Velgerguide til partiene

 *Fremskrittspartiet  siv jensen                                              

Resultat: 22,9% (+0,9)

 Gjorde tidenes beste valg i 2005, da de fikk 22,1 prosent av stemmene. Den gang var Carl I Hagen fremdeles mektigFrp-formann. Frp-ledelsen i dag vil være fornøyd med dette resultatet, selv om de nok håper på rundt 25 prosent. Må være større enn Høyre, KrF og Venstre til sammen for at det skal være realistisk for dem å være med i en regjering. Siden Siv Jensen ikke vil støtte en regjering Frp ikke er med i, vil det være høyst uklart hvordan et borgerlig flertall kan gi borgerlig regjering.

 

 *Høyre   erna partileder                       

Resultat: 17,2 % (+3,1)

Drømmer om 20 prosent, men ingen tror de oppnår dette. Gjorde tidenes dårligste valg i 2005, da de fikk 14,1 prosent av stemmene. Den gang kunne Høyre-ledelsen skylde på at Bondevik-regjeringen var svært upopulær. I en NRK-dokumentar fra kommune- og fylkestingsvalget i 2007 sa Erna Solberg at hun ville gå av dersom partiet fikk under 17 prosent. Selv om partiet normalt gjør det bedre i kommunevalg, ligger nok tålegrensen for partiet og Erna omtrent der. Blir resultatet dårlig, ligger Erna Solberg dårlig an som Høyre-leder. Problemet for partiet er at de ikke har en kronprins(esse) klar til å overta.

 *Kristelig Folkeparti

dagfinnResultat: 5,5% (-1,2)

Drømmer om 10 prosent. Gjorde dårligste valg på 60 år i 2005, da de oppnådde 6,8 prosent oppslutning. Dagfinn Høybråten har aldri klart å løfte KrF etter at han tok over etter Valgerd Svarstad Haugland. Så langt har ingen diskutert Høybråtens lederposisjon –til tross for at resultatet i kveld kan bli dårligere. Vil ikke samarbeide med Frp i regjering. Hvis de skal oppnå målet om å felle den rødgrønne regjeringen, må det a) være borgerlig flertall, b) Høyre, Venstre og KrF må til sammen være større enn Fremskrittspartiet.

 

*Venstre                        Resultat: 3,8% (-2,1)

sponheimDrømmer om å gjøre det like bra som sist. Da fikk de 5,9 prosent oppslutning, etter en sørdeles vellykket Redd Venstre-kampanje for å berge partiet over sperregrensa. Resultatet ble bedre enn på tretti år. Alt over sperregrensa er fremdeles akseptabelt for et parti som har opplevd mange perioder under. Men også Venstre har som mål å felle rødgrønn regjering. Da må Høyre, KrF og Venstre være større enn Frp. Lars Sponheim vil ikke engang samarbeide om statsbudsjett med en regjering der Frp er med. Sponheim spiller høyt på at Frp vil gi etter. Eventuelt kan Sponheim leve med ren Ap-regjering.

 

 

*Arbeiderpartiet       Resultat 35,5% (+2,8)

 stoltenbergDrømmer fremdeles om storhetstida da de hadde over 40 prosent, men har altså ikke klart det siden 1985. I dag drømmer de ikke engang om det berømte 36,9 -sist oppnådd i 1993. Partiet vil være fornøyd med å nå 32,7 –som de fikk for fire år siden. Men de trenger et par prosentpoeng til, om de skal berge rødgrønt flertall. Velgergarantiene på borgerlig side gjør det mulig for Arbeiderpartiet å regjere alene i en mindretallsregjering.

 

 

 *SV                                               

kristinResultat: 6,1 % (-2,7)

Håper på ti prosent, men vil være mer enn tilfreds om de oppnår det samme som i 2005 (8,8%).Partiets oppslutning har gått opp og ned som en jojo siden opprettelsen. Lå høyest i 2001 med 12,5. I år ligger spenningen i om de klarer å beholde rødgrønt flertall. Men det kan bli interne diskusjoner om å tre ut, dersom styrkeforholdet mellom SV og Arbeiderpartiet blir enda skjevere enn i dag.

 

 

 

*Senterpartiet

navarsete

Resultat: 6,2 % (-0,2)

Oppslutningen i 2005 var omtrent som på åttitallet –med 6,5 prosent. Det var EU-valget som reiste partiet opp til høydene de ikke har sett siden Bondepartiets storhetstid på trettitallet. Oppslutning på 6-tallet er historisk ganske dårlig, men Senterpartiet har uansett som mål å fortsette i regjering. Dette er et parti som har grepet regjeringsmakt når muligheten byr seg. Selv om partiet går noe ned i oppslutning, taper de neppe mange mandater.

 

 

 

*Rødt

dahleResultat: 1,3% (+0,1)

Partiets forgjenger RV fikk en oppslutning på 1,2 prosent i 2005. Partiet har mulighet for å få inn Torstein Dahle i Bergen og Erling Folkvord i Oslo, men siden partiet er langt under sperregrensa, er ikke landsgjennomsnittet så veldig interessant for eventuelle mandater. Rødt trenger 4-5 prosent oppslutning i Oslo og i Hordaland for å få mandat.

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *