Linden Lab strammer grepet

Sko i Second Life
 
Nye regler i Second Life vil beskytte varemerker og ivareta opphavsrettigheter.

Linden Lab gjør slutt på muligheten til å skaffe seg virtuelle Adidas-sko, kjøpe seg en Opel, eller å la sin avatar imitere kjente personer som Barrack Obama eller Angelina Jolie i Second Life, med mindre produktene er lisensiert eller kjendisene har gitt sitt samtykke. 

Ulisensiert Barrack Obama-avatar

Ulisensiert Barrack Obama-avatar

På sine nettsider forteller Linden Labs at det nå skal bli slutt på at du kan møte Elvis Presley, Madonna eller Barrack Obama i den virtuelle verdenen, eller kjøpe deg en virtuell BMW eller Opel, eller et par Adidas-sko med mindre det er den virkelige produsenten som tilbyr varene.

Reglene medfører at mange selgere av virtuelle varer må trekke sine virtuelle produkter fra Second Life.

Linden Lab vil ikke lenger godta virtuelle varer i sin nettbutikk, som:

– inneholder eller bruker et varemerke eller en beskyttet logo.
– replikerer eller etterligner utseendet til et produkt fra en varemerkeholder i «det virkelige liv», for eksempel ting som biler, smykker og sko som er å få kjøpt i det virkelige liv.
– replikerer eller etterligner utseendet til en kjent person eller en fiktiv karakter fra rettighetsbeskyttet materiale, for eksempel avatarer som etterligner en kjent filmstjerne eller figurer fra en bok, film eller tegneserie etc.
– replikerer eller bruker kunst eller utgivelser som er rettighetsbeskyttet, for eksempel virtuell kunst som etterligner virkelig kunst, lydklipp som inneholder utdrag fra ei låt osv.

 
Ulisensiert Pave Benedikt XVI-avatar

Ulisensiert Pave Benedikt XVI-avatar

Linden Lab gir følgende eksempler på hva som fortsatt er akseptabelt i nettbutikken:

– En vare som bruker et varemerke (som Gucci®, Nike®, eller Rolex®) kan bare listes dersom de blir tilbydt av den autoriserte varemerkeholderen, (f.eks. Gucci America, Inc., Nike, Inc., or Rolex Watch U.S.A., Inc.).
– Et produkt som bruker navnet til en kjent person, (som Angelina Jolie eller Barack Obama), kan bare tilbys dersom det er autorisert av den kjente personen (f.eks. Angelina Jolie eller Barack Obama).
– Virtuelle biler som ligner på et bilmerke (som Mercedes-Benz®), og bruker bilmerkets logo kan bare tilbys dersom de er autorisert av bilmerkets eier (f.eks. Daimler AG).
– Avatarer som ligner på fiktive karakterer fra rettighetsbeskyttet materiale (som Darth Vader eller Wonder Woman), og bruker deres navn, kan bare tilbys dersom de er offesielt tilbydt av opphavsrettighetshaveren (f.eks. Lucasfilm Entertainment Co. Ltd. eller DC Comics).
– Virtuell kunst som repliserer kunstverk som er rettighetsbeskyttet (f.eks kunst av Andy Warhol eller M.C. Escher) kan bare tilbys dersom det er autorisert av rettighetshaveren (f.eks. The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. eller The M.C. Escher Company B.V.). 

Dette er ikke lenger akseptabelt i nettbutikken fra 14. september:

– Virtuelle sko oppkalt etter virkelige sko (som Adidas® eller Converse®) kan ikke tilbys dersom den som tilbyr det ikke eier varemerket (f.eks. Adidas America, Inc. or Converse Inc.) eller er offisielt autorisert av varemerkets eier.
– Virtuelle t-skjorter med logo fra virkelige varemerker (f.eks. Mikke Mus eller NFL-logo) kan ikke tilbys dersom den som tilbyr det ikke eier varemerket (f.eks. Disney Enterprises, Inc. eller the National Football League) eller er offisielt autorisert av varemerkets eier.
– Virtueller møbler som har utpreget likhet med et virkelig møbelmerke kan ikke tilbys dersom den som tilbyr det ikke eier varemerket eller er offisielt autorisert av varemerkets eier.
– Urelaterte virtuelle varer inkludert i en vareliste eller gjemt ved bruk av hvit-på-hvit tekst, små fonter, spesiell HTML-kode eller som på andre måter omgår regler som berører spamming og ulovlig bruk av nøkkelord.
– Feilstaving av varemerker, eller triksing med å legge til, fjerne eller bytte noen av bokstavene i et varemerke for å ommgå reglene, for eksempel å bruke tallet 1 i stedet for bokstaven I, eller et dollar-tegn ($) i stedet for bokstaven «S» er ikke lov.

Kjøpmenn som har betalt for annonser på varer som blir berørt av de nye reglene vil få refundert sine annonsekostnader dersom de trekker produktene før 14. september. De som ikke gjør det, vil få sine varer slettet fra nettbutikken uten varsel etter 14. september.

Dette innlegget ble publisert i Nytt fra Linden Lab, Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *