Mystisk kjempesverm

DSCF0156.JPG

Rolf Dalsheim opplevde dette insektet på fjellet i Skåbu i Gudbrandsdalen i sommer. De kom i enorme svermer på mange tusen dyr. Hva var det og hvorfor var det plutselig så mange av dem?

De kalles steinfluer og er lette å kjenne igjen fordi de når de hviler har alle fire vingene plassert oppå hverandre. De er ganske flattrykte og med lange bein. Vanligvis har de også ofte to haletråder, selv om akkurat dette individet eller arten ikke har det.

Steinfluer har det som kalles ufullstendig forvandling. Det vil si at overgangen fra nyklekt larve til voksne dyr går gradvis gjennom flere nymfestadier, hvor hvert stadium likner mer og mer på de voksne dyrene. Nymfene lever i vann, helst i bekker og elver, og spiser alger, lav og råtnende planterester. De bruker mellom ett og tre år på å bli voksne.

De voksne flygende insektene derimot lever ikke særlig lenge for de spiser ikke. De har bare en eneste oppgave: å føre slekten videre. Derfor utfører mange av nymfene samtidig det siste hudskiftet og blir til voksne steinfluer. Sjansen for at de skal finne seg en partner er da mye større enn om de skulle blitt voksne på forskjellige tidspunkter. Det var nok nettopp en slik sverm med mange «ferske» voksne steinfluer på frierføtter Rolf Dalsheim traff på.

Etter at de voksne steinfluene har parret seg flyr hunnen sakte over vannoverflaten og slipper ned eggene sine. Det hender også at hun sitter på en stein eller en grein over vannet og slipper de derfra. Og så er ringen slutten …

Avsender: Hanne Cecilia Aass

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *