Endelig en kursendring på Alfheim

Oppryddingen på Alfheim har startet. Det begynte med Bovar Karim tidligere i sommer. Om noen uker er også brassen Adriano Munuz historie i TIL. De blir vel ikke akkurat VELDIG savnet.

Hvem blir nestemann ut? Skadeplagede Keijo Huusko? Eller Yngvar Håkonsen? Etter sesongen er det trolig slutt for Joel Lindpere og Martin Knudsen også.

Samtidig er det mye som nå tyder på at TIL-ledelsen endelig har sett litt på klubbens egen historie. De største profilene – og de største kassasuksessene – er nærmest uten unntak spillere fra Nord-Norge som TIL selv har utviklet – helt eller delvis.

Sigurd Rushfeldt, Ole Martin Årst, Steinar Nilsen, Rune Lange og Morten Gamst Pedersen har alle skapt seg et navn på Alfheim, blitt helter og solgt videre – for over 100 millioner kroner. Andre lokale profiler som i sterk grad har bidratt på ulike måter er Thomas Hafstad, Arne Vidar Moen, Morten Pedersen, Bjørn Johansen, Roar Christensen og Svein-Morten Johansen – og da har jeg bevisst holdt 80-tallsheltene utenom.

Vi snakker altså om gutter fra Vadsø, Tromsø, Beisfjord, Balsfjord, Grovfjord og Tromsdalen.

De to siste spillerne som begge har blitt A-landslagsmenn via TIL, er fra Alta (Tore Reginiussen) og Skånland (Tom Høgli).

Nå blinker de økonomiske blålysene igjen i Tromsø Idrettslag. Budsjettering på stram line uten sikkerhetsnett går ikke i lengden, personalutgiftene er i ferd med å knekke klubben og det nye styret ser ut til å ta grep.

Det er ikke én dag for sent. Jeg håper bare det ikke er for sent!

Fredag møtes TIL og TUIL for å forhandle om TUILs Mohammed Ahamed. Altas toppscorer Vegard Båtnes Braaten er opplagt en annen spiss som nå har utviklet seg så riktig i via spill i 1. divisjon at han bør være moden for en retur til Tromsø. André Hanssen fra Skjervøy bør også stå på lista – selv om han har vært ute med skade i to år. Hva med Hans Norbye? Og finnes det ingen som kan ta steget fra TITO-serien?

Skal TIL få noe igjen for satsingen på NTG, er det jo flott at det kommer spillere gjennom dette systemet som melder seg på. 16-årige Dan Roger Roland fikk sin debut i cupkampen onsdag. Hvem blir nestemann?

Samtidig som TIL i langt større grad må tenke lokal tilhørighet – og utvikle en kultur i HELE klubben som tror på dette (ikke minst er det viktig at A-lagstreneren også deler dette synet), må stallen krydres med spillere både sørfra og fra andre land og verdensdeler. Tromsø er en internasjonal by, og det skulle bare mangle om ikke dette skal gjenspeiles på Alfheim.

Men utviklingen de siste årene har gått fullstendig i feil retning. Det har blitt alt for mange perifere middelmådigheter – og alt for dyre middelmådigheter. Det har blitt satset på alt for få spillere fra nærmiljøet og regionen.

I år har resultatene så langt vært skuffende. Og publikum reagerer med å holde seg hjemme.

Nå som det igjen er blålys, aner jeg er kursendring i forhold til både spillerlogistikk og økonomi. Den ønsker jeg velkommen.

Og:

Jeg tror ikke jeg er alene om det.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Endelig en kursendring på Alfheim

 1. Eirik Berglund sier:

  Etter hvert bør TIL se innover i landet og hente Jonas Simonsen fra BOIF. Det unge laget har hatt en kanonsesong som nyopprykket, anført av flere unge spillere. Men Simonsen har tydeligvis vært kanskje den beste av alle.

 2. Gunnar Grindstein sier:

  Simonsen er spennende. Men han har ikke vondt av å spille på A-laget til BOIF en eller to sesonger til. Perfekt med A-lagsspill i ung alder, det gir en annen ballast enn kun gutte- og juniorfotball. Var for øvrig på «rep» med pappa Simonsen. Kjernekar! 🙂

 3. Eirik Berglund sier:

  Joda, er egentlig enig i det. Får bare håpe at TILs speidere holde øye med ham. Når han er 17 bør han og andre TIL-talenter begynne å banke på den berømte førstelagsdøra. Så er spørsmålet hvor lenge TIL vil at de skal modnes i egen klubb før de blir formet av TILs eget apparat. Se på Odd og Stabæk, for eksempel. Unge talenter får sjansen tidlig – og lykkes. Det bør TIL ha ambisjon om også. Det er neppe bare spillernes feil at de som regel ikke slår skikkelig gjennom på A-laget før de er over 20 – som Ruben Y.J. Sistnevnte har i perioder vært en av TILs beste i år, mener jeg. Ny Bummen på midten.

 4. Christina sier:

  «… – og andre idretter»
  😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *