Horten rocker!

Har du noen gang vært i Horten? Norges fattigste by. Del din historie med oss!

Hans Olav Brenner er tilbake med sin Volvo Amazon fra 1966. I kveldens episode ser han på hva som skjer i Norges fattigste by, Horten.

Jeg tror det var prosjektlederen vår Chris som sa det først. Hva om vi bare drar til Horten? Blir der i 48 timer. Ser hva som skjer. I Norges fattigste kommune. Satt under administrasjon. Frarøvet industri og togforbindelse. Byen alle reiser forbi når de skal av eller på Moss-Horten-ferga.

Hva om vi rett og slett bare tar til høyre i rundkjøringa etter at vi har kjørt av ferga, inn mot sentrum, der fire av fem biler tar til venstre mot E18? Hovedstadens nære men ganske så ukjente periferi. Satt under lupen. Av en vennligsinnet forsker i en californiahvit Volvo Amazon fra 1966.

Er jeg arrogant nå? Ignorant? Horten har da ligget der hele tiden. Folk med en viss dannelse kjenner da Horten. Jada, jada, jada. Men for et kjedelig program. Jeg stiller min uvitenhet til skue, og lar det stå til. Hallo Horten! Er det noen hjemme?

Jeg er en av alle de som i alle år bare har kjørt forbi Horten. Hvis kunnskap om byen begrenser seg til å kunne nevne navnet på et par bysbarn. Rolv Wesenlund og Grethe Kausland. Ja, og så visste jeg at byen er kjent for sitt fotomuseum. I sin tid grunnlagt av Leif Preus.

Men det var det. En arbeiderklasseby som har havnet litt i skyggen av Sandefjord og Tønsberg. Som står ribbet tilbake, og nå står sistemann og lurer på om han skal slukke lyset.

Hvor mye skal jeg avsløre? Var byen like grå som vi fryktet? Serverer vi et fargeløst program fra en antatt fargeløs by? Traff vi på noen av de mest strålende skikkelsene i Brenner-programmets korte historie?

Ja, Horten rocker! I can’t keep a secret!

”Brenner  – Historier fra vårt land” er tilbake i kveld kl 20.15 på NRK1. Tune in. Drit i kjendis-Robinson. Du orker ikke flere glamourmodeller på tur nå. Selv om de bader i stamp. Bli med til Horten.

Fortell oss hva som hendte den gangen du var på besøk i Horten! Eller fortell oss historien fra innsida, siden du kanskje slumper til å ha tilbrakt intet mindre enn hele ditt liv i denne byen!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

17 kommentarer til Horten rocker!

  1. Svein Brønstad sier:

    Hei.Ja jeg har vært i Horten, «Og takk for det».Min Svigermor var fra Horten,så det var nok derfor jeg ble kjent med byen.Men du verden for en koselig by.Altid sol og bading på Vollane,deilig og passelig stor,her kan mann slappe av og nyte freden og roen.Folket er vennlige og hjelpsomme.Flotte grøntannlegg å nyte en fin sommerdag.Ikke så mange store hus,men heller tratt vare på det pitoreske.Jeg finner mye av interesse i denne byen,korte avstander til det meste,så en slipper å kjøre bil.Men en by for travle ungdommer er det nok ikke,men heler en by for godt voksne som vil ha fred fra det surrende livet i en større by.Jeg vil anbefale Horten for mine venner.

  2. Per Bjørn sier:

    Herlig program om Horten! Oppvokst ved Tønsberg, har jeg alltid bare reist gjennom denne rare, lille byen. Men programmet fikk så fint fram det vi opplever i andre byer vi tar oss tid til å stoppe opp i: Her er det liv, og hyggelige mennesker som har noe interessant å si! Programlederen er også så flink til å la folk få snakke, og ikke bare mase om å vist fram seg selv. Spent på fortsettelsen!

  3. Ole K sier:

    Vi fester i hue i Horten!

  4. Viggo Heimgard,Sigerfjordveien 303 8400 Sortland sier:

    Hyggelig å få se Kroa igjen. Vi var mye påKro da jeg avtjente verneplikten i 1958-59.
    Alltid godt mottatt hos Kro verten- Og så frekventerte vi Chris Bakeri de hadde alltid nydelige Wienerstenger som vi koste oss ombord i helgene når de andre gutta hadde fri for å reise hjem til Østfold og nærheten av Horten. Et annet godt minne var på Dusteklubben ned kejlleren på Baggerød Hotell. Vi var fire gaster som holdt lag og var alltid velkommen der

  5. Fantastisk følelsesmessig program om Horten! Bravo! Horten er en unik og spesiell småby….med en pønk festival som folkets festival, en disco for småbarn, utrolig mange musiker, karakterer, humør, en techno klubb, masse kunst, en ordentlig fantastisk foto museum, en fruktdugnad og er ikke minst en paradis om sommeren! 🙂

  6. Øyvind sier:

    Horten har sjel og identitet, helt annerledes enn de andre Vestfold-byene. Synd at geografien har spilt Horten et puss. De kommer for alltid til å forbli i glemselen. Horten er så usentralt at de ikke en gang våget å bygge høyskolen i byen. Den havnet ute på et jorde halvveis til Tønsberg.

    Om det noen sinne skal lages en oppfølger til programmet har jeg stalltips til innslag: Vårgolfen i hagen til svigerfar. Vårens desidert vakreste eventyr.

  7. Hans Olav Brenner sier:

    Så hyggelig at dere likte programmet! Må si at dette er et av de mest fornøyelige programmene jeg ar vært med på å lage.

  8. Harald Lundstein sier:

    Jeg tilbrakte store deler av min barndom i Horten(sommerferie hos min mormor)og har bare gode minner fra denne byen. En flott sommerby med mye varme og hyggelige mennesker. Dessuten er Marienmuseet(ligger vegg i vegg med fotomuseet)virkelig verdt et besøk. Et av de flotteste museene jeg har vært på. Herlige badedager på Vollane sitter også godt i minnet.

  9. eric stieler sier:

    Horten er bedst.

  10. T Andersen sier:

    I Horten bor det «ekte» mennesker, som det går ann å være seg selv med! Brenner: Forøvrig er Horten en av landets største skipsfartsbyer, sett i historisk perspektiv. Jeg trives veldig godt på besøk hos mine venner i Horten. Flere må svinge til høyre 🙂

  11. Jeg bor i Horten, men jeg ble litt flau av å se programmet. Jeg syns liksom ikke dette var byen min. For meg er Horten kystbyen, kyststiene langs sjøen, Borrehaugene, sjø og skog, koselige kafeer, gallerier. Og byen har en veldig spesiell og litt absurd tilblivelseshistorie som heller ikke kom særlig fram. Horten er da slett ikke avsides? Det er bare det at kommunene ligger så tett i Vestfold at man blir bortskjemt. Hvis dette er avsides skulle man prøve å bo en stund i Finnmark.

  12. Sonja Fjellid sier:

    Jeg kom til Horten i 1978 og ble sjarmert av beliggenheten og byens nabostrøk. Alle hagene hadde blomstrende frukttraer og koselige, velstelte hus, og du verden, så mange søte barn! Men det er fjorden, sett fra skråninger nesten hvorsomhelt du går, og alltid fullt av folk som fisker og seiler og «snekkererer» på vannet, som gir H en ubetalelig karakter. Riktig synd at dere var der i det verste gråvaer, men vi har noen av dem også…..allikevel er H en av Norges steder med flest soldager, heter det. Som andre har nevnt er H en herlig, herlig sommerby. Helt enig med Alf Henriksen at styret i byen har hatt nedbyggingsgalskap i hodene deres mht til sentrum, dessverre. Hvorfor tror de at folk vil bo her, hvis ikke vi vil ha en liten, koselig plass, omringet av Borre’s vakre jordbruksfelt og den mektige Foldin? Ønsket vi en slags STORby, hadde vi vel flyttet! En ting som vaeret definitivt skuffet med var at det ble ingen intrykk av den forbausende Indre Havn, som dere sto og så på med Leif Preuss. En geografisk sjeldenhet som er vakker, og gir byen mye glede. Det er kanskje de samme nedbyggingsgenier som har styrt lenge som har gjort kommunen fattig? Man føler seg heldig, ikke fattig, å bo i en slik kreative, naturskjønn by!

  13. Arild sier:

    Er utflyttet Hortenser som synes programmet greide å finne en nerve og en presentasjon som du kan være stolt av. Du pirket i overflaten, men allikevel. Liker stilen på programmet og at det ikke blir en dokumentar, men historier fortalt av ekte mennesker.
    Det var nesten så jeg fikk lyst til å flytte tilbake og følge ordspråket til baksetepassasjeren.
    Håper du tar deg tid til å komme innom Horten igjen – fra Løvøysiden eller Åsgårdstrandsiden og finner flere patrioter og personligheter å snakke med 🙂

  14. Innflytter sier:

    Takk for et flott program som «pirket i overflaten» av hva Horten har å by på. Dette fungerer forhåpentligvis som en «teaser» for seerne slik at de får lyst til å se hva vi mer har å by på!

    Etter over 20 år med utsikt til Bastøya, ferjene og Østfold har jeg blitt kjempeglad i byen og kunne aldri, aldri tenke meg å flytte herfra!

    Kom gjerne tilbake!

  15. I think this website has got some real superb information for everyone :D. «America is not merely a nation but a nation of nations.» by Lyndon B. Johnson.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *