CD-ens død og originalens tilbakekomst?

maja-ratkje_-cyborgic.jpg 

I denne ukas show presenterer vi to spor kun utgitt på vinyl. Det dreier seg om Stian Westerhus og Maja Ratkje som begge er gitt ut på Rune Grammofons underlabel The Last Record Company (TLRC). http://www.runegrammofon.com/tlrc/

Ved kun å gi ut kun 500 hånd-nummererte eksemplarer av hver plate med forseggjorte cover og «kunsthefter» beveger TLRC seg i retning kunstfeltet.

I en tid hvor musikk er tilgjengelig digitalt som aldri før, ikke minst gjennom Spotify, kan det tilsynelatende virke som om vi har tatt det siste steget bort fra hva teoretikeren Walter Benjamin kaller «originalens aura» dvs den ærefrykt en følte i nærheten av et unikt altså originalt kunstverk (som var det eneste i sitt slag). I sitt essay «The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction» beskriver han hvordan «orignalen» som konsept er død når kunstverk i utgangspunktet er ment for mekanisk reproduksjon, i hans tid feks grammofonplater. I vår tid trenger vi ikke engang å mekanisk mangfoldiggjøre kunstverket, det kan streames og lastes ned via bitTorrent-teknologi.

Men så ser vi at samtidig som CD-salget stuper, ble LP-salget i fjor fordoblet. Ser vi tilbakevendelsen av «originalen»? Med utgivelser kun tilgjengelige gjennom LP-er i begrensede opplag skapes det en type eksklusivitet. Det finnes riktignok ikke kun en original, men i TLRCs tilfelle 500. Eller kan en tenke seg et eneste eksemplar (altså original) av en LP-plate, slik det bare finnes en Mona Lisa? Hva skulle den koste?

Hva tror du vil skje? Forsvinner CD-en som format? Vil LP salget fortsette å stige? Kjør debatt

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til CD-ens død og originalens tilbakekomst?

 1. Ja, det finnes eksempler på at en plate blir utgitt i ett eksemplar. Jean Michel Jarre’s ‘Music for Supermarkets’ er et eksempel på det. I tillegg ble mastertapene til denne platen destruert etter utgivelse.

 2. Espen Eriksen sier:

  Det har du helt rett i Morten! Plata ble kjøpt av en M. Gerard som etter en bilulykke våkna opp til Jarre på radioen. Han ble tydeligvis hekta, siden han la inn det høyeste budet på den veldedige auksjonen av «Music for Supermarkets! Imidlertid skal han senere ha solgt albumet videre…

  Men har du hørt plata?? Den ble nemlig sendt i sin helhet av Radio Luxembourg og bootleg-opptak av dette finnes på markedet?

 3. Espen Eriksen sier:

  Fant et spor som heter «Music for Supermarkets 1» på plata Jarre Forever, men spilletida stemmer ikke med originalen. Dessuten er lyden for bra. Radio Luxembourg sendte nemlig den originale plata på AM-båndet, så dersom dette skulle vært bootlegen, hadde det vært mer støy og sus

 4. Glenn sier:

  Music for Supermarkets finnes som bootleg eller som ulovlig nedlastalbum på diverse nettverk, og kan ikke være vanskelig å finne for den som leter. Om jeg ikke husker feil i farta, ble albumet solgt på auksjon for ca 10.000 francs, eller 40.000 kr 1983-verdi. Tre av låtene fra albumet ble forøvrig nyinnspilt til Jarre-platene Zoolook og Rendez-Vous. Albumet Jarre Forever er en tributeplate med «remixer» så der finnes ingen originalspor. Albumet ble forøvrig utgitt av meg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *