Dette er Lars Monsen

lars_portrett

Bilder: Følg Lars Monsen på turen
Mikroblogg: Les de siste meldingene fra Lars Monsen

– Det er i villmarka jeg alltid har følt meg hjemme, sier Lars Monsen, som siden barndommen har vokst opp med friluftsliv og turglede. Oslo-gutten Lars var bare ni år første gang han dro alene på overnattingstur i skogen – uten familien i nærheten. I tenårene kom han gjerne rett fra skauen for å spille fotballkamper.

I 1990 bestemte den ferske barnskolelæreren og frilansjournalisten Lars Monsen (født 1963) seg for å si opp trygg jobb i skoleverket til fordel for å leve ut villmarksdrømmen på heltid. Hans første lengre ekspedisjon, Norge på langs, sammen med studiekameraten Trond Strømdahl, er sterkt medvirkende til det utradisjonelle og vågale veivalget.
lars_kikkert

Et liv i villmarken

19 år senere har Lars tilbrakt omkring 4000 netter i sovepose, skrevet en rekke bøker, slitt ut utallige fjellstøvler og etablert eget bokforlag som utgir villmarksbøker. I 2005 sendte NRK TV-seriene «Canada på tvers» og «På tur med Lars Monsen», mens han i 2006 og 2007 tilbragte et år på Nordkalotten, som det også ble bok og TV-serie av.

For Lars er villmarksliv og turglede synonymt med fiske, stillhet rundt bålet, kaffe fra svartkjelen eller glede ved å høre rypa som skvatrer og ferske spor etter elg. Lars har tilbrakt nærmere 20 julaftener ute i naturen, levd på hundefôr på langtur for å teste kroppens reaksjoner og møtt mer enn 200 bjørn, 70 ulv og 20 jerv.

Turen er målet

Lars har et overordnet motto som styrer valgene i livet hans, nemlig «Alt er mulig!». Han ser kun løsninger og fokuserer uten unntak positivt på det som ligger foran han. Han vektlegger gleden av å være underveis, ikke å komme raskest mulig frem til målet.
– Jeg liker å være så lenge på tur at jeg er der når årstidene skifter, sier han.

De lengste ekspedisjonene til Lars er Norge på langs (1989-90), Alaska på langs (1994-95) og Canada på tvers (2000-02) og Nordkalotten 365 (2006-07).

50 kommentarer til Dette er Lars Monsen

 1. steinar stensen sier:

  heiHvordan kan kjell skrive til meg da?jeg vil skrive hvordan de går i Ålesund neste helg.vil være kansje til ålesund også neste helg da.om kjell kan skrive til meg da,

 2. mariann sier:

  Hei Lars. For en tur!!! Og for et team!!! Dette er kjempegøy. Er inne å ser på dere flere ganger for dag. Ser ut som du stor storkoser deg med gjengen. Ønsker deg lykke til resten av ekspedisjonen. Hilsen fra søster til Per Christian.

 3. Ole Krisrian sier:

  Hei Lars og dere andre. Jeg er imponert, dette står det respekt av.

 4. Toril Skandsen sier:

  Hei i villmarka! Tror kanskje dette er eneste måten å nå deg på for tida, og jeg prøver:Har du, og evt også en eller fler av deltakerne, lyst til å komme på åpningen av årets «Rehabiliteringsuka» og si noe om hva dere har erfart og hvordan erfaringene kan brukes til nytte for mange flere funksjonshemmete? Evt annen vinkling. Åpningen er i Trondheim mandag 19. oktober. Ellers lykke til med resten av turen!!Hilsen Toril Skandsen, Klinikk for Fysikalsk medisin og rehabilitering, St. Olavs Hospital

 5. PtA sier:

  Hei Lars og gjengen, har nettopp vært en tur innom Høgskolen i Molde og undervist i faget prestasjonspsykologi av alle ting, master i Sport Management (norsk: idrettsledelse). Ingen av studentene hadde hørt om ekspedisjonen på Nordkalotten, så jeg fortalte at de måtte følge med for å studere hvordan faget kan utøves i praksis. Vi som er tilskuere blir gladerere og klokere av å følge dere.

 6. Elin sier:

  Hei til dere alle sammen. Følger spent med hver dag, flere ganger om dagen. Det var veldig trist at Erik ikke kunne bli med videre, jeg håper at han kanskje kan bli kjørt inn når foten er leget. Han virker som en kjempe stærk fyr. Hils alle fra fam. til Frode

 7. Pondus sier:

  hei Lars bare lurte på hva slags mat du har med på tur (skole oppg.)

 8. fredrikmidteng sier:

  heilars monsen kan du gi meg bra fiske forsmag til megjeg er en stor fen av deg

 9. sigvartwesad sier:

  Har har med seg leveposdeg og ost også fisker han..

 10. sigvartwesad sier:

  Kan jeg si noe til deg:Jeg er en stor stor stor fen av deg…

 11. pettergl sier:

  hei lars, jeg lurte på om du kunne røpe noen bra fiske steder? jeg har vært oppi femund der blei det ikke stort 😛

 12. sigvartwesad sier:

  Skal du på Villmarksmessen i år i lillestrøm..:D

 13. Tor sier:

  Nå blir det vanskelig å finne unnskyldninger for hvorfor man ikke kommer seg opp av sofaen og ut på tur. Gleder meg til fortsettelsen!Tor

 14. Bente Voje Hagensen sier:

  Hei. Det er nå artig å se deg etter alle disse årene i media… Hadde det ikke vært for det , og alt det du har gjordt sportslig…. da:) Jeg husker iallefall da vi møttes i Tromsø, på Hawk , første gang. Det var i begynnelsen av åtti tallet. Du og en kompis gikk fra Lindesnes til Kirkenes. Det trodde jeg da ikke på, og da sa du at jeg skulle vente i 3 uker på Villmarksliv, så fikk jeg se reportasjen.Venta lenge på den utgaven, da… Kjøpte det og har ikke gjort det etterpå 🙂 Du er flink 🙂 Ser alle dine program. Du har gjordt det stort. Stolt av deg, Nordlæningklæm!!

 15. Wille sier:

  Du er ikke den eneste som vil ut av by livet. Forskjellen er vel hvor langt du er kommet, og hvor lenge jeg har kastet bort (2 år siden tømmrer skolen). Noen tips til å få igang tur livsstilen?

 16. Kay Arnesen sier:

  Takk for mange gode opplevelser Lars, og resten av «Ingen grenser gjengen» Megastolt av dere. Viser bare hvor mye guts det er i folk her til lands. Lars jeg håper det kommer dvd utgave av serien også??? Du er faktisk eneste grunn for å se på nrk.

 17. ppt111111111111111111 sier:

  jeg synes det er juks du var jo ny barbert og du har mang telt på lars monsen ute ett år

 18. ppt111111111111111111 sier:

  jeg lever ute i en lavvo ofte og da lever jeg av det naturen gir meg men jeg lager ikke film av det

 19. Hanne sier:

  Jeg synes det er imponerende at deltagerne greier dette; å dra seg gjennom villmark og ulendt terreng. Men jeg synes det er urettferdig og hjerterått at de må dra andre deltakere. Jeg tror de kunne ha nok med å bære seg selv. Jeg tror de blir utslitt og syke av å måtte presse seg slik. Jeg synes det skulle vært med egne assistenter til dem som trenger å dyttes/dras/bæres gjennom busk, kratt og knauser.

 20. oleblues sier:

  Tar av meg hatten for Lars Monsen for de programmene han har laget, men aller meste for den jobben han gjør i Ingen Grenser. Vi skulle hatt flere som denne friluftseksperten

 21. amundroarmunkelien sier:

  hey lars!!!!jeg er kar på 25 år som har celebralparce.jeg synes at programet uten grenser er et fint morsomt program!!blir et program om serien til neste år???jeg vil gjærne bli med!!hilsen fra meg Amund Roar

 22. kjelljakobsen sier:

  Jeg er helt utrolig imponert over deltakernes pågangsmot. Og jeg er imponert over at Lars påtok seg oppgaven. Alle ens egne problem blir så små når en følger med på hva deltakerne i denne serien får til.

 23. Thomas sier:

  Lars, du bør være stolt over programmet du har vært med i, dere har gjort en kjempeinnsats. Hadde vært fett å treffe deg når jeg går over hardangervidda til sommeren!

 24. olavgjessing sier:

  Fantastisk. Idretsatleter på Nortugs nivå er bare barnerenn! Her vises kraftprøvelser som får oss med litt vondt i ryggen til å skamme oss langt ned i skoa! Jeg er en ydmyk beundrer av dere alle. Prestasjonene deres setter Lars Monsen i skyggen! Dette er ikke TVunderholdning, men et program for oppbyggelse av hva som man kan klare og oppnå dersom man vil.

 25. Olav Gjessing sier:

  Masse fine steder i Femund. Prøv oter i bukta der Femund2 ligger. Tro det eller ei, her er det masse fin ørret 😉

 26. Hemsedal sier:

  Sjeldent har noen truffet så godt på kornet som du, olav. Helt 110% enig.

 27. Roy Arne sier:

  ka e e-post adressa din??

 28. Thomas sier:

  faen dette var tøft Lars stå på ! burde få ALLE til å komme seg ut i guds frie natur

 29. christoffer sier:

  hei,lars jeg suntes du er en helt rå person elsker måten du lever på. jeg liker selv friluftslivet godt . og lurer på vordan det går videre . hilsen christoffer 13 år og andrea 9 år.

 30. Lars sier:

  Hei Lars.Først – takk for et flott og inspirerende program. Fantastisk å se hva som bor i oss mennesker. Håper du leser dette og kan svare: Jeg lurer på om du er fonøyd med den gule sekken du går med i «Ingen grenser» (det ser ut til å være en Arrakis 65?)?Hilsen Fjellgeita Lars! 🙂

 31. Hagen sier:

  da kunne du ikke kalt det Ingen grenser. Ekspedisjon går jo ut å trosse sine egne grenser. Og vis de skulle hatt med seg «hjelpere» hadde jo eller ikke blitt no TV.

 32. Travern sier:

  Uten grenser – et fantastisk program som viser hvor ressurssterke enkeltpersoner kan være. Tar av meg hatten for alle som en, og gremmes over hvor svak jeg selv føler meg – så her må jeg ut å gå, og gubben skal være med om jeg så må «dran» med meg. Utrolig inspirerende å se hva deltakerne klarer med sine begrensninger. Stå på sier jeg bare, vi ser at det nytter.

 33. John - Einar sier:

  HEI OG HOPP. Jeg trenger å få kontakt med deg Lars Monsen . MIN MAIL ADR ER LARISSA @LIVE .NO. Jeg for venter et svar snarlig da dette gjelder et nytt prosjekt. M . V . H . JER

 34. Andreas33 sier:

  Takk for en god serie, «ingen grenser»! Har nå fått med meg rubbel og bit av hva du har laget og produsert og blir ikke lei. For en inspirasjon og flott oppvisning av solidaritet!

 35. ellenmariestiansen sier:

  Hei Lars Monsen…Jeg vil takke deg for ett flott program med «Ingen grenser».Jeg har selv fungsjonshemminger,og ofte følt at jeg orker ikke og ta i ett tak for og komme videre.Da jeg har sett på dere har jeg fått nytt mot,tenker på en annen måte også. Det er ufattelig at de har klart og kjempe seg frem. Spesielt Alexsander som har kjempa seg frem,og så har han hatt mye vittig med seg,som har gjort at jeg har sittet og ledd,ikke av fungsjonshemminga,men han har fått meg glad.Jeg vil takke deg Lars for alt som du har gjort for de …og for MEG.Varm hilsen fra Ellen marie.

 36. JohanChristian sier:

  Hei kjære Lars. jeg lurte på om du kunne lage et sånt opplegg for litt yngere personer (uten funksjon nedsettelse da.)Hilsen Johan Christian 14år

 37. Marie sier:

  Så fin och motiverande Lars var mot Alexander och de andra! Det har varit en glädje och inspirerande att se på dem alla!

 38. ronnyarevik sier:

  Lars Monsen!!!Du fortjener Kongens Fortjenestemedalje i GULL……..Dette er det beste programmet jeg noen gang har sett på NRK…..Jeg selv har dysmeli…Takk for ett fantastisk program Lars…….Mvh;Ronny…..

 39. jajha sier:

  Du er kongen Lars! Takk for et av tidenes beste program.

 40. monasberg sier:

  Kjære Lars Monsen! Jeg er like imponert som alle millionene av seere som har fulgt dere gjennom ekspedisjonen. Innimellom har jeg lurt på om det har vært «skadelig» for bein og rygg med SÅ STORE utfordringer. Men det ser ut til at alle har «overlevd». Samhold og glede i gruppen har varmet et gammelt hjerte. Til slutt: hva slags kriterier gikk du ut fra da du valgte de 11 som fikk være med? Det var mange, mange flere som meldte seg, ikke sant?? TAKK for at du fikk istand denne fantastiske turen til glede også for oss seere. Håper dere vinner Gullruten. Og lykke til med alt annet du driver med. Varme hilsner til deg og gjengen fra Mona S. Berg

 41. trollpiga sier:

  Hei.Takk for flott underholdning og et virkelig inspirerende tv-program! Det var tårer og latter om hverandre hos meg, mest av alt er jeg utrolig imponert over deltakernes prestasjoner, humør og stå-på-vilje! Virkelig stort! Jeg har likevel en litt annerledes idé til en evt ny runde. Hva med å ta med deltakere med psykiske handikapp på tur? Jeg har selv slitt med angst, depresjon og tvangstanker, og vet at det å komme ut i naturen, treffe andre er veldig viktig, man blir kanskje ennå mer isolert ved enkelte psykiske lidelser enn ved mange fysiske. Et slikt reality konsept ville nok inspirere svært mange som lider av psykisk uhelse.Lykke til videre med alle fremtidige prosjekter ønsker Monsen-fan i Eidskog 🙂

 42. H-E sier:

  Lars Monsen en sann legend. Synd bara att Sveriges television – SVT inte förstår hur bra alla dina programserier är! Tragiska Sverige! Tur att det finns nät-TV.

 43. Tom sier:

  Hei. Hilsen sambygding,fikk håndhilst på helten min idag utenfor kiwi. Du er alltid hyggelig selvom jeg måtte løpe etter deg,du har det bare du med å ikke stikke unna. Vil med dette opplyse om at jeg er bygdaens smed og altmuligmann med mennesker og maskiner. Håper med dette at du kanskje kan få bruk for mine tjenester med det meste av vedlikehold eller dyrepass om så er. Har selv hatt sibirien huskey og border collye,kjempehunder for meg begge to. Håper med dette at du vil kontakte meg når du føler for det på mail t-rojoha@online.no eller tlf.91842272Vennlig hilsen Tom Roger Johansen Storveien 6 1816 skiptvet

 44. Tilbaketråkk: IT-galla 2010 » Blog Archive » Lars Monsen uten grenser på IT-Galla - Stavanger, 3 . juni

 45. cathrine emilie sangvik sier:

  helo! hvem digger ikke larsen ! 😀

 46. Ola sier:

  Hei Lars! Vil bare takke deg for alle de opplevelsene og all gleden du har gitt det norske folk gjennom både dette og tidligere tv-programmer du har laget. Du formidler en ekte glede over å få leve i naturen. Gg det er mange av oss som får del i en helt ny verden, og som blir tent til å komme seg ut og oppleve det selv. Og så er du en fantastisk inspirator og team-builder, det kom veldig klart fram gjennom «Ingen grenser!» Jeg venter spent på hva det neste blir… Lykke til videre!

 47. Sticks65 sier:

  Lars Fantastic , really enjoyed your travels.

 48. lotheboy73 sier:

  hallooooooo dærrrrrrrr ppt111111111111111 el no ka du utjir d for. for mæ som e så uheldig å se din kommentar. har en ting å si d. ta feltspadn som æ forvente e fast innvetar på tur, å smeelll et par kakk i skallen din å reversere tankegangen en gang t, så kandu svarmæ på h bloggen igjen. gjengen æ så på nrk- jaman this its the lifhe

 49. Mortenlothe sier:

  jaaaaaveeeellllll. kort analyse om d ppt11111111111 fan æ trur du har rettlige problema ja. du må hvær åpen me dine nermeste me din virkelige verden . ring foreldran dino å sei d som d e. æ e homofil. trengitj å heng ut lm fordi han som du si va nybarbert, skaffd hobby balle ring slekta di å si kem du e. homosapiens alla homsegutt.

 50. Wermlandia sier:

  Jag ser ett väldigt fint arbete från dig under alla episoderna.Du är lyhörd och lösningsfokuserad.Din största styrka upplever jag är att du är mycket bra på att kommunicera/samtala.Jag vill passa på att ge ett tips som är bra när man ska tända elden.Tamponger! Dom tänder direkt på minsta gnista och håller fyr – dom är torra och kompakta. Jag har dom alltid med som reserv.Ha det gott!/Jerker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *