Sandnes er Norges Klondyke

Vi dro til Sandnes for å møte folk som har gjort seg fete på olja. Er det sant at annenhver bil som ruller i Langgadå er en Porsche, og at jærbuen har mistet fotfestet?

Sandnes er Norge satt på spissen. Det skal god rygg til for å takle gode tider, og i Sandnes er spinaltrykket kraftigere enn noe annet sted i Norge. Byen vokser fortest i landet. Gjennomsnittsinntekten per husstand er høyest i Norge. Problemene de strir med er stort sett av luksusvarianten. Til og med det tidligere så belastede ”Ruten” er blitt kaffebar-Mekka og gjenstand for arkitektkonkurranse.

Stanley Wirak må være Norges heldigste mann. Jeg tenker ikke utelukkende på det velklingende navnet. Men han har rikelig med arealer å ta av, og utbyggerne vet ikke sin arme råd: Det går ikke fort nok. Alle vil bo i Sandnes. Sandnes har fremtiden for seg. Sandnes skal gå forbi Stavanger. Sandnes er Norges Klondyke. (Selv om kommunekassa er nokså slunken.)

Det skulle være en grei sak å dra til Sandnes og finne grelle uttrykk for en galopperende velstandsøkning. På kveldstid skulle lyden av champagnekorker som spretter blande seg med bylarmen. Men, nei. Sandnes var en ganske sovende by. Ja visst, var det overveldende å ta en tur i områdene rudt byen for å se på utbyggingen, men selve byen var seg selv lik. Eller?

Noen elleville innslag fant vi. Som Porschen i Langgadå med henger med gruslass. I Sandnes bruker de Porsche som traktor. For godt til å være sant.
Men det slår aldri feil: Folk vil inn i aftenrøden nekte for at de har mistet fotfestet. Milliardærer er som vanlig enkle gutter fra landet. Folk i Sandnes sa det samme. Det er i Stavanger de er høye på pæra.
Men vi fikk historien om kaffebargründernes kamp på det trange boligmarkedet. Og Thomas Dybdahl ble med i vår Volvo Amazon fra 1966 for å spille en splitter ny sang.

Men hovedspørsmålet er foreløpig ikke fullt ut besvart, og jeg trenger din hjelp.

Hvordan har Sandnes forandret seg?
Har folk tatt skade på sin sjel av rikdommen?

Dette innlegget ble publisert i Sesong 3 og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Sandnes er Norges Klondyke

 1. Hilde sier:

  Vokste opp i Sandnes på 70 og 80 tallet flytta til østlandet og bodde der i 20 år før jeg flytta tilbake til Sandnes for to år siden.
  Det har skjedd mye i byen på de årene. Fra 45000 innbyggere til 70000. Oljeinntekter i ned og oppturer og med skyhøye boligpriser. De fleste har noermale jobber, mange av dem har ikke råd til å kjøpe seg bolig i kommunen lenger og er tvunget til å flytte ut av kommunen. på disse 20 årene har vi fått ett havneområde som begynner å bli beboelig, ett flott kulturhus. Vi har festivaler om sommeren og vi er stolte av å si at vi er fra Sandnes. Kon du ut av fylket for 20 år siden visste ikke folk hvor sandnes var. Du måtte si du kom fra Stavanger. Det er ingen fra Drammen som sier at de er fra Oslo! Sentrumsområdet er i utvikling. Du ser forkjell på butikkene i Sandnes kontra Stavanger. De er mer personlige og ikke så preget av penger selv om merkeklær og design står høyt her også Du får personlig service. Sandnes har mange flotte bydeler som har sitt eget særpreg og vi har fått en ordfører som tør å satse, selv om måten han ble valgt på ved siste valg kanskje ikke var helt riktig? Skolene holder høyt nivå og er opptatt av kunnskap og kvalitet. Det er godt å bo i Sandnes.

 2. Synd å si det.., men fra å være lillebror til Stavanger hvor alt gikk I et fredeligere tempo, har nok ikke Sandnes taklet overgangen til å bli mer internasjonal og større I et så hurtig tempo! Det bygges ut boligfelt I alle retninger.., men kommunen greier ikke å håndtere tjenestene som følger I kjølvannet av av den store innflyttingen og utbyggingen. Infratsrukturen er helt tragisk. Mange skoler er sprengt og er I en elendig forfatning. Helsestasjoner er lagt ned I fleng siste årene, og familier som har barn med spesielle utfordringer og behov ser seg nødt til å flytte fra kommunen pga dårlig eller ingen hjelp og oppfølging!! PPT tjensten I Sandnes er vel kjent rundt om I andre kommuner for sin manglende tilstedeværelse og liten eller ingen oppfølging av dem som måtte bli henvist dit…. Så Sandnes sliter med STORE voksesmerter, og må nok ta noen store grep for å kunne bli en storby det er godt å bo i..!!

 3. Espen sier:

  Hei,

  Hvilken låt var det Thomas Dybdahl spilte…?

 4. Ingunn Storetvedt Eriksen sier:

  Takk for nok et godt program.
  Dersom du skulle lengte tilbake. Eller ikke i det hele tatt, slik som jeg: http://www.youtube.com/watch?v=KAwXXpjMMkQ .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *