Faktasjekk i asyldebatten del 2

Mange har kommentert gårsdagens blogg. Takker for alle som likte innspillet i debatten, takker også for de kritiske kommentarene.

Mange av dem som kritiserer bloggen mener jeg er ubalansert og bare kritiserer Fremskrittspartiet. Da har de gått glipp av hovedpoenget i innlegget mitt. Ingen partier har markert seg med spesielt nyanserte innlegg.

 

img6759996Når Lars Sponheim på partilederutspørring i NRK i går sier at det hovedsakelig er ubegrunna asylsøknader Norge har til behandling i dag, så lurer jeg på hvorfor i all verden han tar til orde for at flere av dem skal ha opphold?

Og jeg lurer på om han vet at de største gruppene av asylsøkere som kommer til landet er fra Afghanistan, Eritrea og Somalia. Så har Sponheim to ganger kalt asylsøkere som ødelegger passet sitt for juksemakere.

Er han klar over at 90 prosent kommer uten pass? Sponheim må gjerne kalle denne gruppen juksemakere, men igjen: hvorfor mener partiet hans at de skal få bli i landet?

 

Jack Daniels skriver i en kommentar i går:
6 rumenere ble tatt for en haug med tyverier. Alt fra pc’er. playstation, cd’er, mobiler,laptop’er, iPod og annet teknologisk snadder for millioner ble funnet i ulike leilighetene dems. Disse bandene flyter det over av i Oslo. (..)Skjønner ikke at du later som det ikke er et problem med utlendinger og kriminalitet altså..!!

De østeuropeiske bandene er et åpenbart problem, og økningen i vinningskriminalitet er forstemmende, skremmende og må opplagt gjøres noe med. Men denne gruppen er altså ikke asylsøkere. Dersom antallet asylsøkere går ned i null, har østeuropeiske bander like fullt fri innreise –gjennom Schengen-samarbeidet. Den som skal stoppe østeuropeiske bander bør vite slikt, før man bestemmer seg for tiltak.

Foruten FrP prøver de andre partiene så godt de kan å unngå debatten. Men når de snakker, er det altså om asylsøkere, østeuropeiske bander, id-løse og kriminelle i en eneste stor saus.

Solaris skriver:
Kan du forklare meg hvorfor SAMTLIGE overfallsvoldtekter i Oslo blir begått av personer som ikke er etnisk Norske? Kan du også forklare hvorfor alle våre fengsler er overfylte av samme kategori mennesker? Hvorfor blir alle som er uenige i innvandringspolitikken, stigmatisert som rasister???

Jeg kan ikke forklare hvorfor så mange voldtekter begås av utlendinger, eller hvorfor mange utlendinger sitter i fengsel. Men det finnes etter hvert veldig mange utlendinger i Norge, faktisk er resten av verdens befolkning ikke etnisk norske. Skal vi gjøre noe med problemene, må vi se forskjell på en andregenerasjons innvandrer og en asylsøker som har vært her i to uker. Vi må se forskjell på en som er fra Romania og en som er fra Eritrea. Og vi må se forskjell på en polakk og en tsjetsjener.

Vi har alle lest og hørt om at det finnes kriminelle asylsøkere. Men når politi og politikere er så klare på at det er så mange av dem, syns jeg både de og vi fortjener å vite hvor mange. Forhåpentligvis har politiet eller UDI bedre statistikk foran neste valgkamp.

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.

Dette innlegget ble publisert i Innvandring, TV-valgkamp, Utspørring, Venstre og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Faktasjekk i asyldebatten del 2

 1. Tor A. sier:

  Jeg synes dette er et fint og klokt innlegg. Men vi bør også passe oss for uttrykket «østeuropeiske bander». Nå har vi i flere år fått høre at Østeuropa ikke lenger eksisterer, etter murens fall og EU-tvidelsen. Når disse landene gjør noe bra er de «Sentraleuropa» eller «det nye Europa». Nå heter det plutselig «Østeuropa» igjen, et mørkt og farlig sted som yngler forbrytere og andre farligheter.

  Østeuropa utgjør 50% av det europeiske kontinentet, mens de fleste bandene kommer fra Romania eller Litauen. Ville vi kalt det en «vesteuropeisk bande» dersom vi ble ranet av to dansker?

 2. Der ser du -jeg går i fella sjøl også. Jeg syns vi må få snakke om Øst-Europa siden landene tross alt fremdeles er øst i europa. Men vi snakker ikke om vest-europeisk bande, det har du rett i.

 3. K.Bagstevold sier:

  Jeg håper vi kan tenke globalt og fokusere på dialog og samarbeide.Vi har flere gode statsledere og alt går på tvers.Vi har en flott mulighet til å lage noe unisont iverden etterhvert.Kanskje dialogen med.Jeg synes vi kan vøre oppmerksom på U.S.A. og den effekten våre to land kan virke konstruktiv. Stå på jeg støtter dere

 4. Bård Bailey sier:

  Dyu svarer «Jack Daneils» med bl.a. dette: – Dersom antallet asylsøkere går ned i null, har østeuropeiske bander like fullt fri innreise –gjennom Schengen-samarbeidet. Nå har sjekket litt fakta om Schengen-området og fant bl.a. dette: Schengen-området omfatter nå Norge, Island og alle EUs medlemslandene med unntak av Storbritannia, Irland, Kypros, Bulgaria og Romania. De tre siste skal imidlertid bli en del av Schengen-området når blant annet tiltak for databeskyttelse, ekstern grensekontroll og politisamarbeid er på plass. – altså unntak av Romania (og Bulgaria). Det er da ikke fritt for rumenere å reise het, eller? Er de da som vanlige turiser? Iså fall bør det snarest bli visumplikt. Kan du ta en faktasjekk rundt dette, tror du?

 5. EU-borgere trenger ikke visum for å komme inn i Norge. Det holder at de har gyldig pass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *