Digitale radiogleder

I en kommentar mandag 2/2-09, gleder Dagsavisens Reidar Spigseth seg over sin nye internettradio, mens kameraten hans er misfornøyd med mottaksforholdene til sin nye DAB-radio. Spigseth undrer seg over at DAB-lobbyistene er fornøyde med at Sverige ser ut til å velge DAB+ og at Storbritannia nå forbereder en full overgang til digitalradio med DAB som primærdistribusjon. Hva er egentlig problemet? Foreningen Digitalradio Norge har på vegne av medlemsbedriftene Norkring, NRK og P4 som oppgave å bidra til å gjennomføre myndighetenes plan for digitalisering av radio. I  oppdraget inngår både internettradio, lytting via PC og digital-TV. Ingenting gleder mer enn at Spigseth er fornøyd med sin internettradio. Men den oppfyller ikke de krav som myndighetene stiller til erstatningsteknologien for FM. Det Spigseth ikke nevner er at kapasiteten på Internett begrenser seg til oppad til et par titusener samtidige lyttere på for eksempel NRKs kanaler. Når vi vet at flere NRK-programmer kan ha opp til en million lyttere, sier det seg selv at internettradio på ingen måte kan være hovedplattform. Samtidig er det ikke sånn at vi må velge mellom DAB og internettradio. I fremtiden vil radiolytting foregå gjennom flere plattformer på engang. 

NRK Båtvær er en av de mange nisjekanalene som DAB åpner for. Med dagens FM-nett er det allerede mange populære innholdsaktører som ikke får sendeplass. NRK Båtvær er en kanal som ikke hadde eksistert uten DAB. Spigseth mener at nybakte bileiere på tur i Norge ikke har bruk for NRK Båtvær. Det har han nok rett i. Men landets fiskere, redningstjeneste og fritidsbåteiere stiller seg nok mer positive til en kanal som NRK Båtvær. Denne kanalen letter deres arbeid og reduserer mulighetene for ulykker på sjøen.  Digitalradio må ha en kringkastingsbasert primærdistribusjon som når frem til alle, enten det er i bil, i hjemmet, på hytta eller i båten.

Derfor blir vi i Digitalradio Norge glade over at stadig flere land velger en DAB-variant som primærdistribusjon for radio og for at stadig flere radioapparater er beregnet for både FM, DAB, DAB+ og signaler via Internett. At svenskene går for DAB+ er derfor helt uproblematisk når radioprodusentene produserer mottakere som tar i mot begge variantene.  

Det som derimot bekymrer, er at digitalovergangen i Norge tar for lang tid. Det medfører at kommersiell radio blir hengende igjen på FM med stadig færre lyttere og manglende økonomi til å investere i digitalovergangen. Det kan på sikt få store konsekvenser for radioens stilling i Norge og burde bekymre alle som er opptatt av norsk språk og kultur.  

Tilslutt vil jeg gjerne invitere kameraten til Spigsteh til å ta kontakt med NRK. Så kan vi sammen sjekke ut sendeforholdene der han bor på Torshov. Vi er avhengig av tilbakemeldinger når vi bygger ut kringkastingsnett for å kunne justere og bedre mottaksforholdene. Derfor er vi veldig glade for slike henvendelser. Det er den eneste måten dagens lyttere kan få et bedre tilbud, uansett hvor de bor.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *