Venstres Frp-mareritt

Pressekonferanse på Stratos: Trond Giske med journalister i bakgrunnen

Det var i begynnelsen av august. Jens Stoltenberg hadde samlet samtlige Ap-statsråder på toppen av Folketeaterbygningen som troner over Youngstorget.

Mens vi sto i kø og ventet på å intervjue Stoltenberg om den norske modellen og de store linjer, sto Trond Giske plutselig med et hoff av journalister rundt seg.

Han snakket høyt, mye og foraktelig.  Om Venstre – av alle ting.

Det er ikke alltid enkelt å få med både de åpne og de skjulte budskap som spres på den type pressekonferanser.

I mitt hode hadde Sponheim valgt Jens framfor Jensen. Han hadde også gått så langt som til å gi en velgergaranti om at Venstre ikke vil bidra til Frp-styre i landet. Men der sto altså Giske og snakket høyest, selv om det var sjefen hans som skulle ha pressekonferanse.

Siden har jeg skjønt at Giske bare dannet fortroppen av rødgrønne statsråder og nestledere som er sendt ut i valgkampen for å ta Venstre. – Når Venstre er garantist for at Frp og Høyre styrer i Oslo, hvordan kan vi tro de ikke gjør det samme på riksplan, spurte Giske retorisk.

Dagen etterpå valgte kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa å angripe Venstres kommunepolitikk. I forrige uke skrev Audun Lysbakken åpen blogg til Lars Sponheim der han ba om avklaring på regjeringsspørsmålet, i dag gjør Bård Vegar Solhjell det samme.

Og de har klart det. De rødgrønne har klart å så tvil om Venstre er å stole på for velgere som for enhver pris vil unngå Frp. På den måten håper de at velgerne skal stemme rødgrønt framfor å stemme på et høyst usikkert alternativ et sted på midten.

Klassekampen tok opp tråden i helgen, og TV2 brukte mer enn halve partilederutspørringen i går på regjeringsspørsmålet. Det skal sies at Sponheim var klarere der, enn han var på for eksempel innvandring (der den innvandringsliberale Venstre-lederen faktisk klarte å stemple 90 prosent av asylsøkerne som juksemakere, fordi de mangler identitetspapirer). Men Sponheim ga fremdeles ingen svar som helt utelukket Oslo-modellen på riksplan.

Fortroppen har gjort jobben. Nå er Stoltenberg sjøl ute i Klassekampen og gjentar Giskes poeng. Jens Stoltenberg vil ikke bare ha Venstres stemmer. Han vil også ha fokus bort fra det faktum at en ren Arbeiderparti-regjering er et sannsynlig alternativ dersom meningsmålingene holder fram til valget.

Stoltenberg og Sponheim har det til felles at de ikke vil snakke om plan B og plan C. Sponheim hadde nok håpet at spørsmålet var ryddet av veien for lengst. Nå ser det ut til at regjeringsspørsmålet vil plage Venstre helt fram til 14. september.

Neste torsdag er det ny partilederutspørring for Sponheim. Her i NRK1.

Om Lilla Sølhusvik

Lilla Sølhusvik er reportasjeleder for valget på radio. Hun har jobbet som politisk journalist siden 1996, og har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter.

Dette innlegget ble publisert i Arbeiderpartiet, Frp, Venstre og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Venstres Frp-mareritt

 1. Svein Ringstad sier:

  Venstres mareritt?
  Etter å ha hørt Sponheim i ulike kanaler til ulike tider, er det min antagelse at i den grad partiet har mareritt, må det være over politikere og journalister som hører noe annet enn det som er sagt og forstår noe annet det som kanskje er ment.
  De rød-grønne har ikke klart å så så tvil om Venstres syn på en FrP-deltakelse i regjering. Men journalister, som Lilla Sølhusvik, prøver å forvirre leserne. At ML-organet Klassekampen har en rolle, bør i hvert fall ikke utlegges som tegn på forvirring. Det er mer et uttrykk for enøyd klarhet.

 2. EllingDisen sier:

  Analogien med de folkelige protestene i Wall Street etter finanskrasjen er fristende : På en plakatene stod det «Jump, f_ckers !» Unnskyld klarspråk.

 3. Tilbaketråkk: Venstre sitter fortsatt med nøkkelen til borgerlig valgseier i 2013 « Eirik Bergesens kommunikasjonsblogg

 4. Eirik Bergesen sier:

  Leser denne først nå, godt observert. Slik ble det. Har blogget litt om dette selv: http://bergesen.wordpress.com/2009/09/15/venstre-sitter-fortsatt-med-n%c3%b8kkelen-til-borgerlig-valgseier-i-2013/

 5. Tilbaketråkk: Tweets that mention Venstres Frp-mareritt – Lillas valg – NRK-blogger -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *