Fluesvermen øker

flueboks2.jpg
Jeg trodde klekking var noe kyllinger gjorde, men det viser seg at dette er et av de magiske ordene i fluefiske.

Det er tid for min første tur i elv. Jeg skal være med en gjeng fra Askøy som skal på kurs med Stig Vivelid Nilsen i Ekso i Eksingedalen. Nå skal det være fokus på fisking og fiskemetoder, men først skal vi lære mer om fluer. Stig bretter ut to digre brett med fluer og forklarer.
-Når vi fisker har vi ofte fokus på hvilke insekter som klekker i det området vi fisker, innleder Stig.
Klekking er altså noe også fluer holder på med. Her snakker vi ikke om husfluer, men om døgnfluer og vårfluer. Disse innsektene er ganske forskjellig fra vanlige fluer, men siden de også heter fluer, tilhører de sikkert same art i leksikonet. Det minner meg på at jeg må lese litt mer om disse fluene. Fluene, altså døgfluene og vårfluene, starter livet under vann, og på et eller annet tidspunkt stiger de til overflaten og folder ut vingene. Altså, de klekker. Da ligger ørreten klar til å snappe dem, enten mens de er i vannet, eller nå de ligger i overflaten og kaver med å lette.

-I morgen skal vi fiske på to ulike måter fortsetter Stig. -Vi skal først fiske i hurtigstrømmende partier med to fluer på fortommen. Er mannen gal? Her har jeg min fulle hyre med å holde orden på den ene flua, og så skal vi fiske med to!
Jeg får igjen litt av pusten når han beskriver metoden. Vi skal nesten bare slenge med fortommen på kort avstand, ikke ulikt markfiske jeg bedrev i min barndoms elv. Dette ligner på noe jeg kan klare.
-Etterpå skal vi fiske tradisjonelt med tørrflue i mer sakteflytende parti, fortsetter han, og går igjennom de ulike fluene på brettet foran seg.

torrflue_og_nymfe.jpg
Opplegget med to fluer er å ha en såkalt nymfe i enden, det er altså før fluen har klekket, og så ha en tørrflue lengre opp på fortommen. Tørrfluen fungerer både som en indikator når fisken tar nymfen, og vi kan selvfølgelig også få fisk på tørrfluen. (Dersom det er noen som vet hva fluene over heter så er jeg glad for tips)

Så er det tid for å velge fluer. Siden vi befinner oss i den lokale fiskebutikken så er hele tavla til salgs. Så vidt jeg skjønner av gjennomgangen er de fleste bra til noe, så her gjelder det å skaffe seg et assortert utvalg. Jeg stusser litt over at disse fluene er mer anonyme i fargene enn de som ligger i ferdige sett lenger inne i butikken.
-Ikke la deg lure av fargene, sier eksperten. ?Form og størrelse er det viktigste og disse fluene funker. Jeg stoler på ekspertisen og utruster meg med et sett fluer til kr. 23.- pr stk. Det aner meg at jeg kommer til å legge igjen en del penger i busker og kratt i den nærmeste fremtid.

Dette innlegget ble publisert i Sportsfiske. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *