Internt fra NRKs valgredaksjon

– Av og til har jeg vært rasende. Av og til har jeg funnet det opportunt å være rasende, sa NRKs aller fremste kritiker, Carl I Hagen i fjor høst. Politisk Kvarter var 40 år, og Carl I. Hagen var invitert for å diskutere sitt forhold til journalister generelt og NRK spesielt. Mannen som døpte om NRK til ARK – Arbeiderpartiets rikskringkasting – innrømmet da at han innimellom valgte å rase mot journalisten for å svekke troverdigheten i et kritisk spørsmål eller for å svekke innfallsvinkelen for saken.

Jeg tror vi må innrømme at Carl I. Hagens opportune raseri mange ganger har fungert etter hensikten. Men det er også vår oppgave å stå imot, og vi jobber stadig med saken.

I år, som for to år siden, og i 2005 og i 2003 og antakelig alle valgår før det, er politikere sinna på NRK. Høyre er sinna i dag, fordi Dagsnytt refererer til at ”politikere” ikke er opptatt av næringslivet. De mener i høyeste grad de er det. Andre partier blir sinna fordi de mener vi velger feil vinkel i deres kjernesaker.

Aldri har det vært flere kilder til å innhente informasjon om partiene enn nå. Men ettersom det er komplett umulig å følge med på alle nettaviser, tv-sendinger, radiodebatter og sosiale medier, kan det virke som om NRKs sendinger blir viktigere, fordi vi samler så mange. Partiene ringer daglig for å få ”sin” sak satt på dagsordenen.

På morgenmøtet i går dukket det opp en stipendiat fra Universitetet i Oslo som skal studere NRKs valgdekning på TV. Han fikk med seg en lang diskusjon om hvor mye som skulle gjøres ut av at Ap-nestleder Helga Pedersen manglet ferdigattest på huset sitt. For folk flest er det en liten sak, men politikere som lager reglene bør jo ha papirer i orden?

Kristin Halvorsen og Per Kristian foss diskuterer formuesskatten i NRK1Og hva skulle vi gjøre på formuesskatten, som var gårsdagens tema i Velg09? Vi kunne lage Dagsrevy-sak om at bedriftsledere må ta opp lån for å betale skatten. FrP, Høyre og Venstre ville like den.

Vi kunne lage saken om at disse tilsynelatende fattige bedriftseiere sitter på langt større verdier enn det som går fram i ligningen –Arbeiderpartiet og SV-ere ville bli fornøyd. Eller vi kunne fokusere på delen som handler om skatt på arbeidende kapital, noe KrF og Senterpartiet er svært opptatt av.

Alle sakene er korrekte. Men vi må også ta et valg, og i et valgår er det langt mer som står på spill. Du kan vurdere det ferdige resultatet av diskusjonen her.

Vi driver ikke lenger med stoppeklokke når det gjelder taletid, men det er ikke langt unna heller. Alle debatt-deltakerne i TV-sendingene er valgt ut fra parti og kjernesaker. Har vi kritisk sak mot de borgerlige i én sending, prøver vi å ha en kritisk vinkel mot de rødgrønne også. Samtidig blir det absurd å bestemme dagens hendelser og viktigste saker bare ut fra hensynet til at alle skal få sitt.

I Dagbladet skrev Andreas Wiese i går at ”selv om kanalene tilstreber nøytralitet, virker TV2 som en litt borgerlig kanal, mens NRK gir et litt mer rødgrønt inntrykk”. Han begrunnet ikke inntrykkene med en eneste setning. Wiese mener det er greit, for det er en sikring mot at alle løper i flokk. Men for oss som jobber i NRK er sånne ”inntrykk” grenseløst irriterende, og omtrent like uangripelig som Carl I. Hagens raseri. Jeg håper bare at stipendiaten fikk notert spørsmålet, og kan gi oss en begrunnet analyse etter hvert.

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.

Dette innlegget ble publisert i Frp, Journalister, NRK, TV-valgkamp, Utspørring og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Internt fra NRKs valgredaksjon

 1. EllingDisen sier:

  Om dette er et forsvar for NRKs «linje», så er det altfor avslörende. Hvorfor tar dere ikke i sakene ved å lage reportasjer istedet for å bruke tida på kjekling som hverken er särlig faktasajekket, ordstyrt eller infformativt for velgere ?
  Forlag til oppslag :
  – Indignasjonen hos småbedrifter over formueskatten i disse tider. Dette er et nöytralt fakta. Kristin klarte å vifte bort den modige forvilelsen fra en i publikum i går.
  – Virkelig informativt om nullskatteytere : Pedagogisk forskjell på personlig inntekstsskatt, utbytteskatt og bedriftsskatt. Hvor stort er problemet med nullskatteytere EGENTLIG, hvor stor er risikoen for at de flytter EGENTLIG, hvor lite disse symbolske summene er i sammenhengen…
  – Er dereklar hvor mye frustrasjon byggebyråkratiet förer til i de 436 kommuner ? Har dere virkelig ingen peiling på korrupsjon i strandsona, årelang ventetid på byggetillatelse på dukkehus ? Fjöset til Riis får 500 000 av Innovasjon Norge. Inegn skriker opp om skandale. Om Siv hadde juksa på trikken, hadde det fått 100 ganger större overskrifter enn Helga.

  Så om Calle har kjört med dere i alle disse år, fortell hvorfor Jens alltid slipper unna. Fortell oss ikke at han ikke endrer innfallsvinkel eller får raserianfall. Står dere opp mot ham da ? Gi oss et eneste eksempel på det.
  Om rapportene fra virkeligheten ville eksponere regjeringen for et overveldende negativt inntrykk, hvorfor er det NRKs oppgave å etablere en balanse ?

 2. Hei
  Takk for interessant og nyttig bloggpost.
  Mvh
  Øystein ES

 3. EllingDisen sier:

  En ting er at Jens og fattern gir ut blekke nå.
  En annen ting er at Dagsnytt18 bruker 15minutter til å dekke dette uten relevante spörsmål. Kan du forsvare det ?

 4. John H sier:

  Interessant. KOnklusjonen er jo at journalistene ikke bedriver «objektiv beskrivelse av saker og fenomener». Tvertimot, de «iscenesetter virkeligheten». Det at de iscenesetter virkeligheten benekter jo journalistene hele tiden, men det er jo greit at det kommer fram på en såpass direkte måte som det gjør her. Takk skal du ha, Lilla.

  Forøvrig er jo toppskatten langt mer relevant for de fleste av oss. Når skal dere kjøre en sak på det?

 5. siri sier:

  Carl har rett som vanlig og jeg kan skrive under at det er flere som er rasende når ap og sv journalistene behandler frp stygt og ap og sv pent.Skjerpings.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *