640 000 nordmenn har tilgang til DAB digitalradio

I 2008 ble det solgt 61 000 DAB-radioer i Norge. Dette viser en spørreundersøkelse fra TNS Gallup, utført på vegne av Digitalradio Norge. Tilsvarende undersøkelser fra de siste årene viser at salget har stabilisert seg på rundt 60 000 apparater i året. Nær 17 prosent av de spurte sier de nå har tilgang til en DAB digitalradio.

Dette ser nå til at DAB-salget i Norge har stabilisert seg på rundt 60 000 radioer i året.  

 I fraværet av tydelige politiske signaler, knyttet til radioens fremtid, vil det trolig være vanskelig å oppnå større salg enn dette. Hadde derimot myndighetene gitt forbrukerne klar beskjed om at FM skal legges ned, ville vi utvilsomt oppnådd et helt annet salgstall.

Undersøkelsen fra TNS Gallup viser at det til nå er solgt 290 000 DAB-radioer totalt i Norge. 

Overgangen fra det analoge bakkenettet til digital-TV har vært en stor suksess og har gitt hele landet tilgang til et bedre tv-tilbud. Det er en klar paralellell mellom digitaliseringen av TV-mediet og radioen. Det er ingen tvil om at det vellykkede skiftet til digitalt TV-system var helt avhengig av tydelige føringer fra myndighetene om analog slukking. Salget av digitale TV-bokser rundt om i landet tok først av i perioden før analog slukking fant sted. Situasjonen vil være den samme for radio. Myndighetene må derfor innse at ingen er tjent med en langvarig digitalovergang for radio. Både lytterne og radioaktørene rammes av den store usikkerheten dette skaper.

 I Norge er utbredelsen av DAB digitalradioer større enn i de fleste europeiske land. Bare Danmark og England ligger foran i utviklingen. DAB-nettet ble utvidet i 2008 og 80 prosent av befolkningen kan nå ta inn sendingene. Flere radiokanaler er kun å finne på digitalnettet. I Sverige arbeides det med planer om digitalradio fra 2010. – 2008 har vært et spennende år for digitalradio, hvor særlig sterke signaler fra bilbransjen baner vei for optimisme. Nå håper vi at digitalisering av radioen vil inngå som en viktig del partienes mediepolitikk og vi har foran valgkampen åpnet for dialog med alle de politiske partiene om dette. En plan for digitaliseringen av radioen og avvikling av FM må foreligge i løpet av kommende stortingsperiode. 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til 640 000 nordmenn har tilgang til DAB digitalradio

 1. Overgangen til digital-TV har slettes ikke gitt hele landet tilgang til et bedre tv-tilbud.
  For min del har det vært tvert i mot. Tidligere hadde jeg fire kanaler, NRK1, NRK2, TV2 og TV-Norge.I dag har jeg også kun fire kanaler, men tre av dem er fra NRK og TV2 mister jeg visst neste år. Jeg kan selvsagt velge å betale ekstra for å få inn flere kanaler, men uansett hva jeg gjør kan jeg ikke velge bort NRK som vel er den dyreste kanalen.

  På hytta er situasjonen enda verre, der fikk vi tidligere inn NRK1 og TV2. Bildet på NRK1 var helt klart, men på TV2 hendte det at det var litt dårlig. I dag får vi kun inn de tre NRK-kanalene, men siden signalene er så svake går det kun noen få minutter mellom hver gang bildet fryser.
  Alt i alt syns jeg innføringen av digital-tv har vært helt bortkasta. DAB-radio kommer jeg nok aldri til å investere i. Jeg hører nesten kun på radio hjemme og på jobben og begge steder er nettradio vel så greit som DAB. De som vil ha digital radio har vel tilgang til det via bakkenettet for fjernsyn?

 2. Øyvind Vasaasen sier:

  Hei Per Erik
  For mange er nettradio like greit som DAB, men ikke på hytta, i båten eller i bilen. NRKs nettradio har også en øvre grense for antall samtidig brukere, noen som gjør nettet uegnet som hovedplattform. Bakkenettet for fjersyn er også et veldig bra alternativ. Det viktigste er at alle får tilgang til våre kanaler og at vi kan flytte lyttingen fra FM og over på digital distribusjon.

  Når det gjelder digitaliseringen av TV har det gitt hele befolkningen tilgang til alle NRKs kanaler (og TV2 ut året), slik vi er forpliktet til. Så kan kanalpakken utvides ved abonnement på Riks-tv. Det er en forbedring for svært mange.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *