På tide å våkne?

Bildet av den gule bilen som var totalt smadret inn i grunnmuren på et hus i Engelsviken i Fredrikstad tidlig en mandags morgen i mai i fjor har festet seg i bevisstheten min.

Selvsagt fordi det var en av disse meningsløse ulykkene hvor lyse netter, fart og alkohol blir en livsfarlig blanding.
Men en annen årsak til at ulykken gjorde sterkt inntrykk, er at vi i etterkant laget reportasjer som avdekket en kultur hvor unge med fullt alvor mener at bilkjøring og alkohol er helt greit. “Engelsvikensertifikatet”, fortalte presten i bygda oss, var det samme som carte blanche til å kjøre bil i fylla. En oppførsel som vi finner over alt, men kanskje oftest utenfor byene.

“Hvordan skal vi ellers komme oss hjem? Taxi koster 400 kroner!”, var svaret fra en tenåringsjente i Indre Østfold, da vi i en reportasje spurte om hun ikke var redd for å sitte på med alkoholpåvirkede gutter på vei hjem fra fest en lørdagskveld.

Det eneste hun, og mange med henne er redde for, er å bruke pengene sine på sikker transport i stedet for alkohol.
Denne uka har den fatale ulykken 12. mai i fjor igjen vært tilbake i nyhetsbildet. Og på nytt har den gjort et utrolig sterkt inntrykk.

20 år gamle Thomas Arnesen møtte i Tingretten mandag, tiltalt for “å ha forvoldt annen manns død”, og for å ha kjørt – trolig i 140 kilometer i timen – i påvirket tilstand. Den som døde var sjåførens beste kamerat, og satt i passasjersetet da ulykken skjedde.

Thomas Arnesen fortalte i aviser og hos oss på mandag at han var rede til å ta sin straff. Han var ansvarlig for at hans beste kamerat Ole Joar Ek døde, og ser på fengselsstraffen som noe som må sones for at han skal komme seg videre i livet.

Det å ta ansvar, også i offentligheten, ved å la seg intervjue og fortelle hva han har lært av dyrkjøpt erfaring, er en del av den straffen han selv mener han fortjener.

Men Arnesen, som selv ble hardt kvestet i ulykken, har mer enn sin egen skjebne på hjertet. Han har i tiden etter ulykken holdt kontakt med sin drepte kamerats foreldre, og han vil gjerne gjøre sitt for å hindre at flere skal få samme skjebne som hans kamerat, eller samme skjebne som han selv. Derfor vil han, når straffen er sonet, arbeide mot de holdningene han hadde. Holdninger som andre ungdommer som lever like farlig som Arnesen selv gjorde, fortsatt har.

Den drepte Ole Joar Eks foreldre gjorde også et utrolig sterkt inntrykk da de tirsdag fortale i radio og fjernsyn om minnefondet de har laget i sin sønns navn, for å arbeide mot det de selv kaller en kultur, hvor kjøring, fart og alkohol er akseptert.

Foreldrene understreker at de ikke legger noen for hat, og at de synes Thomas Arnesens har vært modig i sine handlinger etter ulykken. Når skolekamerater av Ek i tillegg har laget en ungdomsbedrift for å selge armbånd for å minne andre ungdommer om Ole Joars skjebne, og på den måten skaffe penger til minnefondet, er det mildt sagt rørende å være vitne til at alle foreldres verste frykt, og en grusom skjebne for så mange, kan føre til et håp om at noe tross alt kan bli bedre.

Så får vi ha tro på at de dette angår, de som innbiller seg at det går bra også neste gang de drikker og setter seg bak rattet, har fått seg en vekker, merket seg at Thomas Arnesens liv for alltid vil være preget av ulykken, og at han først nå i, etterpåklokskapens lys, forstår hva han faktisk holdt på med.

God helg!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *