Elin forteller om hjemkomsten

hjemkomst_el
Siden jeg var en av de uheldige som ble skadet underveis, og ikke fikk med meg hele turen, blei hjemkomsten noe helt annet enn jeg hadde forestilt meg. Alt var tungt. Gang på gang gjennomgikk jeg hvordan jeg kunne være så dum å falle oppå mitt eget kne og attpåtil på et flatt golv den eneste gangen vi opplevde luksusen med å sove og slappe av innendørs (Saltoluokta), selv om det var et hendelig uhell!

Aldri vært så langt nede

Jeg tror aldri jeg har vært så langt nede (med ett unntak: da jeg fikk MS-diagnosen). Jeg hadde aldri forstilt meg at noe slikt kunne skje og tenkte at hvis jeg måtte dra hjem, ville det være pga. sykdommen. Jeg har følt og føler fortsatt til en viss grad at jeg har mislykkes siden jeg ikke kom ”i mål”. Dette til tross for at både familie og venner har fortalt meg hvor fantastisk og tøff de synes jeg har vært, og hvor fantastisk mye jeg har fått oppleve! Men det har liksom ikke sunket inn. Jeg klarte det ikke – jeg mislyktes!

Vel, en ting er følelsene, en annen ting er fornuften. Og den har fortalt meg klart og tydelig at jeg ikke kunne fortsatt turen, verken for min egen del eller av hensyn til de andre. Og nå omsider kan jeg begynne å glede meg over alt jeg har fått være med på: Jeg var 1 av over 400 som i det hele tatt fikk mulighet til å være med på turen. Jeg fikk treffe mange fantastiske mennesker (selvfølgelig Lars inkludert) som lærte meg mye, både på det personlige og det praktiske plan (ja. en 55-åring kan faktisk lære nye ting!). Jeg lærte meg sjøl bedre å kjenne (noe som av og til gjorde vondt), jeg opplevde at det går an å være våt, møkkete og kald og likevel trives, og jeg fant ut at det jeg savnet mest var en ordentlig do!

Naturlopplevelser i kø

Naturopplevelsene sto i kø: det var padling og roing på stille og litt mindre stille elver og vann; slit opp og ned av bakker, med humping over stein og lyngtuer; grusveier og skogsveier; ” bushing” med framdrift på 200 m i timen, hundekjøring både natterstid og på dagen, strålende vær, pøsende regn, vind og kulde. Og så en leirplass med sprakende bål, mat og prat, og til slutt en velfortjent søvn i lavvoen.

Da jeg snakket med ei av døtrene mine om at jeg følte meg mislykket fordi jeg ikke krysset mållinjen, kom hun med følgende visdomsord: «Jammen, mamma, den mållinjen var jo bare et punkt, et sted – hva med målene du hadde satt deg for turen?». Dermed satte hun tingene på plass, for hva var mine mål? Jeg skulle vise at folk som lider av MS kan klare mye, mye mer enn mange tror og jeg skulle nå fjellet.

Oppnådde jeg målene, lyktes jeg? Ja, jeg gjorde det. Jeg har fått tilbakemeldinger fra folk som har fulgt med på web’en, og jeg er sikker på at når folk ser filmen, vil de også si det samme: «Jeg hadde ikke trodd at folk med en slik sykdom kunne klare å være med på en så tøff tur.»

Og hva med fjellet, nådde jeg det? Ja, og det blei min største opplevelse. For en som alltid har vært glad i fjellet (og som nå ikke kan komme ordentlig på fjellet utenom på skikjelke på vinteren), var det å følge fjellsidene (som jeg for øvrig syntes lignet fjell på Svalbard, selv om jeg bare har sett film/bilder derfra), se fjellfargene, nyte lufta, kjenne på fjellstillheten og skue himmelen over oss – det var nesten som paradis på jord.

Jeg kommer aldri til å glemme opplevelsene på ekspedisjonen, og hadde jeg fått en ny mulighet, hadde jeg sagt ja med en gang!

Elin Aa

hjemkomst_el2

6 kommentarer til Elin forteller om hjemkomsten

 1. Funkibator sier:

  Håper du får anledning til å padle mye mer. Det var jo noen fine dager på vannet 🙂 Geir Arne ( Eller Tor Arne for deg 😉 )

 2. Elin sier:

  Jeg har omsider lært at det er Geir Arne – nå kan jeg faktisk si det uten å tenke meg om ! Tusen takk for alt du lærte meg; det har gitt stor lyst til å padle mer ! Og takk for alt du hjalp meg med; jeg fikk ikke takket deg for alt du bar og ordnet for meg.Elin

 3. Anita sier:

  Heisann . ja dere kan jammen være stolt av dere selv.dere hadde et skikkelig stå på humør hele veien.Fulgte med vært eneste program.klæmz.

 4. Jorunnost sier:

  Takk skal du ha for å vise at også folk med (progressiv?) MS kan klare en så lang og tøff tur! Dette ga inspirasjon!Ta med deg dette: Det var ikke MSen som forhindret deg i å bli med helt til siste slutt! Kronisk syke kan også bli skadde/syke;-)Jorunn, MSer

 5. Jt_elvegard sier:

  Du var fantastisk! Det vil bestandig være ting på godt og vondt, og vi mennesker har vel en lei tendens til å huske på mye vondt! Jeg synes du endret deg og ble sterkere jo lengre du var med i serien, så hadde det ikke vært for at du ble skadet tror jeg du hadde klart deg strålende!! Så om du oppnådde målet ditt: JA ABSOLUTT! Hvis du satt deg som mål å komme helt frem sikter du høyt. På en hard ekspedisjon som dette var må man ta ting underveis og sette målene underveis! Stå på og lykke til videre! Du er blitt sterkere og viser at du klarer ting!Jens

 6. Anne sier:

  Alle deltakerne på ingen grenser er til stor Inspirasjon for andre mennesker, og alle dere er en helt for andre, du er min helt! Jeg fikk selv diagnosen for snart ett år siden, tøft å høre for en attenåring. Jeg var i en sorgfase i en kort periode før jeg klarte å vende tilbake til det normale livet mitt, men selv om jeg kom meg over kneika så manglet jeg litt gnist for framtiden. Jeg liker å gå i naturen og være aktiv men da jeg fikk diagnosen så jeg for meg ett liv stua bort i ett mørkt hus lenket fast i en rullestol, jeg kunne bare tenke på det negative, helt til jeg så deg. Det at ei med samme sykdom, som hadde større plager enn meg, jeg var jo bare litt nummen, klarte å være med på en så ekstrem tur var oppløftende. Er ikke mange i min omgangskrets som kunne ha tenkt å legge ut på en slik tur engang. Det at du, og de andre deltakerne deltok på denne turen og klarte å overvinne hindringene er en stor inspirasjon, og programmet kunne ikke ha kommet på ett bedre tidspunkt i livet mitt. Din og de andres prestasjon har gitt meg mer håp og positive tanker om framtiden, så jeg vil bare gi dere alle, spesielt deg en stor takk og lykke til videre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *