Nærmere et nytt Europa-eventyr

Tromsø IL har nå en aller tiders mulighet til å gi sitt publikum nye og minnerike e-cupopplevelser. Med 0-0 mot det jeg vil kalle et ganske ordinært Dinamo Minsk i Hviterussland torsdag kveld, bør TIL – med den formen laget har vist på hjemmebane de siste kampene – ha meget gode sjanser til å avansere til 3. kvalifiserende runde i UEFA Europa League.

Går det som jeg tror, vinner TIL hjemmekampen mot Dinamo Minsk relativt greit. Det hviterussiske laget var ballsikkert, men produserte overraskende lite store sjanser på sin egen hjemmebane i varmen i Minsk. En livlig høyrekant skapte litt trøbbel for venstreback Kevin Larsen i starten, men sandefjordgutten justerte seg pent inn. Og leverte sammen med resten av forsvaret en solid kamp på OL-anlegget fra lekene i det gamle Sovjetunionen i 1980.

Med billett til neste runde blir det 99 prosent sikkert kroatisk motstand som det siste hinderet før Play Off-kampene. NK Slaven Belup fra den lille byen Koprivnica helt nord i Kroatia vant 4-0 på bortebane mot sin makedonske motstander torsdag kveld, og i praksis betyr jo det at kroatene er klare for møtet med TIL eller Dinamo Minsk.

For 12 år siden spilte TIL to minnerike kamper i cupvinnercupen mot NK Zagreb fra Kroatia – landet som mange nordmenn ferierer i (har selv vært der de fire siste sommerferiene). NK Slaven Belup har skaffet seg en god dose erfaring fra spill i Europa de siste årene – og møtt lag som Galatsaray og Aston Villa. Men noen uoverkommelig motstander bør dette ikke være.

Hvis TIL nå slår ut først Dinamo Minsk, og deretter NK Slaven, venter sannsynligvis en antatt bedre motstander i Play Off-kampene der Gutan ikke er seedet.

Det kan bli spanske Villareal, det kan bli Aston Villa, det kan bli Roma, den kan bli HSV og det kan bli PSV Eindhoven.

Med andre ord: Det kan bli gøy.

Og det er jo selvsagt ikke umulig for TIL å gjenskape bragden fra 2005 da Gutan slo ut Galatasaray over to kamper (1-0 hjemme og 1-1 i Istanbul).

I så fall er TIL i gruppespillet. Som for fire år siden.

Det gir seks nye kamper (3 hjemme og 3 borte). Som i Champions League.

Og det gir også millioner i kassen. Millioner TIL virkelig trenger. Et sted mellom 10-15 millioner, ifølge UEFA.

Dessverre er det slik nå at TIL kan komme til å selge et par av sine største stjerner i løpet av august. Ledelsen er nødt til å vise ansvarlighet hvis det kommer solide bud på først og fremst Tore Reginiussen og toppscorer Morten Moldskred. Direktør Tom Bendiksen fortalte meg i Minsk at klubben er nødt til å vurdere salg – hvis det kommer nok penger på bordet. TIL kan ikke lenger skyve likviditets-problemene foran seg. Og Trond Mohn dukker vel ikke opp med nye 10 millioner to ganger i året…

Uansett håper jeg TIL blir enig med TUIL om et kjøp av Mohammed Ahamed allerede fra 1. august. Per-Mathias Høgmo tror «Mo» kan bli en publikumsyndling på Alfheim med sin oppofrende spillestil og sine kvikke bein. Jeg deler absolutt det synet. TUIL-spissen har imponert meg i Dalen såpass ofte at jeg er rimelig sikker på at han også kan levere både mål og underholdning på øverste nivå.

Til og med i Europa League…

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Nærmere et nytt Europa-eventyr

  1. eivind sier:

    Tror nok også at «Mo» vil bli en «attraksjon» hvis han har kvinneben….

  2. Gunnar Grindstein sier:

    Oj, skal rette opp den! Takker! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *