Osenbanden i Kringkastingsrådet

Hadde jeg vært diktator i Norge skulle jeg kjeppjage alle katolikker ut av hele landet og beslaglegge eiendommene deres, sa Are på lufta. Det falt ikke i smak hos alle.

For ikke lenge siden fikk nemlig Osenbandenredaksjonen et brev fra Kringkastingsrådet, der en rektor på en katolsk skole klaget på åpninga Are hadde den 7. november.

Hør åpninga selv her: Åpning 07.11.07 

På skolen til rektoren er det nemlig katolske elever som kommer fra land de har måttet flykte fra på grunn av religionen sin. Dette innslaget var støtende for disse elevene, mente rektoren.

Da vi fikk klagen, gikk vi i redaksjonen gjennom saken. Vi mente at det helt åpenbart er et satirisk innslag, og må tolkes som det. Vi syntes også at ironien kanskje kunne vært enda tydeligere – men at vi likevel stod for innholdet. Dette skrev vi også i svaret til rektoren, og til K-rådet.

I dag klokka 13.30 ble altså saken drøfta i Kringkastingsrådet. Du kan høre hva som ble sagt her: K-rådet diskuterer åpninga

Hvis du ikke orker å høre hele, så ble dette sagt i korte trekk:

– Det er opplagt at dette er ironi. Om det er god ironi eller ikke, er en smakssak – men innslaget er langt innenfor konseptet til programmet, sier Finn Egil Holm

Paul Leer-Salvesen sier at redaksjonen har behandla saken på en forbilledlig måte, ved å ta en ordentlig diskusjon om virkemidlene.

Det er jo hyggelig å høre.

Nå er det jo ikke bare Osenbanden som blir diskutert i K-rådet. Her sklir det litt ut… Matprat i K-rådet

Dette innlegget ble publisert i Media og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

0 kommentarer til Osenbanden i Kringkastingsrådet

 1. Halvor sier:

  Jeg trodde jeg skjønte hva ironi var, men nå ble jeg litt i tvil.

  Hvor ligger ironien i utskjellingen av katolikker når Are overfor mediene presiserer at det nettopp var katolikkene han var forbannet på?

  Har begrepet ironi skiftet mening?

 2. «Ironi (fr. gr. eironeia)
  Är en trop som ofta innebär motsatsen till det man säger. Ibland kan den också innebära att någon säger något som den egentligen anser utan att egentligen våga stå för det. Ironi funger också som en markör för de värderingar som användaren kan tänkas ha. Satir, sarkasm och parodi är exempel på olika slags former av ironi.»

  http://www.retorikportalen.se/start/node/4

  «Ironi er et bevisst uttrykk for flertydighet, for eksempel ved at man sier en ting, men mener noe annet.

  Ironi er en form for uttrykk hvor en underforstått mening er skjult eller motsier utrykkets bokstavelige mening. Ironi involverer forståelsen av at tingene ikke er hva de sies at de er eller hva de synes å være. Ironi er en form for innforstått manglende forbindelse mellom de faktiske ordene og den underliggende mening.»

  http://no.wikipedia.org/wiki/Ironi

 3. Gunnar Foss sier:

  At det er mulig å spre direkte hat og rasisme på offentlig radio sier litt.
  Er det ironi? Det betyr at Are mener det motsatte.
  Er det ikke ironi kan dere omdøpe programmet til nazibanden eller noe lignende.
  Hva har dere imot de hundrevis av millioner uskyldige katolikker i verden, barn, voksne og gamle, som ikke har gjort dere noe, bortsett fra å ha en tro?

 4. Magne Gisvold sier:

  Hvis man hører diskusjonen i K-rådet, så kommer det altså tydelig fram at det ikke er redaksjonen som sier at det er ironi, men at innlegget er _satire_.

  Det er Finn Egil Holm i rådet som bruker ordet ironi, noe upresist.

  Det viktigste retoriske virkemiddelet i dette innslaget er så vidt jeg kan høre overdrivelse (eller hyperbol). så å diskutere ironien må kalles en avsporing.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *