SV er det desidert hyppigst benyttede partiet som debattanter. Hva skyldes det? Over et halvt år har jeg registrert at de har deltatt på 4 av 5 dager, enten i det ene eller andre programmet. Hvis de ikke har deltatt der, har de vært på Dagsrevyen eller en annen nyhetssending …
  Jeg føler ikke at det er andre partier som blir utelatt eller glemt, men det er påfallende høy tilstedeværelse for SV 🙂

 6. Alejandro Pérez sier:

  Mens noen foretrekker å snakke i media andre foretrekker å snakke med folk. Jeg har valg å gjøre den siste og det funker.

 7. Lilla Sølhusvik sier:

  Til Geir Olsen; du har rett, det var ikke særlig sannsynlig at SV ville gå ytterligere ned fra forrige NRK-måling. Spørsmålet var mer om de fortsatt skulle ligge på et lavt nivå. Men den fortellingen blir vanskeligere når SV faktisk går mest fram. Jeg syns reporteren løste det bra, ved at hun fortalte begge deler; SV går fram, men til et veldig lavt nivå – i forhold til hva de har hatt ved tidligere valg.
  Thorleif Norum; der tar du nok feil. I valgkampen så langt har politisk kvarter hatt flest gjester fra Høyre, FrP og AP.

 8. Chr sier:

  Har dere skutt dere selv i foten i kveld? Ref oppslaget i Dagsrevyen med en meningsmåling fra Bondelaget. Den var vel nettopp en undersøkelse av typen dere proklamerer i bloggen at dere automatisk takker nei til?

 9. Chr sier:

  Ikke noe svar å få?

Det er stengt for kommentarer.