Hjelp – jeg skal kjøpe meg tv!

lars_kn.jpgJeg skal kjøpe meg ny tv – men hvilken skal jeg velge?

For fire år siden kjøpte jeg meg en ny tv. Med en 28 tommer stor tv med det nye bredformatet trodde jeg at jeg var godt skodd for fremtidens tv. At dette var en klumpetede bilderørs-tv, tenkte jeg ikke på. Selv i 2003 var et nytt tv-apparat det samme som en ny bilderørs-tv. Av 400 000 solgte tv-er i 2003 var det bare 14 000 solgte flatskjermer.

Nå har dette endret seg dramatisk. I år regner man at det selges over 500 000 flatskjermer mot bare 10 000 tv-er med bilderør. I butikkene ser man ikke lenger de såkallte CRT-tv-ene.

I stedet står man overfor en jungel av stadig større og flatere flatskjermer, men hvem skal man velge?

Der står jeg nå. Hver gang jeg er innom en elektrobutikk blir jeg stående foran tv-apparatene, prøver å måle dem mot hverandre, sjekke spesifikasjoner, se på design, farger, bevegelser, kontraster og oppløsning.

Og prisene de varierer enormt. En 42 tommers flatskjerm kan nå variere i pris fra 7000 kroner til 50 000 kroner. Etter noen minutter foran flatskjermveggene, paralysert av alle bildene og valgene jeg står overfor, går jeg alltid videre, litt mindre klok.

Kan du hjelpe meg?

Du som ikke bare skal selge en tv. Tv-bransjen har jo blitt verdensmester i å selge folk produkter som er dyrere enn det de trenger. Og folk er dumme nok til å tro at lykken er å få et apparat med en eller annen fin spesifikasjon trykket på flatskjermen sin.

Her gjelder det å holde tunga rett i munnen og finne ut hvilke behov man faktisk har.

Jeg trenger ikke en ny tv fordi jeg må ha en HD-klart tv. Ettersom tv-sendinger i HD blir standard først nærmere 2015, så er ikke det godt nok for meg. Min bruk av tven er som de fleste til å se på tv og til å se på dvd, ikke noe HD-bruk med andre ord, ennå.

Hovedgrunnen til at jeg likevel kunne tenke meg ny tv er derfor som mange andre, at det hadde vært fint med en større og flatere tv.

Spørsmålet er da om jeg skal velge LCD eller plasma. Filmelskerne sier plasma er best, på sortnivå og fargegjengivelse. Det høres fornuftig ut. Jeg holder en knapp på plasma, men foran tv-ene i butikkene blir jeg likevel i tvil. Det er ikke alltid like lett å se på bildene hvor store kvalitetsforskjellene er, til tross for stor forskjell i pris.

Det enkleste er å ikke tenke på bildene som flimrer, men konsentrere seg om designen på flatskjermen. Det er noe håndfast å se etter, enten liker jeg ramma rundt skjermen eller så liker jeg det ikke. Så gjelder det å håpe at det med den designen jeg valgte fulgte en OK skjerm.

Kanskje er det det tv-selgerne burde sagt også, det viktigste når du kjøper en ny tv er ikke hvordan tv-bildene ser ut, men om du synes skjermen henger fint på veggen.

For dersom bildekvaliteten hadde vært viktigst for oss, så kunne vi jo nesten like godt klare oss med en bilderørs-tv noen år til.

For å kunne bytte min bilderørs-tv med en ny flatskjerm og det med god samvittighet, så trenger jeg din hjelp.

HAR DU NOEN RÅD OM HVA JEG BØR GJØRE?

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

17 kommentarer til Hjelp – jeg skal kjøpe meg tv!

 1. Sørensen sier:

  Jeg er ingen ekspert, men jeg villle nok valgt en 32″ eller 37″ LCD-skjerm av den ikke aller billigste sorten. Plasma er slik jegh ar forstått det generelt mye tyngre i vekt og mindre allsidig, for eksempel i forhold til data/tv-spill. Det gjør den lettere å flytte når du skal ommøblere etc. Når det gjelder svartnivå er det jo bare å sjekke ut forskjellige tester og se dem opp i forholdt til pris. Mye kan sikkert fikses på med innstillinger også, selv om det krever litt tid å sette seg inn i. For en som ser på film «av og til» er det neppe så viktig.

 2. Storm sier:

  Jeg stod med samme dilemma selv for to år siden, da jeg skulle kjøpe min første tv, og den skulle være flatskjerm. Jeg endte med en Samsung, mye på grunn av utseende, og jeg er utrolig fornøyd. De har ofte veldig fint design på tv’ene sine, det er god kvalitet, og bildet er kjempe klart. Familien har også akkurat kjøpt en samsung, og er veldig fornøyde de også. Design teller, så bruk litt tid på å se rundt, sjekk også nettet, det er ikke alltid forhandlerene har alt på lager, og det hender de sier noe ikke finnes selv om det faktisk gjør det.

  Lykke til!

 3. Magnus sier:

  Jeg sier bare en ting: TATUNG 32″ LCD-TV. Den har lækkert design og er grisebillig. 🙂

 4. Ole sier:

  Hvis det er hjemmets eneste:
  42″ på veggen i ca 70 cm høyde fra gulvet.
  Full HD hvis du har råd. Det *er* en (etter hvert irriterende) forskjel!

  Ekstra-TV: 37″ «vanlig HD Redy»
  LCD eller plastma: Hip som hap

  Uansett: Velg så høy kontrast, og så sort sort du klarer, ellers vil du bli skuffet over blasse bilder i dagslys!

 5. Jakob sier:

  Behold TV’en du allerede har! Du kan ikke – med god samvittighet – bytte ut en velfungerende TV som er 4 år gammel bare fordi du har lyst til en ny.

 6. Svein sier:

  Det står ikke noe i teksten her om årsaken til at du skal bytte tv. Er det bare fordi naboen har fått seg stor flatskjerm og alle sier at du må ha en slik for å være kul? Her i landet produserer vi nå enorme mengder unødvendig el-avfall, bare for å overgå naboen! Veldig bra billedrørs-apparatet i helt topp stand blir kastet på dynga fordi det ikke er moteriktig.

  Det er spesielt to ting som «glemmes» av folk som bytter til flatskjerm:

  1. Strømforbruk – en stor flatskjerm bruker mye mer strøm enn en middels stor billedrørs-tv. I disse klimakrise-tidene er det latterlig at vi går over til forbrukerelektronikk som bruker mer og mer energi. En typisk flat-tv i noen og 30-tommer bruker 300 watt, mens en billedrørstv på 28 tommer bruker rett over 100 watt! I tillegg skal vi nå over på digitale mottakere som også har et høyere strømforbruk. (På samme måte som dab-radio vs fm-radio)

  2. Billedkvalitet – skal du se vanlige tv-sendinger er en billedrørstv i de aller fleste tilfeller overlegen i billedkvalitet vs en flatskjerm. Argumentet til FBI denne gangen er at hd-sendinger er langt frem i tid.

  Den eneste gangen en flatskjerm gir bedre bilde enn en normalt god billedrørstv, er nettopp når den får et helt perfekt høyoppløst bilde. Et kraftig komprimert signal fra digital parabolsending (f.eks TvNorge eller en håndballkamp på TV2) overlever faktisk mye bedre på en billedrørs-tv enn en flatskjerm.

  Ta gjerne en «blindtest» med en vanlig 50hz tv, en 100hz fancy billedrørs-tv, en lcd-skjerm og en plamsaskjerm. Alle i ca samme størrelse. Sett de opp ved siden av hverandre, og la folk på gi poeng etter hvilket bilde de synes er best. Sett et forheng foran alle, slik at du ikke ser dybden på apparatet, kun selve skjermen. Jeg tror mange hadde blitt overrasket.

  Har du ikke siste generasjon spillkonsoll, parabol med hd-kanaler til flere hundre kroner måneden eller ser piratkopiert hd-film fra internett (eventuelt er en av ekstremt få med hd-dvd), er det kun EN grunn til å bytte til flatskjerm – at den er flat.

  Hvis livet ditt blir mye bedre av å spare ca 50x60cm gulvplass i en krok, og det er verdt 10000kr + er det bare å bytte. Har du bare lyst på ny flatskjerm fordi naboen har det, tenk deg om en gang til, og bruk pengene på noe nyttig i stedet.

  Er du opptatt av størrelse – kjøp en prosjektor til fotballkvelden med gutta eller filmkvelden med med dama, og bruk din vanlige billedrørs-TV til daglig tv-titting. Den holder lenge til den bruken ennå.

 7. Stein sier:

  Helt enig med jakob. La det være, bruk heller pengene på noe som forurenser mindre, eksempelvis et par restaurantbesøk eller 100 kinobesøk.

 8. Rune sier:

  Analyser bruk, behov og størrelse. 37″ blir den nye folkestørrelsen! apparatet bør ha innganger for PC/VGA (1) samt HDMI (2) og Scart kontaktet. Invester i skikkelige kabler samt en kalibrerings CD for tv apparatet. Ville ungått tv med innebygget mottaker for bakkenett ; en CAM koster gjerne rundt 1000 Kr.! Spør betjeningen i butikken hvilke kilde de bruker på apparatet ! Til slutt ta med egne øyne og ører, det er de som bestemmer : lykke til

 9. Trygve sier:

  Det dummeste i tv verden siste årene er at butikker over store deler av verden har solgt «HD Ready» skjermer med vanvittig lav oppløsning. Jeg har til nå bare sett et par tv’er( lcd ) til salgs i Norge og Internationalt med 1080i standard direkte oppløsning ( 1920 x 1080 punkter ). I USA har forbruksmydighetene anlagt rettsak mot el bransjen for dette utrolige svik mot publikum. Det har allered vært behov for dette formatet her hjemme og en stund over satelitt, selv om det varer litt før norske kanaler sender slik. Men å kjøpe noe tv under denne format er å lure seg selv og gi enda mer penger til en forbruker fientlig bransje.

 10. Hege sier:

  I denne reportasjen (fra NRK!) får du mange godt tips, Lars!
  http://www1.nrk.no/nett-tv/nyheter/spill/verdi/15637

 11. Erik sier:

  Noen tips:
  1) Den TV’n du kjøper i dag er snart avlegs. Ikke kjøp for dyr hvis ikke det er viktig å ha det aller mest moderne.
  2) Tenk på filmer du har sett. Hvor mye husker du av mediet du så den på? Stor kinosal, liten kinosal, dårlig tv? Ikke så lett å huske det? Hvis du ikke irriterer deg over dårlig kvalitet, så er pent utsende på kassa godt nok argument.
  3) Ikke heng TV’n for høyt! Sett den heller på et bord. 70 cm. er for høyt synes jeg – sett deg i sofaen og finn ut hvordan det er best å sitte og se.
  4) Størrelsen på TV’n bør tilpasses avstanden du sitter på. «Folke-TV’n» kan dermed både være for liten og for stor!
  5) Skal du bruke TV’n også til PC eller til å se bilder på, er LCD bedre. Det skal visst også gjelde TV-spill, men der er forskjellen mye mindre.

 12. Joachim sier:

  Jeg er faktisk ekspert på feltet, eller egentlig er jeg nok Elkjøp.

  For guds skyld ikke kom trekkende med dette fjaset om at man ikke skal velge plasma. Plasma knuser LCD i blindtest etter blindtest. De har et fargespekter, sortnivå og en responstid som ingen LCD er i nærheten.

  Gode plasmaer i dag er Samsungs q96hdx, de nye fra Panasonic og ikke minst G8-Tv-ene fra Pioneer

 13. Roy Steve Øyre sier:

  Først må du finne ut kor stor tv du vil ha.
  Sitter du f.eks. ca 4m ifra tv`n, går det greit med 42″
  Ser du på tv sendingene og film via dvd, vil eg nok sei at plasma er best.

  Eg vil anbefalle tv ifra kjente produsenter, som f.eks. Pioneer, Panasonic osv.

  Tv`n blir jo eit møbel, so du må like utseendet på den.
  (eller kona må like den 🙂 )
  Det er greit at det er pc-inngang og minst 2 HDMI innganger.
  HDMI er den nye Scart kontakten, og gir bedre bilde og lyd enn Scart

  Det er ikkje nødvendigt å kjøpa full HD, eit HD-ready tv holder fint til vanlig bruk

 14. Øystein sier:

  Kjøp en 2 år gammel billedrør, sony eller thompson er bra.

  Disse kryr det av på nettet. 28 tommer for 1000 kroner som er god nok i mange år enda.

 15. tom sier:

  «SVT satsar på hd-tv
  I SVT HD sänds nu program i hd-kvalitet varje dag och utbudet ökar successivt. Med början 15 oktober 2007 kompletteras hd-tv-sändningarna med program från SVT 24 som uppkonverteras och sänds varje dag mellan 18.00 och 24.00 när det inte finns tablålagda program i hd-kvalitet. Vilka program som som är äkta hd framgår av tablåtexterna.»

  så langt unna var HD-tv..helt borti Sverige altså….og vi som har kabel kan allerede kose oss med flere timer HD..i tillegg til Discovery, Voom, og et par kanaler fra Canal digital…med film og fotball og greier..men for de som fremdeles tror at NRK er den eneste tv-kanalen her til lands..ja de må jo vente litt, selv om NRK også gjør en del av sine opptak i HD, så holder de det litt sånn hemmelig….ha en høyoppløselig og fin dag….:-)

 16. Idar sier:

  Sei til deg sjølv og kjæresten din at å redusere forbruket og dermed bidra til ei betre verd krever slike små offer som å behalde nokre få år gamal teknologi i nokre år til. Tapetet i stua krev ikkje ny plastramme rundt tv`en. Dessutan er ikke HD-klar tv noko kvalitetsstempel lengre. Det som gjeld er full HD. Og det kjem sikkert ikkje før 2015 det heller. Om Europa følger Japan. Rør-tv`ar er varme og mjuke i bildet. Og du har råd til sydenferie i tillegg (med miljøkvote).

 17. Rullings sier:

  Jeg tror jeg ville kjøpt en flatskjerm-TV. Jeg har hørt at de er kommet for å bli…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *