Hva er den perfekte julegave?

Jul i FBIBruk og kast er ut. Miljø er in! Men hva skal man gi i julegave? Og hva skal man ikke gi?

Når til og med VG i år skriver at ”årets julegave skal være miljøbevisst og selvgjort”, så må det være noe i det. En gave som oppfordrer mottager til å gjøre noe selv, er hipt. Hvorfor ikke gi bort et malingsspann, rett og slett?

FBI var tidlig ute med forslag til alternative julegaver (denne artikkelen fra 2003 er blant de mest leste denne måneden) Se også denne videoen for tips om nytelse, opplevelse og tid: Julegavetips

Elektronikkbransjen er på en annen galei. De har kåret demringslampen til årets julegave, en lampe som simulerer soloppgang, og som i løpet av 30 minutter øker lyset gradvis helt til du vekkes av fuglekvitter eller bølgeskvulp.

Øystein Greni i bandet BigBang hadde et originalt tips i VG 23. desember i fjor: Last ned BigBang gratis, og gi heller pengene til Palestinakomiteen.

Vårt Land skriver om alternative, symbolske gaver som kan gis bort til veldedige organisasjoner.

Rettferdige varer er også mektig populært. Våre daglige gjøremål, som for eksempel å handle i butikken, kan ha en avgjørende betydning for livet til mennesker som lever på andre siden av jorda, skriver Fair Trade Max Havelaar

Alle vet at det egentlig er tanken som teller, Forbrukerinspektørene vil derfor ha dine tanker rundt hva som kan gis i julegave. What’s hot, and what’s not!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , . Bokmerk permalenken.

13 kommentarer til Hva er den perfekte julegave?

 1. Tov Evensen sier:

  Kjøp opplevelser som kan deles med andre! Hva er vel kosligere enn å fylle en termos med varm drikke og pølser, og ta med familien på World Cup på skøyter på Hamar 25. – 27. januar? Her får dere se verdens beste skøyteløpere i aksjon, og Hamar byr på feststemning!

 2. Fiskebolla sier:

  EN SKIKKELIG FEIT GRIS!

 3. U sier:

  Jula er kjempekoselig. OG jeg synes det er fint å både gi og få.

  Men denne jula har jeg helt fått aversjon mot gaver. På min side gir vi for rundt 150 per pers. Vi gir bare til famiie og noen få utvalgte venner. For min del betyr det 5 tantebarn i alderen 3-15, to søsken (begge skilt), mor og far = 9 gaver x 150= ca 1500 kr.

  Min familie feirer en tradisjonell jul med masse sølvtøy og når man blir konfirmert, ja da er man såkalt voksen og skal ikke få gave lenger (i alle fall ikke av tanter og slikt). DET synes jeg er en skikkelig tris regel. Hva er det den stakkars 15-åringen har gjort, som gjør at han eller hun ikke lenger skal få julegaver? DET er kjipt det…

  På min manns side gir man til de man er sammen med på julaften. De kjøper betydelig dyrere gaver, kanskje 1000 per pers. I år er det meg, min mann (begge i tredveårene, uten barn (såkalte DINKYs = Dobble Income No Kids Yet)) + to svigerforeldre. For min del betyr det en gave: til min mann= 1000 kroner.

  Men poenget: Hva er den beste julegave:
  Vi hører om kyllinger og geiter, og det er supert,
  så har vi handelsstanden som gir oss de perfekte «settene» til rundt 200 300 kroner…
  Så har vi andre med hjemmelagde overrakselser: En middag med meg…. Klippekort på kjærestemassasje og slik, supert det også.
  Deretter er det alle de som bruker hele året på å jakte ned den perfekte julegave til alle de skal gi gave til.
  Man har de hjemmelagde gavene, de som er fulle av sjel og ripsgele.
  Opplevelser og konserter og billetter…ja, takk, men det forutsetter at det ikke dukker opp noe ufortsett og med tidsklemma.

  Jeg lurer på om den perfekte julegave er det foreldrene ønsket seg da vi var små: Man må være snill til jul. Jeg tror den perfekte julegave handler om erkjennelse om at vi har det bra, og forsoning med de tingene vi finner vanskelig i livet. Kan ikke kjøpes på Rema 1000. (banalt dette) Beklager.

 4. Stig Solberg sier:

  Her finner du lommeboken Jimi som er en resirkulert mini plastlommebok. Den perfekte lommeboken for alle som hater lommeboker og elsker jordkloden.

 5. Per Kjellsen sier:

  treplanting og la juletreet vera i skogen, er miljøvenlege julegåver til naturen. (plantinga skjer truleg på etterskot) Ein kan òg settje i stand ein gammal sykkel, som kan erstatte bilkøyringa til jobb. Då har du eit framkomstmiddel og eit klenodium med ballongdekk bak og framme. Kven sett vel ikkje pris på ein skikkeleg svittun sykkel.

 6. Kine sier:

  Framtiden i våre hender har gratis grønne gavekort som kan bestilles eller printes ut. Her kan du f. eks gi bort: henting i barnehagen til travle småbarnsforeldre, datakurs til mormor, svømmeopplæring til lillebror og mye mer.

  Les mer på: http://www.framtiden.no

  Ønsker alle en fin førjulstid der tid med familie og venner står i sentrum.

 7. astri sier:

  Et medlemsskap i Den Norske Turistforeningen – det ønsker jeg meg.

 8. Artur Berg sier:

  http://www.shipoffools.com/kitschmas/13_nativity_set.html

  Sjekk denne – meget bra gave til Israelvenner!

 9. Julia Dahr sier:

  Etisk julegavehandleliste
  · Rettferdig silkeputetrekk –
  · Rettferdig lommebok –
  · Rettferdig sjokolade –
  · Rettferdige jenteboksere –
  · Brukt hjulvisp –
  · Økologisk saft (som hjemmelaget)
  · Evt. Rettferdige julekort
  · Rettferdig vin –
  · Titte etter brukt regnbukse

  Ellers er det jo alltids de gavene til de personene som man føler har alt mulig fra før. Det er jo ikke om å gjøre å bare kjøpe for å kjøpe, men å faktisk kjøpe noe man tror mottaker trenger og kan bli glad for. Men til disse er det snakk om kjøp som ikke er nødvendigvis er fra en fysisk butikk.

  Til de som har alt:
  · Kjøp av lodd fra Fremtiden i våre hender. Super gave til kusiner og fettere som er et sted mellom 5-12 år og ofte har alle lekene de kan drømme om allerede. (Kjøpes via giro.)
  · Et års fadderskap til et barn i f.eks. SOS-barnebyer til lillebror, lillesøster, mamma og pappa.
  · Julekort (og gavepapir) fra Reddbarna hvor det man betaler går som bistandsbidrag.
  ·
  · Har en politisk aktiv tante og onkel. Vil kjøpe et oliventre fra Norges KFUK-KFUM sine nettsider. Oliventreet blir plantet i Palestina og er en hjelp til palestinske bønder.

 10. Per Persson sier:

  Julegavetips:
  1. Rettferdige og økologiske gaver med mening: http://www.friendsfairtrade.no
  2. En murstein til et senter for gatebarn i Kambodsja: http://www.friends-international.org/brickOnline.html

 11. MIE sier:

  Sjekk http://www.stao.no! La ditt barn gi f.eks. en ku eller en skoleuniform til (på vegne av) sine besteforeldre.
  Denne stiftelsen jobber for AIDS-rammede i Mafubira i Uganda, drives av 7 studenter (bl.a. vår eldste sønn). Alle innsamlede midler går direkte til formålet, da studentene selv spanderer administrasjonskostnader og den årlige reisen i påska for å kjøpe inn og overlevere gavene…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *