STEVE GREEN OG DAB

For noen uker siden trykket VG en kronikk fra en engelskmann som heter Steve Green om DAB i Norge. Han er en mann som interesseorganisasjonen IKT-Norge ofte lytter til. Green taler varmt for DAB-standarden DAB+. Dersom det betyr at IKT-Norge kan slutte seg til dette synet og stoppe all desinformasjon rundt innføringen av digitalradio i Norge har vi kommet et langt steg videre.

Det siste året har NRK gjentatte ganger prøvd å forklare IKT-Norge og andre at vi faktisk deltar i arbeidet med å videreutvikle DAB (Eureka 147) til å bli en effektiv digital kringkastingsteknologi for lyd, tekst, bilde og video. Resultatet ser vi gradvis vokse frem som DAB+ for radio og DMB som er laget for å transportere TV-bilder over det samme digitale bakkenettet som vi i dag bruker til DAB. Det gjør at teknologien blir tatt i bruk over hele verden, tilspasset medieutviklingen og forbruksmønstre i de ulike land.

Steve Green gir imidlertid et litt fortegnet blide av det som skjer i England. Der har reguleringsmyndighetene for kringkasting, Ofcom, lyst ut konsesjon for drift av et nytt DAB-nett basert på dagens DAB-standard frem til 2020. Dette forholder markedet i England seg til. Vår analyse har vært, og er fortsatt, at DAB og DAB+ kommer til å leve side ved side i mange år fremover og det bare er positivt for utviklingen i Norge at andre land tar ibruk den nye lydkodingen. Alternativet ville for mange ha vært å vente på en konkurrende teknologi. Nå blir de en del av familien. Når det så i tillegg etter hvert kommer radioer på markedet som både tar inn DAB, DAB+ og signaler fra radio over Internett, så får vi den etterlangtede digitaliseringen av radio som vi har arbeidet for i mange år.

Rett før jul ble det lansert flere nye kanaler i det digitale DAB-nettet i deler av landet. Det gjør at mange lyttere kan ta inn flere kanaler fra NRK og P4 som ikke er tilgjengelig på FM. Kulturminister Trond Giske ga i november klarsignal for den videre DAB-utbyggingen i Norge ved å utvide radiokanalenes digitale konsesjoner til 2020. Det betyr at utbyggingen fortsetter i 2007 og at i overkant 80% av Norges befolkning etter hvert kan ta inn minst 15 riksdekkende radiokanaler, mot dagens 5 riksdekkende kanaler på FM. I NRK har vi flere digitale kanaler som ikke er tilgjengelig på FM og vi er spesielt glade for at vi nå kan tilby kanalene NRK Super (barn) og NRK Gull. Vi har åpnet opp arkivet og hentet frem det vi har digitalisert av barnestoff og andre godbiter fra NRKs historie. Av dette har vi laget to radiokanaler som det ikke er mulig å ta inn via en FM-radio.

Jeg er stolt over at jeg på denne måten kan bidra til å utvikle radioen videre med godt innhold til glede for lytterne.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til STEVE GREEN OG DAB

 1. Øyvind sier:

  Steve Green er en gærning. Du kan ikke ta han seriøst. 🙂

  Ellers håper jeg dere i NRK får noe mer trøkk over DAB nå. Har det i bilen og er veldig fornøyd, men jeg savner dekning over fjellet.

  Dere burde tatt i bruk litt ekstern PR-hjelp, slik at pressemeldingene deres får litt schvung over seg. Jeg hører at Per Morten Hoff er ledig for oppdrag siden oppdragsgiveren hans har gitt opp å stoppe DAB i Norge. Faktakunskapene hans er nok så som så, men har er en racer på å skrive pressemeldinger som får oppmerksomhet 😉

 2. U lf sier:

  Betyr dette at man vil starte sendinger med DAB+ og bedre komprimeringsteknologi også i Norge slik at vi kan få OK lyd også her eller skal man bare skryte av at de har DAB+ i andre land mens man fortsetter å sende med elendig lyd i Norge?

  I tillegg til den elendige lydkvaliteten pga lav båndbredde og gammel komprimeringsteknologi så får jeg masse piping og bobling på min DAB-radio som jeg bruker innendørs midt i Oslo. Er man enda ikke ferdig med å bygge ut DAB i Oslo eller kreves det en stor utvendig antenne? Om det siste er tilfelle er jo DAB utelukket for de fleste som bor i blokk og ikke får sette opp ekstern antenne.

 3. Øyvind Vasaasen sier:

  Ulf spør om vi skal starte sendinger med DAB+ i Norge eller om vi skal fortsette å sende med elendig lyd i Norge. Jeg mener at DAB på ingen måte gir elendig lyd. De rapportene som har kommet om DAB+ viser at den nye lydkodingen gir plass til flere kanaler og ikke vil få stå stor effekt i forhold til lydkvalitet. I land med liten frekvenskapasitet vil det være en stor fordel. I Norge er det satt av plass til DAB som ennå ikke er tatt ibruk, så behovet er ikke like sterkt. I England knyttet den nye DAB-konsesjonen til dagens lydkoding frem til og med 2020.

  Når det gjelder innendørsdekning i Oslo skal det være bra på de fleste steder av byen. DAB er ikke ferdig utbygget og vi justere nettet fortløpende for å bedre dekningen. Jeg bor selv i blokk og får signalene fint inn i både leiligheten og murkjelleren. Men får jeg vite sånn omtrent hvor du bor, så skal vi sjekke med Norkring.

 4. Øyvind Vasaasen sier:

  Øyvind ber oss få litt mer trøkk over DAB nå. Jeg skulle gjerne ha brukt litt mer energi på å fortelle om innholdet fremfor å diskutere lydkoding.

  Men samtidig har denne debatten gitt DAB en oppmerksomhet som vi i radiobransjen ikke er vant med. Vi har med andre ord fått mye gratis oppmerksomhet og det er vi veldig glade for.

  Når vi nå bygger ut i DAB i nye geografiske områder så tror jeg dette kommer til å gå videre av seg selv, akkurat som i England.

  Jeg må vite hvilket fjell du snakker om før jeg kan love dekning. Men generelt blir det de tettest befolkdene områdene først.

 5. Øyvind sier:

  Hei igjen, takk for svar.

  Jeg savner altså DAB-dekning på fjellet langs hovedfartsårene mellom østlandet og vestlandet. f.eks. E-134 mellom Haugesund og Drammen… Kommer denne dekningen snart?

 6. Øyvind Vasaasen sier:

  Øyvind, jeg har sendt spørsmålet videre til vår distribusjonssjef som sitter med de nøyaktige utbyggingsplanene. Men han har litt forlenget påskeferie, så jeg legger ut svar neste uke.

 7. Øyvind sier:

  Hei, da gleder jeg meg til svaret:)

 8. Øyvind Vasaasen sier:

  Øyvind, svaret er nok ikke det du vil ha. DAB-dekning på de veistrekningene du etterlyser kommer trolig ikke før i 2010. Jeg skulle gjerne ha hatt en raskere utbygging, men vi ønsker ikke å gå igang med de siste områdene før vi vet når FM kan legges ned. Vi må vite hvor lenge dobbeltdistribusjonen skal pågå.

 9. Odd sier:

  DAB+ vil bli en naturlig utvikling, fordi både lytterne og kringkasterne har fordel av det. For lytterne betyr det bedre lyd. For kringkasterne betyr det reduserte distribusjonskostnader. Alle Pure Digitals mottakere blir forberedt for oppgradering fra høsten 2007, og fra 2009 har alle Pures mottakere DAB+. Da kan det godt hende at utviklingen virkelig skyter fart, slik som da vinylplaten ble erstattet av CD. Jeg blir ikke forundret om markedet sørger for at DAB+ er enerådende i 2012.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *