Stjernen og Comet kan slukne!

Jeg må innrømme at det er mange år siden jeg gikk på hockeykamper for å la meg underholde av godt spill. Jeg synes rett og slett ikke det er like morsomt som det en gang var da de lokale heltene herjet isen. De gangene jeg besøker min lokale ishockeyhall, er det for at barna skal få en time på isen en lørdags formiddag. Hver gang blir jeg like imponert over det store antallet barn som har glede av å spille i Stjernens drakt, antallet voksne som står på for klubben sin, og busser som lastes opp for at ett eller annet lag skal på en eller annen turnering. Når den inngrodde lukten av svette i hallen blandes med den mer liflige lukten av nystekte vafler og kaffe blir det stemning, og ikke minst er idrettsgleden stor.

Noen hakk lenger opp i næringskjeden, der hvor de store pengene brukes, er det dessverre tunge dager som også slår tilbake på alle som er involvert i idrettsarbeidet. To av Østfolds tre eliteserieklubber i ishockey sliter tungt økonomisk om dagen, og er truet av konkurs.

Årsakene er sammensatte. Det har vært brukt for mye penger på spillere, budsjettene har vært for optimistiske, publikum flyr ikke akkurat ned dørene, og styringen har vært mangelfull. I tillegg har ordningen med å øremerke inntekter fra spilleautomater falt i fisk etter at de ble forbudt. Dette har ført til kraftige inntektsbortfall, ikke bare for eliteklubbene Stjernen og Comet, men også for en mengde andre lag og foreninger som driver ren breddeidrett. Som om ikke alt dette er nok, er sponsing ofte noe av det første en bedrift stryker i budsjettene når det går på dunken, og det gjør det som kjent nå.
Det tar seg rett og slett ikke ut og få VIP-behandling på en eller annen fancy tribune når ansatte må permitteres dagen etter.
Summen av alt dette er begredelige bunnlinjer, og ledelsen i de to ishockeyklubbene er de første, men garantert ikke de siste som vil få trøbbel.

Situasjonen i de to hockeybyene i krise er også interessant. Stjernen har fått krisehjelp flere ganger før, og byen omfavner ikke akkurat problemene nok en gang. Tvert i mot tyder mye på at mange synes nok er nok. Sist ute er lederen i det lokale idrettsrådet og flere idrettsledere som mener at klubben kan takke seg selv, og bare kan ha det så godt.
Ishockeyklubben Comet i Halden blir derimot omfavnet av byens befolkning. I løpet av få dager er det samlet inn hundretusenvis av kroner, blant annet ved hjelp av lokalradioen i byen. Til og med supporterklubben til Sparta har støttet rivalene i Halden økonomisk.

Stjernens supporterklubb har derimot bestemt seg for å legge ned hele virksomheten. Det er mangel på unge krefter som har lyst til å overta. Engasjementet svikter.

Kampen om hvor ishockeybyen i Østfold er har pågått i flere tiår. Mange mente nok at sarpingene var vel freidige når de like godt døpte om byen til hockeytown. Men når laget leverer både et godt ungdomsarbeide, har orden i økonomien, og like godt har gått hen og blitt seriemester, skal det mye til å krangle om hvor ishockeybyen ligger.

For når publikum svikter fordi de ikke synes hockey er morsomt nok, og dørene stenges for byenes tidligere stoltheter, kan Sparta være alene på isen i Østfold neste sesong.

God helg!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *