Hvit skjære

hvit skjaere.JPG

I sommer tok Inge Letnes disse bildene av en merkelig skjære. Til tross for at den hadde feil farge fikk den seg make og bygget reir, men så vidt Inge kunne konstatere fikk paret ingen unger.

Nå lurer Inge på hvor vanlig det er med albinisme hos fugler og hvordan de klarer seg.

Albinisme kalles det altså når et dyr er bleikere enn vanlig. Total albinisme har et dyr når også øynene er røde og hud og hår, eller fjær, overalt er veldig, veldig lyse. Individer med total albinisme har som regel en genetisk defekt som gjør at ingen av kroppens celler klarer å produsere pigmentet melanin. Partiell albinisme har dyr når de kan produsere melanin noen steder på kroppen men ikke over alt. Da blir resultatet mørke flekker midt i alt det lyse, eller lyse flekker midt i alt det mørke. Når individet produserer melanin på de riktige stedene men ikke nok, kalles det laucisme. Da blir resultatet en blek utgave av originalen. Det kan se ut som om Inges skjære har det som kalles partiell albinisme for den har også innimellom noen få svarte fjær.

Albinisme er registrert hos både fugler, fisker, amfibier, krypdyr og pattedyr uten at jeg kan si nøyaktig hvor vanlig det er. Men til sammenlikning fødes det ca. 1 menneskebarn pr. 17.000 hvert år med albinisme.

Den største utfordringen for fugler med albinisme er nok å finne seg en partner som syns hvitt er kledelig. Mange fugler er dessuten avhengig av kamuflasjefarger for ikke å blir spist av rovdyr eller rovfugler. En iøynefallende hvit fugl ligger da dårlig an.

Vil du se flere dyr med albinisme, så kan du se innslaget om en hvit skarv her:

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/208342

Avsender: Hanne Cecilia Aass

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *