Blågulgrønne i farta

– Det er gøyere å drive valgkamp når man lykkes, sa Erna Solberg til Aftenposten lørdag. Høyre har gått litt fram på alle meningsmålingene. Frp har gått tilbake.

Meningsmålingene skaper sin egen politiske dynamikk, som nå ser ut til å endre hele valgkampen. Men når Siv Jensen har mistet sin plass i solen og Erna Solberg hår trådt inn, kan det være greit å minne oss alle om at grunnlaget er syltynt.

Erna Solberg med statsministerambisjoner Foto: Scanpix

Erna Solberg med statsministerambisjoner Foto: Scanpix

Denne helga endret Jens Stoltenberg hovedmotstander – fra Siv til Erna. Erna Solberg har fått sine vel fortjente minutter med smilebilder og gledesintervjuer. Hun har hatt en tung vår, og en blytung start på valgkampen. Det er lett å unne partileder Solberg litt medgang.

Men hva er så grunnlaget for all denne viraken?

Høyre, Venstre og KrF sier de vil danne regjering dersom de til sammen er større enn Frp. Det har de vært på målingene i VG, Dagsavisen og TV2 i forrige uke. I NRK, Dagbladet og i Klassekampen i dag, er Fremskrittspartiet størst.

Du kan jo velge sjøl hvem av disse du har lyst til å tro på. Inntrykket som er skapt, er at en blågulgrønn regjering plutselig kan bli en realitet.

Hvorfor valgte så Jens Stoltenberg å utrope Erna til hovedmotstander lørdag formiddag? Sannsynligvis fordi han håpet at Siv Jensen skulle bli akkurat så gretten som hun ble lørdag kveld, direkte i Lørdagsrevyen. Intern krangel blant de borgerlige gir velgerne et inntrykk av kaos. Samtidig er det viktig for Stoltenberg å unngå at folk tror de kan stemme omtrent hva de vil, og likevel ende opp med ham som statsminister.

Hvorfor blir Siv Jensen så gretten? Sannsynligvis fordi Fremskrittspartiet tross alt er langt større enn de andre borgerlige partiene, og har en velgerskare som forlanger å bli hørt. Dessuten har hennes velgergaranti om ikke å støtte en regjering hun ikke sjøl er med i, begynt å brenne under føttene hennes. Ifølge VG truer Frps bidragsytere med å stemme Høyre om ikke partiet bruker alle mulige midler for å avskaffe arveavgift og formuesskatt.

Hvorfor lar så mediene inntrykket leve? Fordi det er nytt, og fordi endring alltid er godt stoff. Flere målinger viser at Fremskrittspartiet fremdeles ligger an til å gjøre sitt beste valg noensinne, mens Høyre ligger an til å gjøre sitt dårligste valg noensinne. Men det er gammelt nytt. For andre målinger kan tyde på at en blågulgrønn regjering kanskje ikke er helt urealistisk likevel.

Det symboltunge bildet av Erna oppå bordet (av alle ting!) sammen med de to kompisene i Venstre og KrF har hatt større effekt enn de to sentrumskameratene kunne våge håpe på. Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim har slitt lenge med å få folk til å tro at alternativet i det hele tatt var realistisk. Fredag ettermiddag prøvde Høyres rådgivere å få i stand et bilde av Erna Solberg sammen med Siv Jensen også. De ringte både Dagsrevyen og VG. Men Jensen var i Nord-Norge, og bildet ble ikke noe av.

Det skal bli spennende å se hvor ivrige Høyre-folkene er på å få i stand et slikt bilde denne uka. Det er varmt og behagelig i solskinnet, og for Erna Solberg må det være mye gøyere å være statsministerkandidat sammen med to små brødre i sentrum, enn det er å være lillesøster for Siv.

Men det er ikke smart av Høyre-lederen å velge bort en samarbeidspartner ei uke for tidlig. Såpass kan vi slå fast, vi som leser meningsmålinger.

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.

Dette innlegget ble publisert i Arbeiderpartiet, Borgerlig regjeringsalternativ, Frp, Høyre, Journalister, KrF, Medier, Ukategorisert, Velgere og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

11 kommentarer til Blågulgrønne i farta

 1. EllingDisen sier:

  Nå er det tom slik at engasjerte folk av kjött og blod kan koste på seg å bli forbanna en gang i blant – det tom öker troverdigheten. Vi takker igjen media for å stötte opp under offerrollen og muligens före H lengre ned i Bondevik3-fortapelsen enn denne bildeflörten var ment som. At H våger, er vel mer en bekreftelse på at de få som kunne hoderegning der i gården for lengst har gått hjem. H’s tömmermenn blir mange, spörsmålet er om de melder sin ankomst för eller etter valget. Uansett kan dette gi oss (Frp asså) en casus belli for å slippe unna svarteper og oppvasken om fallerte borgerlige regjeringsdiskusjoner. De «borgeliges» grenseløse arroganse og komplett mangle på elementär taktisk gangsyn kompenserer mer enn nok for belastningen det skulle väre å felle en Bondevik3 på budsjettet. Nå kommer det sannsynligvis heller ikke helt hit. Om H snur på femöringen igjen ( det gleder jeg meg til å se Erna forklare), så er nok denne serru-serru hatten oppbrukt som politisk akt.

 2. EllingDisen sier:

  Ellers så synes jeg ikke Siv var et dugg gretten – når man har spilt opp klippet. Kan vi nå få en faktasjekk på når partiledere er gretne ? Det finns jo kandidater og evenemang å velge på…

 3. Per sier:

  Jensen sier til VG nå at det «ikke er noen forskjell» på en rødgrønn regjering og en H-KrF-V-regjering. Samtidig later hun som hun ikke forstår at ikke KrF og V vil sitte i regjering med Frp. Kanskje på tide å bestemme seg? Mener Siv Jensen at det er stor eller liten avstand mellom KrF/V og Frp?

 4. EllingDisen sier:

  Det er ikke opp til Jensen å bestemme seg da hun har 28%. Det er opp til velende Erna på 15%. Bla for at det ikke er forksjell på Bondevik3 og rödgrönn röre, så foretrekker Frp sistenvnte om ikke H + Frp blir mulig. H + Frp avhenger av hva Daffy & Lasse finner på for sprell. Om disse vangsgutane akter å felle en Jensen-regjering med sine stakkars 11%, så er de jo å regne som femtekolonister for Jens. Det kan de vel si på forhånd eller hvorfor ikke bare melde Krf og V kollektivt inn i Ap.

 5. Høyre klarte i hvert fall å få istand et bilde med Erna Solberg og Siv Jensen i går. Det ble ikke et hjertelig møte, som du kan se av Dagsrevy-saken: http://www1.nrk.no/nett-tv/valg/spill/verdi/108938 . Erna Solberg mener Frp og Venstre må slutte å skrive under velgergarantier. Siv Jensen mener Høyre må slutte å garantere at Frp ikke skal ha innflytelse på integrering, økonomisk politikk, klimapolitikk og kulturpolitikk.
  For samarbeidets skyld, ser det ut til at Erna Solberg burde ha stått på litt hardere for det bildet på fredag. Selv om stadig nye meningsmålinger viser at Høyre går fram, er Frp like fullt størst på borgerlig side. Dessuten; mens krangel pågår hos de borgerlige, får de rødgrønne flertall på flere målinger.

 6. EllingDisen sier:

  Erna oppförer seg som en snerpete skolefröken som ikke innser realiteter og handler utifra dette. Denne seansen for åpent kamera var like avslörende som Civita-frokosten : Hun fatter simpelthen ikke poenget og jeg er sikker på at Siv har forsökt å forklare det på tomannshånd hundre ganger. H skulle for lenge siden ha forpliktet seg til et giftemål med Frp. Ikke bare i ren selvbevarelsesdrift men også for å avväpne og temme Frp. Alt annet er strategisk håplöst. Akkurat nå vet jeg ikke hvem av Solberg og Holmås som er norgesmestere i grenen bergensk arroganse.

  Hun innbiller seg at hun kan spille vangsgutane og Siv ut mot hverandre som om de var likeverdige partnere. I en annen situasjon (2013 ?) hvor alle kameratene har bagasje, svin på skogen og like liten oppslutning er denne kålsupertilnärmingen en type samling i bånn som skulle kunne ha virket. Men nå er vi ikke der, Frp har ingenting å tape på å velte hennes Bondevik3 annet enn en liten upopularitet som varer en måneds tid inn i 2010. Det som huskes under de neste 4 år da Jens fortsetter å demontere landet fram til 2013 er at H ikke fikk ut fingern denne gangen heller.

  H tror de kommer til å belönnes for ansvarlighet, moderasjon og andre tradisjonelle borgerlige dyder. Går det skeis, så er lissom de andre kameratenes feil. Sådant har ingen betydning når hun mislykkes

 7. EllingDisen sier:

  Hvordan ser du på at Morten Höglund forlanger en unnskyldning for propagandajournalistikken ?
  Tror det er tilfeldig at Jens höytidelig svitsjer hovedmotstander og at det er «statsministerduell» i morgen ?
  Sannsynliggjör hvorfor alt dette ikke er en oppgjörelse fra noen som har snakket sammen. Var ikke Jens gretten i Langesund eller i Bergen ?

 8. siri sier:

  Er det noen som har glemt sinte Gro ? og da var hun statsminister !! Siv var ikke det spøtt sint men viste litt irritasjon overfor Erna som jo kan terge på seg blåstein.Jeg ser Nina og Atle får kjeft i sidet i vg idag igjen og med rette.Kan dere ikke ta dere sammen og være upartisk.Så virker dere med seriøse.

 9. Sigbjørn sier:

  Det hevdes fra NRK at oljeboring ikke betyr noe siden AP går fram og SV tilbake i nord og forøvrig i resten av Norge. Jeg tror nettopp det er dette som betyr noe. Folk vil ha jobber og næringsliv. De vil ha vekst og optimisme som man opplever rundt Melkøya.

  Det er underlig at SV synes de har gjort en god valgkamp og at NRK nesten ikke påpeker det faktum at SV går mest tilbake av alle!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *