Hvorfor ikke fortsette på FM?

Diskusjonen om digitaliseringen av radio har blusset opp igjen i kjølvannet av møtet i Digital-tv forumet i forrige i uke hvor temaet ble satt på dagsorden. Der kom det frem at det er politisk vilje for å få fortgang i prosessen. Men hvorfor kan vi ikke bare fortsette med FM? FM har i snart 50 år gjort en god jobb fro radio i Norge. FM ga oss stereosendinger og gjorde det mulig å innføre både distriktsendinger og lokalradio. Men nå ser vi i NRK ingen videre utviklingsmuligheter på FM. Det er  for eksempel ikke plass til flere kanaler på FM og vi har i det siste sett hvor vanskelig det er få til en levedyktig radiobransje i Norge på denne plattformen. Så nå står vi i NRK overfor valget mellom en betydelig reinvstering i FM-nettet som er modent for utskifting, uten at vi kan tilby publikum en eneste nye tjeneste eller kanal, eller å bruke pengene på å fullføre utbyggingen av et digitalt nett som gir flere kanaler og muligheter for utvikling av nye innholdstjenester.

For oss er valget enkelt, vil mener det er riktig å prioritere et digitalt nett som kan gi hele landet tilgang til NRKs radiokanaler, ikke bare de som bor i byer. Husk at en kanal som NRK Alltid Nyheter bare er tilgjengelig på FM  for rundt 35 prosent av befolkningen, mens den allerede idag når ut til 80 prosent via det digitale DAB-nettet.   

Folk kommer i fremtiden til å lytte til radio via mange plattformer. Men NRK har som allmennkringkaster et krav om nå ut gratis til alle. Derfor har vi fått det digitale bakkenettet for tv, og derfor må en erstaningsteknologi for FM ha like gode egenskaper og kunne mottas i bil, på stranda, på hytta og i hjemmet uten å tegne et abonnement hos en teleoperatør. Dette begrenser salvsagt teknolgivalget vårt og vi står igjen med de ulike variantene for digital kringkasting innenfor Eureka 147. Når både Danmark, Sverige, Tyskland. England og Frankrike gjør det samme, er vi trygge på at det er et riktig valg til det beste for publikum og radioaktørene i Norge. At vi nå også ser ut til å få til en konstruktiv dialog med IKT-Norge om dette styrker også saken.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Hvorfor ikke fortsette på FM?

 1. Knut Hofland sier:

  Jeg hører mye på DAB-radio og er stort sett svært fornøyd. På bussen til jobb kan jeg nå høre alle DAB-kanalene (bortsett fra tunneller), mens jeg tidligere fikk P1 og tidvis P2, men nesten ikke Alltid Nyheter.

  Men jeg har et STORT ønske: Hvorfor ikke øke båndbredden på de kanalene som sender mye musikk. Det er synd at mPtre og Jazz bare sender 128 kbps, mens P2 som, har mye snakkeprogrammer sender i 160. Når kan dette skje? Jeg tror at NRK lager ris til egen bak hvis en fortsetter slik, folk er etterhvert vant til bedre kvalitet. Det må også satses på utbygging i tunneller ellers vil jo ikke folk ta i bruk DAB i bil. I Bergen burde de sentrale tunneller være dekket, Fyllingsdalen, Damsgård, Fløyfjellet, Eidsvåg.

 2. j b sier:

  Sett opp en skikkelig dobbelt-blindtest: Komprimer favoritt-CDene dine med MP2-koding og ekspander dem tilbake til wave-format. Hvis du trenger verktøy for å gjøre det: Prøv «Easy CD-DA Extractor» fra http://www.poikosoft.com/ – koster et par hundrelapper, men da får du både et meget bra rippe-verktøy og en nærmest universell omkoder mellom ulike lydformater, og tilnærmet proff-kvalitet kodere.

  Så setter du opp WinABX (gratisprogram, http://www.kikeg.arrakis.es/winabx/) slik at den spiller den originale wave-fila som alternativ A, den komprimerte + dekomprimerte fila som alternativ B, og så kan du prøve hvor lett du synes det er å bestemme om alternativ X er identisk med A eller med B. For hver gjetting velger programmet på nytt, helt tilfeldig, om X skal være A eller B. Gjør 20-30 gjettinger for å få noe som har en viss statistisk signifikans. WinABX forteller etterpå hvor stor sannsynligheten er for at du bare tippet fritt, eller om forslagene dine indikerer at du faktisk klarte å høre forskjell. Bruk et skillelig stereoanlegg, eventuelt høykvalitets hodetelefoner, ved prøvelyttingen.

  Du vil antagelig bli overrasket over hvor vanskelig det kan være å gjette riktig selv ved 128 kbps MP2-komprimering, selv når du har «fasiten» å sammenligne med! Det er lettere å høre forskjell med noen musikktyper enn med andre; bruk musikktyper du hører mye på. (Kastanjett-soloer er ikke så vanskelig å «ta» på 128 kbps, men hvor mange av oss sitter med en bunke solo-kanstanjett-CDer?) Prøv med 160 kbps: Da skal du bruke spesielt utvalgt musikk eller ha gullører for å sikkert kunne høre forskjell. Ved 192 kbps kommer de aller fleste av oss ikke over nivået «tilfeldig gjetting» på praktisk talt all musikk – selv ved direkte sammenligning med «fasit».

  Normalt er ikke fasiten tilgjengelig. Du kan etterligne det med WinABX: Lytt KUN til X-alternativet, UTEN å sammenligne med verken A eller B før du gjør dine gjettinger på om det du hører er original (A) eller komprimert (B). Jeg har enda til gode å treffe på noen som hever seg over «tilfeldig gjetting»-nivå når de ikke kan sammenligne, selv på 128 kbps.

  Jeg synes NRK stort sett gjør fornuftig bruk av det de har tilgjengelig av total bitrate. Det blir nok ikke mer tilgjengelig før første fase av bakkenett-TV-utbyggingen er unnagjort, og det blir ledig montørkapasitet. Det er planlagt utbygging til tre multiplekser (i dag har vi to de fleste steder, hvis det er dekning i det hele tatt). Det vil hjelpe på. Men regn med at du må i noen år på den tredje multipleksen, kanskje til etter at FM-båndet stenges. Senere kan vi få flere – det er plass til minst sju multiplekser i de frekvensbånd som er satt av til DAB i Norge.

  MEN: Det er klart at hvis vi ikke får fullgod dekning for de to første multipleksene, både i tuneller og i utkantstrøk (spesielt nordover), vil DAB bli dårlig mottatt. Dekning er LANGT viktigere enn å øke bitraten på dagens kanaler!

  Ps. Hvis du først prøver deg på lytteetesting av MP2: Prøv også AAC+ på virkelig lave bitrater – 20-24 kbps (bruk parametrisk stereo)! Da får du et inntrykk av hva du kan forvente om Norkring starter digitale sendinger i lang- og mellombølgebåndet, for å kunne dekke fjellheimen i hele Sør-Norge med 2-3 sendere. Du får ingen HiFi på 20 kbps, men like fullt meget imponerende når du tenker på at det i kapasitet utgjør under tredelen av en enkelt telefonforbindelse.

 3. Arnstein sier:

  Det har vist seg ved digitaliseringen av TV at det lokale medietilbudet er utradert. Bakgrunnen er jo at med den digitale hverdagen blir det større tilbud og det er jo bare NRK som kan fortsette med samme kostnadsbilde inn i den digitale verden. Skal private tjenester overleve, må de ha backup av en teknologi som gjør at de kan finansiere den nye teknologien, og den nye teknologien skal da heller ikke være for dyr. Foreløpig er DAB alt for dyrt kontra FM for kommersiell radio, så dermed er det bare NRK som kan ha råd til DAB. Inntil Tono kommer med feite regninger….

 4. Knut Hofland sier:

  Det er visst ikke så mye diskusjon om DAB lenger. Sitter nå og hører på mP3 og ergrer meg over at diskanten er klippet vekk. Skrev om dette for et halvt år siden, men det har vært liten respons. En trenger ikke noen dobbel blindtest for å finne ut at 128 kbs er for lite for musikk. De fleste pop og jazzmelodier har slagverk og cymbal. Og der hører en spesielt godt dette. På min Cowon D2 ligger NRK Jazz og P4 ved siden av hverandre slik at en lett hører hvor renere lyd P4 har. En ser jo dette godt om en gjør opptak og tar dette inn i et program som Audacity. Da ser en at det mangler ca. 5000 Hz ved DAB 128 kbs i forhold til FM og 192 kbs DAB. Dette er jo mer enn 25%. Er litt forundert over at en kaster vekk båndbredde på P1 i bil, her på Vestlandet (Bergen) er det jo ikke aktuelt med DAB i bil pga. alle tunnelene. Jeg ville også hatt bedre kvalitet på musikkkanalene i sted for å ha NRK Sogn og Fjordane. Ser heller ingen grunn til at P2 og NRK Klassisk skal sende i samsending på DAB. Vet ikke hvor enkelt det er å forandre båndbredde on-the-fly, men en kunne spart mye ved å kjøre snakke-program ned og musikk-program opp der det er mulig. Hva sier NRK?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *