La torskebarna leve

t07_carina.jpg
Det såkalte ?fang og slipp? fisket har aldri vært noe for meg. Likevel var utsetting av visse typer fisk noe av det første jeg lærte av min bestefar.

Avsender: Nils Arne Sæbø

Det såkalte ?fang og slipp? fisket har aldri vært noe for meg. Likevel var utsetting av visse typer fisk noe av det første jeg lærte av min bestefar.

Mitt barndoms fiskeparadis er Frænafjorden, en grunn fjord i Romsdalen. Her var det aldri mangel på fisk, ikke minst fordi fjorden var et oppvekstområde for mange fiskeslag, herunder torsk. Noe av det første jeg lærte av bestefar min var at liten torsk (vi kalte den «modd») skulle slippes ut for å vokse seg stor. Det var dårlig utnyttelse av ressursen å ta livet av en liten torsk som ville være mye større om et år eller to. Var torsken riktig heldig så rakk den å gyte et par ganger før vi fikk den på kroken igjen.

Yrkesfiskerne har minstemål på torsken de fisker, men hittil har fritidsfiskerne unngått dette. Nå er det på tide at også fritidsfiskerne tar sitt ansvar og at myndigheten innfører minstemål på torsk for alle. Noen har tatt til orde for 35 cm. i Oslofjorden, mens jeg har fisket på festivaler i Bergen der 50 cm. har vært minstemål. En torsk på 35 cm gir minimalt matutbytte og det burde ikke være noe problem å innføre dette som minstemål. Selv vil jeg ha den enda noen centimeter lengre før den havner i gryta mi.

Dette innlegget ble publisert i Sportsfiske. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til La torskebarna leve

 1. Knut-Sverre Horn sier:

  Helt enig med deg – men da må alle bli like flinke til å behandle fisken som de utskjelte fang-og-slipp-fiskerne!

  Fisken skal tas varsomt av kroken og slippes forsiktig ut.

  Selv på NRKs Ut i naturen har jeg sett folk rive småsei av kroken og overrekke den til barn som får «gleden» av å KASTE den ut igjen.

 2. Kristian V. Østbye sier:

  Hei!
  Er helt enig i at småtorsk bør settes ut igjen. Med dette mener jeg torsk opp til ca. 40. cm. I Oslofjorden(Son) sliter vi med for liten bestand av koketorsk, og det tar ofte flere timer før jeg får en på mer enn 1 kg. Det er imidlertid en ting som er viktg, det er at trykkforandringen i svømmeblæra ofte forårsaker vanskeligheter med svømmeferdighetene hos fisken, og den blir slukt levende av måker etter å ha blitt sluppet ut. Dette unngås ved at jeg lar den svømme en god stund i en bøtte, slik at den får utjevnet trykket og rettet seg opp, først da slippes den ut igjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *