Hvorfor så skigale?

Hva er det med nordmenn og ski? Hvorfor sammenfaller vår mentale tilstand i forbløffende høy grad med skistjernenes resultater i langrennssporet?

Birken er over. Verdenscupen sammenlagt er avgjort. På TV-bildene så supervinner Marit Bjørgen mer sliten ut enn glad. Er det så rart? I nok en sesong har hun båret nasjonens forventninger på ryggen.

Vi ville lage et TV-program som reflekterer over langrennssportens betydning for oss nordmenn, og hvordan sporten har endret seg. Hva handler det egentlig om? Et gnistrende bål i skogen, naturopplevelsen, eller om å være best?

Her kan du se kveldens sending allerede nå:

De legendariske tv-bildene fra ski-VM på hjemmebane i 1966. Det fikserte bildet fra et skogholt som bare står og står mens vi venter på Gjermund Eggens passering. Stafetten. Kom han tidsnok til å skape sensasjon? Det første stafettgullet på en mannsalder. Ja, han kom tidsnok og ble sin tids Petter Northug.

Gutta kom fra beskjedne kår og hadde gjort tjeneste som tømmerhoggere. Dette var før den profesjonelle idrettens tid. Var de heldige fikk de med seg et kjøleskap i premie fra Sverige.

Skilegende Vegard Ulvang, som er gjest i kveldens program, har bitt seg merke i at stadig flere hobbymosjonister kjøper seg eksperthjelp for å vinne noen sekunder i sporet. Mange ringer han for å få tips. 

Hva tenker du om skisportens rolle i dag? Er langrennssporten den mest folkelige av alle, som forbinder menigmann med konge, eller er den i ferd med å bli et overklassefenomen med grenseløs utstyrsfokus?

Fyr løs!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Hvorfor så skigale?

  1. Håvard Kvarving sier:

    Selv er jeg ikke overmåte interessert i å sitte, stå, heie på idrettsutøvere som gjør noe for at jeg skal blir begeistret. Jeg liker å bevege og trene litt sjøl, da gjerne på ski. Langrenn er definitivt blitt mer et overklassefenomen, og det er synd. Men, og det er et stort men; Med Hans Olav Brenner har NRK sikret seg en programskaper som er helt genial i intervjusammenheng. Han gir intervjuobjektet rom og tid til å prate sjøl. Så tilfeldigvis deler av et program med Harald Eia som programleder. Her ser man absolutt det stikk motsatte. Han tar det meste av rommet selv. I alle fall: Brenner har en smart måte å få intervjuobjektene til å prate, selv om de i utgangspunktet ikke har tenkt å prate så mye. Genialt!

  2. Viktor Nøst sier:

    Disse programmene er en bragd. Og de aller beste av dem er når Brenner intervjuer ukjente mennesker. Enten det er ildsjeler elleroriginaler. Folk som mao. ikke har småpratet med Skavlan. Jeg synes blant annet at i skiprogrammet var stjernefaktoren noe høy. Horten-programmet var topp. Så mange flotte mennesker! Det siste programmet i sesong én var det svakeste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *