Kort og godt og alt for kort

Meg-i-Ekso-web.jpg
Det gikk ikke lang tid i elva før jeg skjønte at nybegynnersettet mitt hadde vesentlige mangler. ? Se hvordan flua flyter sa instruktøren – med solbriller.

Vi skal fiske i elva Ekso i Eksingedalen. Dette blir min første erfaring med fluefiske i elv. Elva er delvis kultivert, så det skal finnes brukbar ørret i noen av partiene. Vi skal første prøve oss på oppstrøms nymfefiske med to fluer på fortommen. Ytterst en nymfe som synker, og litt lengre inne en tørrflue som flyter.

Allerede på parkeringsplassen aner jeg at utstyrsparken min er noe mangelfull. Et blikk på fiskevesten til instruktør Stig Vivelid Nilssen får meg til å lure på hva han bruker alt sammen til. Men det er andre deler av utstyret jeg savner først. Alle mann stiller i solbriller og caps. Jeg skjønner hvorfor når jeg står å plirer mot sola og prøver å få øye på den mikroskopiske flua i enden av den usynlige sena, der den driver i strømmen midt i elva.

fiskevest400.jpgForskriftsmessig utstyrt fluefisker

Vi kaster oppover i elva og lar fluene drive forbi oss. Dette er korte kast der vi bare har fortommen pluss litt av fluesnøret ute. Det morsomme er at det virker. Jeg får fisk både på nymfa og på tørrflua, men størrelsen er på linje med de største slukene mine.
Etter et par fisk flyter ikke tørrflua lenger, uansett om jeg blåser vannet ut av den alt jeg klarer. Da får jeg forklaringen på noe av julepynten i fiskevesten til Stig. Han tar frem en boks med krem som han smører på flua, og vips, den flyter igjen.

Senere på dagen flytter vi oss ned i et sakteflytende parti der vi skal fiske men tørrflue.
-Kunsten er å få flua til å flyte mest mulig naturlig uten at den striper fordi strømmen drar i snøret, forklarer Stig.
På dette partiet er det så stille at vi ser fisken vake. Jeg vader ut i elva til vannet står meg oppå magen, og kaster. Uansett hvor mye jeg prøver, når flua mi aldri frem til den vakende ørreten. Jeg kaster rett og slett for kort. Deprimerende kort egentlig. Det er en mager trøst at de som kaster langt nok heller ikke får napp. Jeg innser plutselig at det kommer til å ta mange timer med øvelse før jeg behersker fluekasting.

Dette innlegget ble publisert i Sportsfiske. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *