Farvel til parabolen?

parabol.jpg
Vinner den gode gamle tv-antenna over parabolen, spør forbrukerinspektør Lars i ukens blogg. Hva velger du?

Det er nok mange naboer rundt om i Norge som nå godter seg. Tenk, da var det ikke noen vits i å kjøpe parabol likevel. Det var det jeg visste. Denne stygge tallerkenen som så mange har hengt på hus- og hytteveggen. 20 år etter at man begynte å snakke om parabolbarn i Norge, skal tv-antenna slå tilbake. Med det fremtidsrettede navnet Riks-TV skal Norge samles til ett digitalt bakkenettrike.

Med hvilke argumenter skal så Riks-TV vinne krigen mot parabolselskapene.
For det er jo ikke gitt at de som nå bare har antenne vil kjøpe Riks-TVs boks. De kan faktisk komme til å skaffe seg en parabol i stedet. Boks eller parabol, boks eller parabol?

Parabolen er styggere, i hvert fall større enn antenna. Det kan vi vel være enige om. For noen er det kanskje ikke så farlig, men estetikken blir jo viktigere og viktigere også for trauste nordmenn, så vi skal ikke se bort i fra at noen kjører antenne for å slippe å henge opp 80-tallets symbol på at verden ble mindre opp på husveggen.

Parabol er dyrere. Vel, det kommer nok litt an på. Hvis du allerede har en parabol, og ergo også en digitalboks til den, så er det ikke sikkert du sparer all verden på å kjøpe ny tv-antenne og ny digitalboks. Har du ikke parabol fra før av, så blir det nok litt billigere å kjøpe Riks-TV sin pakke, men det kan jo endre seg etter hvert som krigen om digital-tv-kundene blir hardere. I følge Dine Penger kommer Riks-tv bedre ut på totalkostnaden

Hva med parabolselskapenes argumenter. Parabolen kan ta inn flere kanaler. Potensielt sett ja, det er riktig. Er du avhengig av all verdens kanaler, så er parabol tingen for deg. Men hvis du ser litt nærmere på pakkene er det ikke sikkert det stemmer like godt. Riks-TV kan tilby både Viasats TV3, Viasat 4 og SportN samt TV2 og TV Norges kanaler. Det er det verre å få til med Canal Digital og Viasat sine pakker i dag. Men der er det ikke teknologien som stopper parabolselskapene, men deres trang til å gjøre enkelte kanaler eksklusive.

Parabolen kan ta inn HD-TV. Her ligger et viktig argument for parabolselskapene, i hvert fall inntil det digitale bakkenettet er bedre bygd ut. For alle de hundre tusenvis av nordmenn som ønsker å ta i bruk sin nye HD-TV, så er faktisk mulighetene for det mye bedre over satellitt.

Forvirret? Ja og det er bra. For det betyr at det kan bli en reell konkurranse mellom parabolselskapene og Riks-TV der det er hver enkelts ønske om innhold og pris som er avgjørende for hva som er det beste valget. For min del vet jeg at den av de som først kan gi meg svensk TV får min støtte, i dag kan ingen av dem det, av en eller annen grunn?

For alle som ikke har kabel-tv må i løpet av det neste året ta stilling til hvilken side de skal ta i digital-tv-krigen. Digitalt bakkenett eller parabol?

Hva velger du?

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Farvel til parabolen?

 1. P,A,Johnsen sier:

  Jeg har kabel-tv fra GET.Trenger jeg da en digital boks foran tv’en?

 2. Asle P Johansen sier:

  Tilbake til «steinalderen»?
  I hvert fall da det gjelder tekst-tv i det nye bakkenettet!

  Med flatskjerm med 1000 siders minne for tekst-tv var min
  frustrasjon stor da jeg fikk «ikke tilgjengelig» da jeg hadde
  koplet opp dekoder fra Riks-TV.

  Dekoderen (Grundig) virker som om den har null minne for
  tekst-tv, d.v.s. vi er tilbake på 70-tallet teknisk sett.

  En annen frustrasjon er lyden.

  Den er ganske ofte forsinket i forhold til bildet. Det er
  riktignok en justeringsmulighet innebygget i dekoderen,
  men der bare mulig å forsinke lyden ytterligere….

  Bildet derimot, er supert!

  AsleP

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *