Jeg bruker TomTom og får ikke trafikkmeldinger fra NRK – hjelp!

Vi registerer at det blant annet på Nystuls TomTom-forum er en del frustrasjon over mottaksproblem og manglende meldingsoppdateringer fra NRK. Det kan synes som at noe «mystisk» skjedde for to-tre uker siden – alt virket bra, så ble det brått slutt.

Det er vanskelig for oss å kommentere disse problemene, eller gå inn i en aktiv fase med feilsøk og feilretting. Per definisjon støtter ikke TomTom NRKs åpne utsendelse. TomTom har en avtale med Destia som innebærer installering av en krypteringsnøkkel for «låsing» mot Destias meldingsleveranse. Det finnes «workarounds» for å hindre slik låsning, men i og med at dette ikke er anbefalte- eller offisielle løsninger fra TomTom, er det vanskelig for oss å gjøre aktiv feilsøk og feilretting.

Vi «overvåker» vår utsendelse og ser at det fungerer i andre enheter, eks Mio, Garmin u/nøkkel. Vi ser også at de nevnte problemene ikke gjelder for alle TomTom-brukerne. Det er derfor grunn til å tro at det ikke er noe feil i selve utsendelsen.

TomTom har meddelt oss at de nå vurderer kvaliteten fra begge tilbyderne i Norge opp mot hverandre, men at disse undersøkelsene enda ikke er ferdig.

TomTom ONE (Foto: Wikipedia / GNU)

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Jeg bruker TomTom og får ikke trafikkmeldinger fra NRK – hjelp!

 1. Tommy Pedersen sier:

  Dette stemmer nok godt for de med x20 og x30 -versjoner av TomTom produkter. Jeg har imidlertid en endre TomTom GO910. Denne støttes ikke av programversjonen som er låst til Destia. Likevel sliter jeg med å motta meldinger. Når den først låser på frekvens, blir den stående og «laste» uten at noe skjer. Til slutt mister den låsing og fortsetter å søke.

  Dette var en liten refleksjon til innlegget

 2. Bjarte Johannesen sier:

  Kan du si noe mer om hvilken P1-frekvens du benytter? Er du hele tiden koplet opp mot en og samme sender, eller har du kjørt mye rundt? Vil gjerne sjekke med Norking om evt feil/kø på utstyr.

 3. Terje Kristensen sier:

  Hei
  Jeg har noen spørsmål om TMC fra NRK
  Min mottaker i bilen er en Pioneer Avic X1R med FM, DAB og navigasjon med TMC. TMC virker perfekt på turer i utlandet, men jeg får ikke opp TMC indikatoren når jeg kjører i Norge – bortsett fra en gang. Onsdag 24.6. hadde jeg vært i Strømstad, og som vanlig kom TMC indikatoren opp på navigasjonsskjermen (SR P3) og alle trafikkhendelser ble vist. Tilbake i Norge skiftet TMC-indikatoren til NRK P1. Hurra – trafikkhendelser i Norge var på plass, men dessverre varte ikke denne lykken lenge. Jeg stoppet bilen (og radio/navigasjon) en kort stund i Aremark og dermed var TMC-indikatoren borte igjen. Har en NRK en forklaring på dette?
  Jeg har snakket med firma Autolyd i Oslo som har levert utstyret, og de sier at det ikke er noe feil med navigatoren. De får heller ikke inn TMC fra NRK på navigasjonsutstyr med TMC som de demonstrerer i butikken sin. Deres forklaring er NRK sender TMC bare sporadisk. Jeg synes det virker litt pussig.

  Med vennlig hilsen en ivrig NRK-lytter, navigasjon- og kartelsker (se http://www.kartiskolen.no som jeg er prosjektleder for og som kanskje bør få en omtale på NRK beta)

  Terje Kristensen

 4. Erik Stenvik Granly sier:

  Kjøpte meg en tomtom 950 Traffic rett før påske.

  Jeg gledet meg til å kjøre hjem fra hytta på fjellet i Valdres til Oslo, 1. påskedag.
  Da ville jeg virkelig få prøvd ut TMC funksjonen, tenkte jeg. I og med at dette er en av de travleste innfartsdagene i året.
  Jeg ble meget overrasket da jeg hadde kalkulert ruten hjem og det var 0 min forsinkelse. I bakgrunnen på radioen kunne jeg høre om lange køer ved Hønefoss.
  Det tar sikkert litt tid, tenkte jeg. Ingenting skjedde.

  På Nes i Ådal toppet det seg. En kollisjon mellom tre biler førte til at E16 var stengt i 25 min. Dette fikk jeg overhodet ikke beskjed om på gps, og jeg ble stående i kø. Ingen TMC meldinger ble sendt ut.
  Ved Hønefoss var det lange køer, men det var ingen hendelser å melde om, og fortsatt 0 min forsinkelse.
  Hørte så på radioen at det var stillestående kø pga kollisjon på rv. 4 i retning Oslo ved Gran. Jeg re-kalkulerte ruten min innom Gjøvik slik at jeg skulle kjøre rett gjennom det verste for å prøve å vekke frem en reaksjon fra GPSen. INGEN HENDELSER – 0. MIN FORSINKELSE.

  Jeg fikk min første trafikkmelding sør for Hønefoss. Det var veiarbeid på Lysaker. Innsnevring til ett felt. Dette var ikke en forsinkelse en gang.

  Hvem er det egentlig som er anvarlig for TMC i NRK? Hva slags meldinger er det dere sender ut? Er det bare stengte veier og fjelloverganger, eller sender dere også ut trafikkmeldinger vedrørende køer? Når det ikke kommer TMC meldinger på en av de travleste trafikk dagene i året begynner jeg å lure på om dette fungerer i det hele tatt.

  Har undersøkt med selger av gpsen. Den fungerer helt topp.

  Takk for svar 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *